Halas karácsonyi menü, halászlé nélkül

Bizony, kimarad a halászlé, most nem szeretnék felületet szolgáltatni a Szeged vs. Baja szájkarate-mérkőzésnek. Lesz még olyan is. Kitaláltam valami teljesen más, kozmopolita menüt, a magyar hagyományok elmaradnak, azokba belenéztünk a kacsás és a kétezerötszázas menünél. Lesz helyette némi északeurópai-mexikói-japán-olasz fúzió, sokféle hozzávalóval két főre:

Ecetes hering
Két szelet lazac
Egy marék dió
Egy zellergumó
Tormagyökér
Szeletelt mandula
Tejszín
Rum
Tej
Egy doboz cantuccini
Tojás, só, bors, wasabi

Reggelire rumos tej cantuccinivel. Ez egy véletlen felfedezés volt, amikor a májhoz vettem a cantuccinit maradt belőle elég sok, rum meg a karibi torta miatt van itthon dögivel és miért is ne? A tejet felforralom, és lassan hozzáöntöm a vérmérsékletnek megfelelő mennyiségű rumot, aki kávézik, az megkaphatja bele azt is, aztán csésze, mellé a mandulás cantuccini, lehet mártogatni. Én persze hülyére rumoztam, utána együtt mentünk emberrel piacra és szétröhögtük magunkat. Éhgyomorra máshogy hat az alkohol.

 

Este előétel: ecetes hering mandulás bundában. Ecetes hering itt, de bocsánatos bűn venni egy veder ruszlit és abból készíteni. Én most kinyitottam az egyik s.k. eltett üveget, és megint nagyon megérte vele vesződni, fényévekre elhúz a bolti ruszlitól. Húsos, krémes, erős... A halakat derékban kettévágom, lisztbe, tojásba és szeletelt mandulába forgatom és nagyon forró vajon hirtelen átsütöm mindkét oldalát. Hagymalekvár és egy szelet vajon pirított sütőtökdarabka elfér mellette, mi a szokásos chipotlével nyomtuk és sírtunk a gyönyörűségtől. A krémes és ecetes ruszli drabális ízéhez csodásan illik az édes pörkölt mandula ropogása. Jáj, de finom volt, de nagyon!

A főétel: lazac wasabis vajjal és tormás-diós zellersalátával. A friss lazacszeleteket sózom, borsozom és vajon átsütöm mindkét oldalát. Én magas tűzön csak lekapatom, hogy belül nyers maradjon, de lehet átsütve is. Forrón tálalom, a tetején diónyi, 1:1 arányban elkevert wasabis vajjal. A por wasabit pár csepp vízzel hígítva masszává gyúrom és elkeverem a puha vajjal. A zellersaláta rém egyszerű: a zellergumót csíkokra vágom, pár percig főzöm. Elkeverem egy marék durvára vágott dióval, két evőkanál frissen reszelt tormával, sózom, borsozom és leöntöm pár evőkanál mézzel feljavított sűrű házitejszínnel.

 

Az édesség panna cotta egy kis karácsonyi fűszerezéssel megtolva. A zsíros házitejet 1:1 arányban felteszem főni a házi tejszínnel. Fél liter keverékhez öt deka cukrot adok, belekaparok egy vaniliarudat és adok hozzá egy szem szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Ha nagyon ráérek, addig főzöm, amíg összesűrűsödik, de ér rásegíteni két evőkanál zselatinnal. Az olaszok se szaroznak vele, zselatin és annyi. Kis tálakba öntöm, ahonnan lehűlés után kicsúszik szépen, vagy ha túl krémes maradna ki lehet kanalazni. Nekem mindig túl krémes marad. Gyümölcsszósszal vagy magában is finom.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek