OFFLINE

Egy imádnivalóan szakadt hely - Momotaro

2008. december 10., szerda 08:00

A Momotaro egy III.osztályú vendéglátóipari egység. És az egyetlen vállalható, pontosabban remek kínai Budapesten, a kínai büfék undorító egyenkeményítős mocskától, és a mindenhol körbenyalt, de engem (pontosabban többeket az asztaltársaságtól) kétszer is meghánytató Lanzhoutól, a szegényes dekoráció ellenére fényévekre elhúz.

A Momotaro bejárata a narancs lampionokkal bájos és kedves, de a barnával kicsempézett helységei kicsik, kajaszag van, lassú és figyelmetlen a kiszolgálás –egyedül kell egy pincérnőnek megoldania több tucat embert, miért is gondolják, hogy sikerülhet neki?- és ebédidőben nagy a tömeg. Ezek ellenére csak ajánlani tudom, kényeseknek elvitelre.

Első körben kihagyhatatlan a sertéshúsos gőzön főtt gombóc. A töltelék finoman gyömbéres, és rettenetesen forró, amit minden alkalommal újra meg kell tapasztalnom. Két főre elég egy adag, mert így lehet utána enni egy főételt, vagy rament.

Egy könnyű vacsorának, vagy ebédnek a ramen magában is elég, a fűszeres-zöldséges-húsos tésztalevesből sok változatot tartanak. Bár a helyi kedvencem a mézes oldalas, de a nemrég feldolgozott kacsától már hústolulásom van, és a gombóc is húsos volt, ezért rámegyek egy csípős-savanyú ramenre, kolléga húselhagyáson van mostanában, ő zöldséges rament kér, ami elég puritánul hangzik, de nem az. Inkább csak túl sok benne a brokkoli, de nagyon finom.

A csipős-savanyú ramen forró, csipős és savanyú, sok gombával ideális lélekmelegítő a zuhogó esőben, ami éppen az utcán kopogtatja a bringám nyergét.

Az édességeket még sohasem próbáltam, a gejl és sokszor babból készült kínai és japán édességek nekem a gasztronómia egyik pokoli bugyrát jelentik, nem rontok el velük egyetlen kimunkált étkezést sem.

Az árak természetesen nem a kínai büfékhez igazodnak, de nem drága. Kettőnknek a gombócok, két ramen, és egy sör a borravalóval ötezer forint volt, és a leveseket nem tudtuk mind megenni.

A Momotaro első randira talán béna –a kettesével érkezők a helyszűke miatt könnyen két idegennel egy asztalnál találhatják magukat, és a hely nélkülöz minden romantikát és meghittséget-, de aki a kínai konyha keményítő és glutamátmentes oldalával és gazdag színeivel akar ismerkedni, próbálja ki. Legalább elvitelre.

Momotaro Ramen
Budapest Széchenyi utca

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.10 17:53:51Los Alamuszi

  "kínai és japán édességek nekem a gasztronómia egyik pokoli bugyrát jelentik"

  Nem, mintha a keleti édességek nagy rajongója lennék, de az ilyen megfogalmazások után mindig az jut eszembe, hogy egy japán blogger épp posztot ír egy magyar étteremben átélt kalandjaiból, ahol is megfogalmazza, hogy mennyire mérhetetlenül gusztustalan már a véres hurka, nem beszélve a szalon tüdőről, (vagy, hogy ne olyan dolgokat mondjak, amit esetleg még itthon is utál valaki): mennyire undormányos már, hogy agyon főzzük és valami lisztes izével teljesen besűrítjük a legjobb zöldségeket, és ennek még külön nevet is adunk, hogy főzelék.

  Egy szóval: nem csak az ízlések meg a pofonok, hanem a kultúrák is elég messze esnek egymástól, ami nem jelenti azt, hogy az egyik kultúra akármije a gasztronómia pokoli bugyra lenne, csak a mi ízlésünknek fura.

 • 2008.12.10 18:22:17Péter Anna

  Pontosan ezért írtam a "nekem ... jelentik" megfogalmazásban, nem pedig általános kijelentésként.

 • 2008.12.10 18:56:41sziribi

  Évek óta rendszeres látogatója és rajongója vagyok a Momotarónak. Véleményem szerint nem egy III. osztályú hely, sem az ételek minősége, sem az árkategóriája alapján és igazából nem is kínai, hanem távol-keleti étterem. A budapesti viszonylatban "hagyományosnak" nevezhető borzalmas kínaikkal ellentétben itt ugyanis friss és a távol-keleti konyhára jellemző alapanyagokból készülnek az ételek, így még véletlenül sem akadhatsz mirelit zöldborsóra, vagy sült krumplira a tányérodon. Az árkategória ennek megfelelően magasabb, mint a kínai büfékben. Egy előétel, leves, főétel-köret vacsora 3000-4000 ezer forintnál olcsóbban nem jön ki. Legjobbak a különböző ramenek, az évszakos zöldségek (hajrá fokhagymás brokkoli!), a momotaro beef és a tojásos-sonkás pirított rizs. Ha pedig náthától szenvedsz, úgy feltétlenül ugorj be egy nagy tányér ramenre, mert mire legyűröd azt a fél liternyi forró lét és belevalót, kiizzadod magadból a betegséget. Mindenkinek csak ajánlani tudom. :)

 • 2008.12.10 18:57:47Atommaki

  Csókolom!  A Momotaro nem kínai hanem japán vendéglátóipari egység, ne tessék sértegetni a szakácsot meg a vendégeket. Az ott Japán konyha, semmi más....

 • 2008.12.10 18:59:05Atommaki

  Még a nevét is egy Japán népi hősről kapta. Jó lenne tájékozódni cikkírás előtt... :( Brühühühü

 • 2008.12.10 20:40:28impressionist

  mi is ide jártunk, egészen addíg, míg a világ legbunkóbb pincérével nem sikerült találkoznunk egy alkalommal. nekem egy életre elment a helytől a kedvem...

 • 2008.12.11 05:20:16kuanyin

  Atommaki, a hely ugyan japán étteremnek van aposztrofálva, de a tulaja tajvani. Az étlapon előbb szerepelnek a kajanevek kínaiul, mint japánul, és valóban "kínaiul" főznek. Kis japános beütéssel, vagyis abszolút tajvani konyha, nem meglepő módon, ezért is nem hasonlít a többi otthoni kínaira. Én itt élek Tajvanon, és pontosan azokat a dolgokat eszem:)

 • 2008.12.11 08:59:44Tpancs

  köszi az ötletet!!!! :D jajj, mikor is menjek! (merre van?)

 • 2008.12.11 11:14:40belize

  Tényleg inkább tajvani, mint kínai, de azzal a bunkó pincérrel, akivel impressionist is találkozott, nekem is volt szerencsém. Azóta nem megyek.

 • 2008.12.11 11:23:34Bara17

  Megkockáztatom, hogy mindenféle el nem hanyagolható történelmi körülmények miatt a kínai-tajvani-japán konyha (kultúra) mutat hasonlóságokat. (mint pl a német-magyar esetleg török?)  Telibe "kínaizni" valamit, aminek a még nevéből is ordít, hogy japán(nak szánták) azért mégis legalább némi tájékozatlanságra enged következtetni...  Az étlapra ennyire nem emlékszem, de nehezemre esik elképzelni, hogy előbb állna ott a kínai név, mint a japán.

 • 2008.12.11 13:34:47OmegA404

  A kaja rendben van... japán a kaja.

  Csak nem az az uncsi szusi végre.

  A tésztájuk beszarás.

  erősen ajánlom.

 • 2008.12.14 16:59:50Faith_Gunn

  Mivel a rament az egész távolkeleten fogyasztják, és a babos batyu, meg általában ezek a gőzölt batyuk kínaiak, nem érdemes arról vitázni, hogy ez most milyen étterem. Egy nagyon finom fúzió a távolkeleti finomságokból. Rendszeres látogató vagyok, és az otromba pincérek még nem vették el a kedvem, de legszívesebben mindet felpofoznám, főleg a lányokat... Ilyen paraszt kiszolgálásban csak 2x volt részem (Szent Jupát, meg a Károly krti Pizza Hut), azokra a helyekre nem is mentem vissza. De itt olyan jó és baráti áru a kaja, hogy nem lehet nem visszamenni. De egyszer már beszólhatna nekik valaki, hogy magukba nézzenek.

  Meg még egy észerevétel, régen volt welcome-tea, most meg már külön kell kérni, és nem is hoznak ki egy kancsóval, hanem személyenként kell érte fizetni. Pedig ez egy nagyon barátságos gesztus volt, és jól el volt vele az ember amíg válogatott az étlapról, meg várta az ételt... sajnálom, hogy ezt beszüntették, nem gondolom, hogy akkora érvágás volt ez a bevételeken... és amire a kishölgy végre előkerül a teámmal ,addigra elkészül a ramenem is.

  A vörösbabos batyut egyébként mindenkinek ajánlom, legalább kóstolóba, én nagyon odáig vagyok érte, rendszeresen csinálok otthon is :)

 • 2010.12.27 09:42:13szobatars

  A két embernek 5000,-Ft mitől számít olcsónak??? Rengeteg olyan étterem, pontosabban rengeteg jó olyan étterem van Budapesten, ahol 3000-3500,-Ft-ból két ember kellemesen megebédel, s a címben említett "szakadt hely" kifejezés még véletlenül sem jut eszébe...

  Miért van olyan érzésem, hogy ezeknek a cikkeknek a végéről hiányzik az (x) jel????

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta