OFFLINE

Alkohollal a tojás is jó, pláne vodkával

2008. december 19., péntek 13:00

Közkívánatra a tökéletes tojáslikőr recept következik. Szentségtörve vodkából, mert egy tökéletlen országban élek.

A tojásmaradékokból pedig balféken becsúszik egy nagy adag habcsók. Tizenkét tojásnyi fehérjét nem dobok ki.  

A férjem nagymamája nagyon érzi a tojáslikőrt, ami Mexikóban népszerű nyalóka, rompope néven fut, ebéd után szoktak vele szétcsapatni. A legelterjedtebb receptet a Szent Mexikói Szakácskönyvemből vettem, amit még nászajándékba kaptam egy nagynénitől, csodás könyv, hagyományos receptek az egész ország területéről, tájegységekre bontva. (Patricia Quintana - El sabor de Mexico, spanyolul, ajánlom mindenkinek aki bír valamilyen latin nyelvet, az amazonon pont van eladó)

A tojáslikőr melletti képen az hangyatojás. Elit fogásnak számít, kár hogy nincs sok íze.

Szükség lesz két liter tejre, tizenkét tojásra, egész fahéjra és egy vaniliarúdra. A 96 fokos alkoholt már nem lehet beszerezni gyógyszertárban, a József körúton lévő vegyszerboltban árulnak egy literes kiszerelésben, 6900 forint. Két deci kellene.

Mennnyiiiii????? Kisebb kiszerelés nincs? És akkor elindult a magyarázkodás a jövedéki törvényről, az egyféle kiszerelés egyszerűbb ellenőrzéséről, a sok kibaszott csaló és alkesz honfitársamról, ésatöbbi... Már megint a likőröző nyuszi szívja torokra mások ügyeskedése miatt születő nyomorult törvényeket. A két üveg tojáslikőr nekem nem ér 6900+500 (tej) +400 (tojás) -at. Nem és nem. Más megoldás kell, futott át az agyamon az Azúr  metlachiján állva.

Eladó srác kedves, átérzi a tojáslikőrös probléma nagyságát, javasolja, csináljak többet. Ő nem tudja, milyen fogékony vagyok az ipari mennyiségekre, de öt liter tojáslikőr, kösz nem. Inkább a pálinka meg a sör jön be, ember meg a bort issza. Erre kérdezem meg, szerinted mi lenne még jó likőrhöz? Vegyél valami jobb vodkát. És lőn. Vettem egy Finlandiát háromezerért. Legfeljebb a maradékból csinálok egy vodkás lazacot a karácsonyi menüsorozat szodomagomorra kiadásában előételnek, meg megisszuk. A tisztaszeszt nem bírjuk olyan jól.

Ha dolgozik valakitek gyógyszertárban, vagy van kivel megosztanotok egy liter tisztaszeszt, csináljátok azzal, abból két deci kell, a vodkából az alacsonyabb alkoholtartalom miatt fél literrel számoltam.

A két liter tejet felforralom és lehűtöm, kétszer. Ki fog futni legalább egyszer, ez van. Másodszorra a panna cottával egyszerre futott ki. Ilyenkor le is kozmál a mocsok, ami miatt új lábos, kozma felvakarása, elmosása, visszaöntés, a másik lábos elmosása folyamat is lejátszódik. Persze elengedhetetlen kellékké válnak ilyenkor a lebegő kozmadarabok, át kell szűrni az egészet. Háromszor szűrtem át ezt a likőrt a gyártás közben, egy darab teaszűrőn, mert az van a fiókban. Nekem sem mindig könnyű.

A második lehűtés után belekeverem a tíz tojássárgáját és 70 deka cukrot. Nem viccelek, hetven dekát. Akkor jön a lassú összefőzés, két óra alacsony lángon. Mikor elkezd rotyogni, odaállok és kavargatom, nehogy lekapjon. De lekap, ezért kell átszűrni háromszor. Amikor már elég sűrű, vagy már elviselhetetlenül unalmas a kavargatás (nálam ez 0-1 perc között bekövetkezik), belekeverem apránként a szeszt és forrón a tiszta üvegekbe töltöm. Pontosabban szűröm. Nagyon finom, de ennyiért már elég jó kóserszilvát lehet kapni, aztán a munka sincs vele, szokjatok rá arra, csajok!

 

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.12.19 13:47:22Quadra74

    A tökéletes tojáslikőr a kék-narancssárga boltban van, 899-ért. :D

    És nincs vele ekkora pancs sem. De azért az igyekezetet értékelni kell, én akkor adtam fel a saját ital készítését amikor 8 órás pancs és 4 leégett kukta után fél liter rossz pálinkát sikerült előállítanom. :D

  • 2008.12.19 13:47:42bolletje

    Anna, azért azt tedd hozzá, hogy aki mégis talál 96%-os alkoholt (mert Hollandiában pl. a Rossmanban is van, egy decis kiszerelésben alcohol ketonatus), az nagyon vigyázzon, nehogy valami olyat vegyen, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan!!





    A recept tetszik, vodka van itthon, kirpóbáljuk a hétvégén :)

  • 2008.12.19 14:38:01_karmapolice_

    kár, hogy konzekvensen két rövid i-vel írod a vaníliát, mert magyarul nem úgy kell.

  • 2008.12.19 15:22:54VilágosKékHarisnya

    Tavaly se pancsoltunk ilyet, idén sem pancsolunk ilyet.



    12 kapirgálós tyúktojást meg pláne nem fogunk beleütögetni. A többi (forralás-hűtés-leégés-kevergélés) meg, ha eddig lett volna kedvem nekiállni, teljesen elvette... :D



    Patika. Nyáron besuhantam glicerint venni. Lelki szemeim előtt már láttam a gyönyörűségesen szépségesen csodálatos hortenziákat eredeti színükben tündökölve, sállálá, tán még egy-két fehér rózsát is csinálok... mmmm szép az élet, a virágok is, subidubi.

    Kedves mosoly, jónapotkíván, glicerinkérés.

    Fél perc múlva azt vártam, hogy leteper a terrorista-elhárító csoport és fekete csuklyát a fejemre húzva, bilincsbe verbe, uzikísérettel visznek a nemtomhova.

    Még a patikafőnök is kijött, szigorú tekintetek, "minek kell magának glicerin?"

    (Bombát gyártok a titkos bunkeremben bzmg.)

    Szirénhangomon előadtam, hogy kettőegy arányban elkeverem forró vízzel, beleállítgatom a virágokat, kb. egy hétre sötét helyre teszem és a virágok megőrizve színüket pompázatoskondnak az konyhámban.

    Nagy kegyesen kaptam két decit.



    Nadehogymá az alkohol is????

  • 2008.12.19 16:46:48_karmapolice_

    Az alkohol már jó ideje tiltólistán van, VKH. Emlékszem rá, hogy az anyám pár éve is egy patikus barátnőjétől szerezte az az 1-2 decit, mert már akkor sem lehetett hivatalosan venni.

  • 2008.12.19 17:39:35Macaroon

    Hát én turmixba rakom éppen csak megforgatom tejszínnel, nehogy kicsapja és 5 perc alatt kész:-) Én most fehérrumot használtam:-)

  • 2008.12.19 18:56:09Prinzessin Erbsen

    Anna! vegyel egy tejforralo fazakat azt a fütyülöset, duplafalu, vizet kell beleönteni es sosem fut ki a tej, viszont addig forralod benne amedig akarok, söt!

    ha olyan recepttel talakozol, hogy göz felett kell fözni vagy kevergetni, arra is jo, kremek es pudingok idealis fözö edenye, söt a baba tapot is ebben lehetett fözni amig nem volt instand



    tejet forralni kizarolag olyan edenyben szabad -forralo hijjan - amiben semmi mas egyebet nem fözöl, kaphato egy kis kerek üveg valami amit a labas aljara kell rakni, ez kopog ha a tej felfort, de azert a forralo jobb

  • 2008.12.19 18:58:48Prinzessin Erbsen

    ja! az alkoholt fel lehet iratni rceptre, es akkor gond nelkül kaphato, de nem hinnem hogy a TB tamogatja

  • 2008.12.19 21:51:06Prinzessin Erbsen

    VilágosKékHarisnya



    nem tudtam hogy mar a glicerinnel is gond van! nekem anyukam annak idejen azzal kenegette a kezemet



    en egyszer egy fecskendöt akartam venni a patikaban, de nem voltam tisztaban a meretekkel, mire kell? hat kell es kesz, na jo: szalmiakszeszt akarok a szuragta lyukakba fecskendezni, mert felzabaljak a butort a dögök, na igy kaptam nagy kegyesen, no de mivan ha narkos vagyok es csak egy steril türe vagyom? akkor dögöljek meg?

  • 2008.12.19 22:04:26belize

    Ha nincs alkohol, miért nem csináltok skót tojáslikőrt? Én még sog nem csináltam, mert nekem túl macerás, de a húgomtól minden évben kapok egyet.



    Hozzávalók: 10 tojássárgája, 20 dkg cukor, 5 dl tejszín, 2.5 dl skót whisky, csipetnyi őrölt fahéj, csipetnyi ánizs.



    Elkészítés: A tojássárgáját a cukorral, a fahéjjal és az őrölt ánizzsal fémtálba tesszük. Gőz fölött, habverővel addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Apránként hozzáöntjük a tejszínt is, és addig verjük, amíg krémes nem lesz, végül hideg vizzel félig teli tálba tesszük, és állandóan kevergetve kihűtjük. Lassan csorgatva belekeverjük a whiskyt is. Üvegbe töltjük, és jól lezárjuk.

  • 2008.12.19 22:23:45melcseee

    szerintem meg a tojáslikőrnél finomabb a csokilikőr meg a Bailey's.. :) inkább azokkal szenvedek.

  • 2008.12.19 23:16:36magyaranya

    Sosem értettem, hogy jó minőségű, tiszta italokból (vodka, whisky) miért kell kemény munkával cukros trutymókat gyártani.

  • 2008.12.20 00:01:51pdjames

    www.videojug.com/film/how-to-make-eggnog



    elég jónak tűnik a recept, a site meg az egyik kedvencem, mindenre van ötlete.

  • 2008.12.20 08:27:37VilágosKékHarisnya

    Tökjó.

    Glicerin, szurkatű meg alkohol az nincs. (Erkölcsi bizonyítvány nélkül legalábbis...)



    Van viszont dioxinos hús, aflatoxinos paprika, tyúkszaros lengyel tojás a teszkóban, valószerűtlenül zöld mélyhűtött borsó, hasábburgonya porból meg mindenféle elősütött-panírozott zacskós takony csirkedarálékból meg műanyagból.

    Zabájj, magyar, maj' beledöglesz.



    Irgumburgum.

  • 2008.12.20 08:36:00Prinzessin Erbsen

    Meg kell mondanom öszinten, hogy a kepek alapjan nem jött meg a kedvem a tojaslikör kesziteshez, de most megyek es veszek egy üveg Verpoortent, evszados Aacheni csaladi valakozas termeke, kapni masmilyet is de nekem ez jön be, hozza kis csoki kelyheket, hogy ha megittam belöle akkor a poharkat meg lehet enni utana.



    de hogy ne mondjatk, hogy mindent lefikazok, hat "jo etel az annak aki szereti"

  • 2008.12.20 08:46:11VilágosKékHarisnya

    Hát szóltunk egy szót is???!!! :D

  • 2008.12.20 09:01:19Siendor

    Tű hogyne lenne. Sőt, ingyen adják. Csak annyit kell mondanod hogy heroinfüggő vagy. Cukrosok csinálják nagy számban, mert ők csak mittomén 5 dbot kapnak TBre egy hónapban, aztán az kicsit kevés...

  • 2008.12.20 11:51:33Prinzessin Erbsen

    Siendor

    csak 1 db kellett, örök ettig kitart, a szuk nem ragaszkodnak a steril tühöz, mindegy mivel irtom öket

  • 2008.12.20 11:53:40ze11

    Izé... A lekozmált tej ízén azért megérezni hogy odasült...

  • 2008.12.20 11:54:23Prinzessin Erbsen

    ha valaki megis elköveti ezt a merenyletet a tojas es a vodka ellen, es utalja a habcsokot, van egy süti receptem amibe csak tojasfeherje kell - alapteszta, szabadon varilahato a töltelek de potyara nem irom le

  • 2008.12.20 18:51:21VilágosKékHarisnya

    Lássuk a medvét!



    (de csak, ha nem olyan a recept, hogy "újholdkor bal kézzel szedett vakondcsipát keverj össze négy gramm bolhalábbal, majd a Himaláján honos pindzsabogyó levéből tégy hozzá egy evőkanálnyit..."

  • 2008.12.21 12:15:49Prinzessin Erbsen

    VilágosKékHarisnya



    mintha piskotat kevernel, tojafeher fel, porcuklorral fenyesre, liszt +sütöpor beleszitalva ovatosan, kis vanilias cukor+ciromheja, es olvasztott vajat csurgatsz bele, sütöpapir a tepsi aljaba kisütni es kesz, utana azt csinalsz vele amit akarsz lekvar, krem szabadon valasztott

    en a kelttesztak es majonez utan szoktam mert kb 4 feherje eleg, az aranyok is a piskotahoz igazodnak: tehat anyany tojas feher ugy



    megcsinaltam a bismark heringet mandulas bundaban - hat ettem mar jobbat is, de rafogtam hogy francia a recept, öket kellö keppen utaljak, de majmoljak is , vegül is meg lehetett enni

  • 2008.12.21 12:19:37Prinzessin Erbsen

    tojaslikort meg nem Verportent vettem, hanem Advokatot a felebe került, igaz nem olyan takonysürüsegü mint a Verporten, viszont több benne az alkohol - szegeny az eklezsia kedves feleim

  • 2008.12.21 15:33:01VilágosKékHarisnya

    Köszi, kornelia :)



    Tavaly csináltam a következő édességet karira: bejött, de nagyon-nagyon tömény!

    15 deka darált diót összekeverünk ugyanannyi finom cukorral, bele egy tojás felvert fehérjét és egy evőkanál rumot. (Abszolút elvetemültek tehetnek bele mazsolát is, el nem rontja, én nem tettem.)

    Ezt az egész masszát jól összekeverjük, golyókat formázunk belőle (na ez egy idegbaj, mert ragad mint a nyavalya), aztán beleforgatjuk durvára vágott dióba vagy durva szemű kristálycukorba, vagy darált étcsokiba. (vagy amibe akarod és illik az dió ízéhez)



    Egyetlen darab sztem fedezi egy átlagember heti energiaszükségletét :DD

  • 2008.12.21 17:37:47Prinzessin Erbsen

    nem hangzik rosszul, legalabb nem kell sütögetni, de 1o dkg dio csk 8oo kcal tehat legalbb 20 dkg -s daraboknak kell lenni, de igazadvan: ezzel a desserttel lehet nevezni a Kinizsi 100-ra

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta