OFFLINE

Mézes puszi kukival

2008. december 11., csütörtök 13:00

 

Időigényes édesség következik, de karácsonykor mit lehet tenni, kell a mézeskalács. A nehézségek az összegyúrásnál kezdődnek. Egy kiló lisztet össze kell dolgozni fél kiló mézzel, tíz deka cukorral, húsz deka vajjal, egy evőkanál szódabikarbónával, két egész tojással és két sárgájával. A lisztbe rakok rozslánglisztet is, nem tudom miért, talán valami gyerekkori emlék miatt, és búzából is teljes kiőrlésűt használok. Karácsonyi fűszerek (őrölt fahéj, ánizs, szegfűszeg…) és egy csipet só is kell bele. Pikáns változathoz egy kis csilipor és rozmaring is elfér. Aztán lehet nekigyürkőzni.

 

 

Fél óra karzsibbasztó gyurmázás után illik pár napig pihentetni hűvös helyen, ahol jól megkeményedik és az egészet emberfeletti meló lesz megint használhatóvá tenni.

 

 

Eltelt pár nap, golyó ki a hidegről. Kemény, mint a beton. Halk anyázás, egy pálinka leküldése majd az ágyúgolyót a fűtőtest mellé kell helyezni és más elfoglaltság után nézni. Amikor már ujjtörés nélkül is lehet vele dolgozni, belegyúrok egy kis pohár tejfölt, és két-három milliméter vastagra nyújtom.

 

A kiskorú kivette a szájából a cumit, hogy megszagolhassa a pálinkát. Az amúgy remek nógrádi almapálinka büdös.

 

Sodrófája nincs már a mai lányoknak, van helyette papíron egyenjogúság, és üres borosüvegük is akad, a célnak megfelel. Ízlés szerint összeválogatott formákra szaggatom és megpróbálom gusztusosan díszíteni, ami ritkán sikerül, előbb-utóbb látható férfi nemi szerve lesz az angyalnak, a szívnek, sőt, akár a csillagnak is. Bármilyen nemű és irányultságú egyed díszít, ez a vége. A hetero pasik és a leszbi csajok is ide futnak ki, röhögve rajzolgatják a cukorfarkakat. Mindegy is.

 

 

A díszítést a massza keverésekor kieső két tojásfehérjéből készítem. Annyi porcukorral habosítom fel, hogy nagyon sűrű legyen. A masszát injekcióstűbe, vagy nejlonzacskóba öntöm és onnan nyomom a mintákra. A nejlonzacskó egyik sarkán pici lukat kell vágni. Nagyon picit, amit majd a cukorból megmaradó göbök eltömnek. Akkor a díszítő egyed idegi alapon rányom egyet a zacsira, aminek beláthatatlan következményei vannak, röpködnek a fiúöltözős viccek. Az ilyen, és ehhez hasonló nehézségek leküzdésére a díszítés előtt nem egy páleszt kell inni. Akkor is, ha más díszít. Sallala.

Amikor elégnek tűnik a cicoma, pontosabban amikor mindenki megunta, a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom, ahol 5-10 perc alatt kész.

 

 

Ez a mindig puha típus, amit meg lehet enni, sőt, finomnak mondanám, de talán ellóg a fán is. Már aki szívbe zárt pélókkal akar fát díszíteni.

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.12.11 14:20:03Gylbert

    Épp karácsonyí-dísz-készítős korszakomat élem azt hiszem csinálok pár "pélósat" is. A barátaimnak de főleg a rokonságnak nagyon fog tetszeni, elképzelem szegény anyukám arckifejezését :)



    Nagyon tetszett a cikk is meg a recept is :)

  • 2008.12.11 16:32:30Rana

    remek, remek :D

    épp mézeskalács sütésen törtem én is a buksimat :P



    de az enyémekre valahogy patkányokat kell majd varázsolnom pélók helyett... hmm...

  • 2008.12.11 16:53:45VilágosKékHarisnya

    Na akkor hadd legyek a kivétel, aki erősíti a szabályt: három darab sodrófám is van! :D



    Egyet a nagymamától örököltem, aki már nincs közöttünk, egyet én vásároltam magamnak, egyet meg nászajándékba kaptam egy ciroksöprűvel együtt, utóbbit közlekedési eszköznek javasolták a "kedves" barátok.



    Nnnnna... mivel hétfőtől hivatalosan álláskereső vagyok (ez a munkanélküli csicsásabb megnevezése, a státusz uaz) elkezdődhet a karácsonyi sütésfőzéstakarításeriszdelahajamat.



    Én a Lajos Mari-féle mézest sütöm.

    Eddig pénisz nélküliben gondolkodtam, lehet, hogy mégis csinálok olyat, és küldök belőle a T. Vezetőségnek? :DD

  • 2008.12.11 17:21:35Péter Anna

    VKH!

    Sajnálom a melót, szorítok, hogy találj gyorsan jobbat.

  • 2008.12.11 17:45:05VilágosKékHarisnya

    :) köszönöm

  • 2008.12.11 18:11:43belize

    Nekem is van sodrófám, én vettem, bár az iga, hogy még soha nem használtam.

  • 2008.12.11 18:28:58bolletje

    Először is, VKH, csatlakozom Annához, szorítok, hogy gyorsan találj egy jó munkahelyet!



    Sodrófa: nekem van, azt hiszem négy, egy fa, egy fém és néhány kicsi a kiskorúaknak, ha segíteni akarnak.



    Mézes: én is a Lajos Mari-félét szoktam csinálni, ami a mintákat illeti, mi konzervatívak vagyunk e tekintetben :) Ja, és szigorúan az utolsó pillanatban sütjük :)

  • 2008.12.11 18:41:23lieveling

    Kicsit offtopic, de sütis kérdés: nem szeretnék bejglit sütni, viszont nagyon finomat szívesen ennék. Volt a szomszéd utcában egy kis cukrászda, ahol mennyei bejgliket sütöttek, jó mazsolás töltelékkel,mmm... :) De sajnosbezártak, és tavaly máhonnan hoztam, ami nem volt tl nyerő. Van valami tuti tippetek diós és mákos bejglire? Köszönöm előre is!

  • 2008.12.11 20:13:30boszor

    Hú, Péter Anna, a mézessütéshez még túl kicsi krumpli vagyok, de könnyesre röhögtem magam a stílusodon, köszi:)

  • 2008.12.11 22:58:55melcseee

    sziasztok!



    VKH, csatlakozva a többiekhez, én is azt kívánom, h minél előbb találj melót.. (nekem a párom volt így egész október 16-tól nov végéig, szal képzelem, milyen lehet most neked... :( )





    viszont egy kérdés: milyen a Lajos Mari-féle mézes????

    én idén akarok először csinálni, és a neten eddig vagy 5 féle receptet találtam.de nagyon süsü vagyok hozzá, szal nemtom melyik lenne a legjobb...de persze a legjobbat akarom csinálni.



    (ja és az egyik recept írt olyant is, h mit lehet tenni, ha kiszáradnak a mézesek. csak hátha vki nem ismeri.. :) be kell tenni egy fémdobozba őket, köüzéjük tenni egy kispoharat, amibe belegyömöszkölni 2-3 szalvétát és azt annyi vízzel teleengedni, amnyiit felvesz a szalvéta. és rázárni a doboz tetejét, 3 nap alatt állítólag megpuhul...)



    előre is köszi ha vki megszánna és felvilágosítana, ugyanis nemsokára túl leszek a Karácsony előtti utolsó vizsgámon, és akkor beállok a konyhába és ki sem jvök onnan három napig.... :)

  • 2008.12.11 23:29:27bubbala

    Ha dobozba rakod a kekszeket és melléjük hajítasz egy negyed almát, klasszul megpuhul,az alma meg kiszikkad,ez nálam mindig működik.

  • 2008.12.12 07:36:49VilágosKékHarisnya

    melcseee és mindenki,



    nagyon kösz a soksoksok szorítást és együttérzést.Ami történt, hetek óta lóg a levegőben és most, hogy nem a bizonytalanság az alapja a mindennapjaimnak, hanem a "biztos rossz", megkönnyebbültem.



    Megkerestem a Lajos Mari-féle mézes puszedlit, tárám:



    A vajat/margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad.

    Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.



    2. Közben a citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel,majd belereszeljük a citromhéjat.



    3. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.



    4. A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle (D), fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.



    5. 2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk.

    Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket

    „csupaszon” hagyjuk – a „szabáshulladékot” összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.



    6. 200 °C-ra előmelegített sütôben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.

    A tortabevonó étcsokoládét melegvíz-fürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, hagyjuk teljesen megdermedni.



  • 2008.12.12 07:37:49VilágosKékHarisnya

    És a hozzávalók, amik az előbb lemaradtak:



    Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:





    50 g vaj/margarin

    60 g barna vagy kristálycukor

    125 g méz

    1 citrom

    250 g finomliszt

    1 tasak (12 g) sütőpor

    1-1 mk. őrölt fahéj

    szegfűszeg, szerecsendió

    1 tojás

    liszt a formázáshoz

  • 2008.12.12 09:03:59niobee

    én is kivétel vagyok, van sodrófám:)



    és van egy baromi egyszerű mézesreceptem, pihentetni se feltétlen kell,meg kemény se lesz, sőt ragacsos se. viszont én mindig a fél konyhaszekrényt beleborítom, hogy jóóó fűszeres legyen.



    én is almára esküszöm, tényleg puha lesz tőle. mellé még egy különleges almás íze is lesz a mézeskalácsoknak.

  • 2008.12.12 10:28:44malkavitamin ventrueknak

    Jelentem, nekem is van sodrófám, kettő is. Az egyiket nemrég kaptam, névnapomra, és rögtön használatba is vettem az ajándékozón...

    Nekem is megvan a saját családi öröktitok mézesreceptem, amibe én teszek narancshéjat meg őrölt mandulát is. Az almát is megerősítem, bár én perverz módon fűszerekkel tűzdelt fél almával csinálom. Lehet, hogy csak önszuggesztió, de sokkal jobb íze lesz tőle...

    Anna, a stílusod nagyon tetszik:) felvidítottál így, vizsga előtt...

  • 2008.12.12 12:07:04_karmapolice_

    Lajos Mari recept rulz. Kösz!

  • 2008.12.12 12:55:50kispig

    Nekem sodrófám van, viszont a mézeskalácsot félkészen veszem: az ikeában remek gyömbérestésztát lehet kapni hűtve, azt sütöm ki. (tudom, h ez nem ér :-)) A díszítést viszont a kisült mézeskalácsokra szoktam tenni kicsit sűrűbb cukormázzal, úgy sokkal vékonyabb, finomabb vonalakat lehet csinálni.

  • 2008.12.12 14:34:54Berix

    Én már túl vagyok a mézes sütésén, bár a hétvégén nekiugrok még egy adagnak, ha lesz rá időm.

    VKH, üdv a klubban:)) nekem szerencsére van 2 hónapom az álláskeresésre, addig jön a fizu.

  • 2008.12.12 15:31:45melcseee

    VKH, köszi szépen!



    még jó, h együttérzek veletek....mondjuk nekünk az volt a ciki, hogy én meg egyetemre járok, szal nálunk ő hozza a pénzt a családhoz, én csak annyit viszek haza, amit ösztöndíjat kapok, meg Anyumék adnak...

    de nem baj, túl vagyunk rajta, az a fő..



    sodrófa: én biza rendszeresen használom!!!

    leggyakrabban leveles tésztát csinálok vele, párom imnádja a virslis levelest, és gyorsan meg is van...



    jah igen, ez volt még téma nálam: még MIELŐTT kisütöm, akkot kendóceficézzem meg???

    köszi!

  • 2008.12.12 15:32:00melcseee

    VKH, köszi szépen!



    még jó, h együttérzek veletek....mondjuk nekünk az volt a ciki, hogy én meg egyetemre járok, szal nálunk ő hozza a pénzt a családhoz, én csak annyit viszek haza, amit ösztöndíjat kapok, meg Anyumék adnak...

    de nem baj, túl vagyunk rajta, az a fő..



    sodrófa: én biza rendszeresen használom!!!

    leggyakrabban leveles tésztát csinálok vele, párom imnádja a virslis levelest, és gyorsan meg is van...



    jah igen, ez volt még téma nálam: még MIELŐTT kisütöm, akkot kendóceficézzem meg???

    köszi!

  • 2008.12.12 16:35:12bolletje

    A mézeskalácsot sütés után szokták megírni.

  • 2008.12.12 23:30:21melcseee

    bolletje



    köszi szépen!

    ...mondtam, h mézeskalácsból süsü vagyok... :)



    egyébként lehet nevetni, de amióta az a reklám megy, én azt találtam ki, h megsütöm, és karácsonykor meg házikót csinálunk belőle... :)

  • 2008.12.13 03:09:32sys

    kurvajól írsz, anna :)

  • 2008.12.13 09:22:52VilágosKékHarisnya

    Jó hétvégét mindenkinek!



    Remélem, mindenkinek van Luca-búzája! :)Icipici csalás: ültetés előtt áztassátok be 2-3 órára langyos vízbe, tuti, hogy kikel.



    Az almás praktika sztem is tuti, én is szoktam a mézesek közé tenni.



    Mégeccer mindenkinek köszönöm a kedves szavakat.



  • 2008.12.13 09:51:55VilágosKékHarisnya

    Ó, ezen meg hogy átfutottam az előbb: "egyébként lehet nevetni, de amióta az a reklám megy, én azt találtam ki, h megsütöm, és karácsonykor meg házikót csinálunk belőle... :)"



    Ha már reklám: Férj legnagyobb megdöbbenésére minden nap végigszurkolok egy reklámblokkot,és reménykedem, hogy a cibes állatorvos és az asszisztensnő végre összejöjjenek! (vkh nagyon röhög)

  • 2008.12.14 19:09:57VilágosKékHarisnya

    Jó estét! :)



    Huhh, elkezdődött... Elkészítettem a mézes fokhajmát, idén alaPéterAnna :)

    Nagyon csinik az üvegek, najó, az egyiket paprikásra csináltam!

    Kész a karácsonyi terítő ("Lány, nekem ne szombaton gyertek, én Lucakó nem varrok, hogyne, hogy bevarrjam a tyúkok seggit oszt ne legyen tojás gyüvőre..." majd újabb telefon: "Lány, ha megcsinátad azt a hajmalekvárt, hozzá belüle egy kicsit, levágtam a fehér kakast, nekem időbe gyertek önni..." (vittem)

    Megsütöttük a "ropogóst", csináltunk karácsonyi tálat ("ehh, nem kő agyoncsicsázni"), az ágyúgolyókat még tegnap este összegyúrtam, a csajkarácsony idén úgy látszik az uccsó pillanatra marad, mert mindenki őrülten dolgozik, holnap királyi szelet sütés anya kérésére és sajtospálinkázás. (Pálinkás sajtozás?)



    Még egyszer köszönöm a recepteket/ötleteket, remélem, mindenkinek tevékenyen telt a hétvége!

  • 2008.12.14 19:44:23tyúkanyó

    lieveling, én innen loptam a receptet, tuti befutó, egy éve 12 rúddal kellett sütnöm,az első eresztés harácsony előtt elfogyott!

    www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=8745

  • 2008.12.14 19:57:57VilágosKékHarisnya

    tyúkanyó,



    nem az a kérdés, honnan való a recept, hanem az ősi, mindenkinek az elevenébe vágó katartikus kérdés: repedt, vagy nem repedt??? :DDD

  • 2008.12.14 20:59:49petrezselyem0001

    Sziasztok!

    valóban nagyon élvezetes a cikk :)



    A sodrófával kapcsolatban, nekem nincs (bár most egy ideig külföldön élek), de mi, magyar lányok gyorsan feltaláltuk magunkat, borosüveg lemosva, belisztezve kiváló.. bár gondolom nem mi találtuk fel a spanyolviaszt ezzel a tippel :)

    na mindegy, a lényeg,hogy nemsoká otthon sütögethetem a mézeskalácsokat, a szép Magyarországon!!

    mindenkinek szép estét!

  • 2008.12.15 07:05:53tyúkanyó

    Nekem nem repedt.De csak azért, mert tökig átszurkáltam! :D

  • 2008.12.28 00:12:03padosrozi

    megsütöttem....kétszer...és már van rendelésem a harmadik adagra. borosüveg is megvolt, pálesz is megvolt (törköly, "ütős" ), szép karácsony sikeredett.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta