Alkohollal a tojás is jó, pláne vodkával

Közkívánatra a tökéletes tojáslikőr recept következik. Szentségtörve vodkából, mert egy tökéletlen országban élek.

A tojásmaradékokból pedig balféken becsúszik egy nagy adag habcsók. Tizenkét tojásnyi fehérjét nem dobok ki.  

A férjem nagymamája nagyon érzi a tojáslikőrt, ami Mexikóban népszerű nyalóka, rompope néven fut, ebéd után szoktak vele szétcsapatni. A legelterjedtebb receptet a Szent Mexikói Szakácskönyvemből vettem, amit még nászajándékba kaptam egy nagynénitől, csodás könyv, hagyományos receptek az egész ország területéről, tájegységekre bontva. (Patricia Quintana - El sabor de Mexico, spanyolul, ajánlom mindenkinek aki bír valamilyen latin nyelvet, az amazonon pont van eladó)

A tojáslikőr melletti képen az hangyatojás. Elit fogásnak számít, kár hogy nincs sok íze.

Szükség lesz két liter tejre, tizenkét tojásra, egész fahéjra és egy vaniliarúdra. A 96 fokos alkoholt már nem lehet beszerezni gyógyszertárban, a József körúton lévő vegyszerboltban árulnak egy literes kiszerelésben, 6900 forint. Két deci kellene.

Mennnyiiiii????? Kisebb kiszerelés nincs? És akkor elindult a magyarázkodás a jövedéki törvényről, az egyféle kiszerelés egyszerűbb ellenőrzéséről, a sok kibaszott csaló és alkesz honfitársamról, ésatöbbi... Már megint a likőröző nyuszi szívja torokra mások ügyeskedése miatt születő nyomorult törvényeket. A két üveg tojáslikőr nekem nem ér 6900+500 (tej) +400 (tojás) -at. Nem és nem. Más megoldás kell, futott át az agyamon az Azúr  metlachiján állva.

Eladó srác kedves, átérzi a tojáslikőrös probléma nagyságát, javasolja, csináljak többet. Ő nem tudja, milyen fogékony vagyok az ipari mennyiségekre, de öt liter tojáslikőr, kösz nem. Inkább a pálinka meg a sör jön be, ember meg a bort issza. Erre kérdezem meg, szerinted mi lenne még jó likőrhöz? Vegyél valami jobb vodkát. És lőn. Vettem egy Finlandiát háromezerért. Legfeljebb a maradékból csinálok egy vodkás lazacot a karácsonyi menüsorozat szodomagomorra kiadásában előételnek, meg megisszuk. A tisztaszeszt nem bírjuk olyan jól.

Ha dolgozik valakitek gyógyszertárban, vagy van kivel megosztanotok egy liter tisztaszeszt, csináljátok azzal, abból két deci kell, a vodkából az alacsonyabb alkoholtartalom miatt fél literrel számoltam.

A két liter tejet felforralom és lehűtöm, kétszer. Ki fog futni legalább egyszer, ez van. Másodszorra a panna cottával egyszerre futott ki. Ilyenkor le is kozmál a mocsok, ami miatt új lábos, kozma felvakarása, elmosása, visszaöntés, a másik lábos elmosása folyamat is lejátszódik. Persze elengedhetetlen kellékké válnak ilyenkor a lebegő kozmadarabok, át kell szűrni az egészet. Háromszor szűrtem át ezt a likőrt a gyártás közben, egy darab teaszűrőn, mert az van a fiókban. Nekem sem mindig könnyű.

A második lehűtés után belekeverem a tíz tojássárgáját és 70 deka cukrot. Nem viccelek, hetven dekát. Akkor jön a lassú összefőzés, két óra alacsony lángon. Mikor elkezd rotyogni, odaállok és kavargatom, nehogy lekapjon. De lekap, ezért kell átszűrni háromszor. Amikor már elég sűrű, vagy már elviselhetetlenül unalmas a kavargatás (nálam ez 0-1 perc között bekövetkezik), belekeverem apránként a szeszt és forrón a tiszta üvegekbe töltöm. Pontosabban szűröm. Nagyon finom, de ennyiért már elég jó kóserszilvát lehet kapni, aztán a munka sincs vele, szokjatok rá arra, csajok!

 

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra