OFFLINE

Karácsonyi menüsorozat I rész: a kacsás

2008. december 8., hétfő 13:00

Bár mi még hazajárunk karácsonykor, mint sokan mások, (és mi is a nappaliban alszunk mert a mi gyerekszobánk is átalakult) így nem én szoktam a karácsonyi menüt főzni. Mindig bajai halászlé, rácponty és diós-meggyes süti a menü, ami jó és megnyugtató, mint minden állandó pont. Idén ugyan készítek egy karibi fekete tortát, de azt egy másik posztban követhetitek. (És az is csak a kocsi miatt van)

De talán ti otthon főztök, és egy ünnepi menü bármikor jól jöhet, ezért karácsonyig lenyomok egy-egy harmonikus (vagy nem…) sort, könnyen elkészíthetőt, nem bonyolultat, sőt, praktikusat, de nem hétköznapit. Reggelivel. Ahogy Orosz Péter mondaná: súlyos reggelivel, így az ebéd és a vacsora összevonható egy estebéddé, pont mint karácsonykor. És vasárnap.

Lesz halas, kacsás, költséghatékony és hedonista (persze mind hedonista lesz, de ez durván). Mexikói és olasz beütéssel, a nagy karácsonyi klasszikusok kihagyásával, felturbózott alapreceptekkel és pontosan megjelölt alapanyaglelőhelyekkel, bevásárlólistával és költségekkel. És semmi olyan nem lesz, amit egy kezdő ne tudna megcsinálni. Eskü.

Kacsás menü

Raj Ráchel (mellesleg övé a legjobb flódni) egyik este kifejtette nekem egy konyhabuliban: a kacsa milyen praktikus, egy kacsából napokig változatosan lehet főzni. A csaj a hedonizmus és a praktikum szokatlan keveréke, amilyen én is volnék, bármennyit elnyom kajára, de soha nem hagyja égve a villanyt. Be is jött a tippje, a hízott kacsa remekül hasznosítható eset.

Hízlalt kacsa a Nagycsarnokban, a főbejárattól indulva a jobb sor végén kapható, kint lógnak a nyakuknál fogva. A fejét érzékenyebbek kedvéért kérésre lecsapják. Nem muszáj nézni. A hízlalt máj benne van, juhúúúú. A csarnokban a többi hozzávalót is meg lehet vásárolni. Óva intek mindenkit a nagyáruházláncokban kapható kacsáktól, lehet, hogy kínai, de az biztos, hogy fagyasztott volt, a friss magyar kacsa a tuti. Bevásárlólista két emberre (napokkal előre kell bevásárolni, a máj és a hús pácolódik, de ez megint csak jó, mert nem kell az utolsó percben harcolni a vérmamikkal akik kiskocsival bokára mennek):
1 hízott kacsa (kisebbet vettem, 4.5 kg) bontási folyamat:itt
1 kis üveg száraz tokaji szamorodni
Két nagy grépfrút
1 kis fej káposzta
1 zacskó 8 tojásos nagykocka (lehetőleg házi)
fél kiló rizs
négy-öt répa, fehérrépa
1 doboz cantuccini

A nagycsarnokban, piacokon mindent megkapsz, de oda hétköznap ne menj kocsival, mert megőrülsz parkolóhelykeresés közben. Taxi, bicaj, pasi lerak, felvesz. Fűszer kell szegfűszeg, só, bors, egész fahéj.

Reggeli: kacsamájterrine cantuccinivel

A megtisztított májat leöntöm a borral és legalább egy napra hűtőbe teszem. Egy agyagedénybe, vagy kis lábosba légmentesen lenyomkodom a máj felét. Vízfürdőben, szűk egy órát 100 fok alatt sütöm. Amikor kész, súlyokkal lenyomatva (elvileg van erre megfelelő szerkezet, én paradicsomkonzervekkel szerencsétlenkedek) hagyom kihűlni, majd pár napig a hűtőben békén hagyom. Grépfrútcsatnival, sütőtöklekvárral együtt is (a csatni pont úgy készül, mint a hagymalekvár, csak vöröshagymával és a fele grépfrút) tálalható.

Vacsora - Előétel

Grillezett kacsamáj

A kacsamáj másik felét 2-3 centis csíkokra vágom és egy kevéske zsíron pár percig pirítom. Nem szabad sokat, mert elfolyik. Forrón tálalom egy szelet sült sütőtökkel, vagy a reggelire is használt grépfrútcsatnival.

Leves

A kacsának kimetszem a mellét, levágom a combjait, a maradékot feldarabolom. Pácot készítek apróra vágott, tört és vágott vöröshagyma, feketebors, fokhagyma, friss rozmaring és só keverékéből, elkeverem egy kis olajjal és vastagon bekenem a kacsadarabokat és a tokajiban pácolódó máj mellé rakom a hűtőbe. Másnap lerázogatom a cuccokat és egy tepsiben a zöldségekkel (darabokra vágott répa, fehérrépa, hagyma) együtt megsütöm, majd vízben felforralom. A tepsiben képződött cuccot felvizezem és a levesbe öntöm. Dobok mellé egy rozmaringos fűszercsokrot(friss rozmaring, petrezselyem, majoránna) és lassú lángon két-három órát főzöm, szépen átszűröm és lezsírozom.

Mellsült káposztás kockával

Közvetlenül fogyasztás előtt kiszedem a pácból a kacsamelleket, amiknek a bőrös felét fél centi mélyen bekockáztam még a pácolás előtt. Alacsony tűzön, a bőrös felével lefelé kezdem sütni, amíg kiolvad a zsírja, majd megfordítom, tovább sütöm. Amikor már felhagy a vér és nedveregetéssel magas lángon ropogósra pirítom a bőrös oldalát. Káposztás kocka itt. A képen hagymalekvárral és sütőtökpürével látható, úgy is, és hidegen is jó.

Másnapra ludaskása a kacsacombokból

A két, páctól lemosott combot félbevágom, bőrös felét bekockázom, tepsiben megsütöm. Leöntöm a zsírt, de vigyázok a lesült anyagra. A húst egy lábosban felöntöm vízzel, hozzáadom a tepsiből vízzel feláztatott ízeket, hozzáadok két felszeletelt répát, fehérrépát, sózom borsozom, rászórok húsz deka rizst, és annyi vízzel ami ellepi, készre párolom.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.12.08 13:38:47Laylla

    Kicsit off, de:



    Örülök, h Raj Ráchel neve felmerült, mert nagyon szeretem a műsorát az ismert főzőcskés tv-n, nekem ő valahogy hitelesebb, mint F. E.

    Az egyik receptjét épp tegnap készítettem el. :)



  • 2008.12.08 17:12:09Prinzessin Erbsen

    gratulalok: zseni vagy! aki kepes kacsacombbol ludaskasat kesziteni az varazslo !

    tovabbi hasonlo recepteket varok: mondjuk stroganov belszint serteshusbol. lazac filet tükürponytbol es hasonlokat

  • 2008.12.08 18:02:31Cosmo

    Nagyon OFF, de ki az a F.E.?

  • 2008.12.08 18:06:28Péter Anna

    A kacsacombból ludaskása semmi, a halas menü előétele lazactatár lesz. Úristen, mivé lesz ez a világ?



  • 2008.12.08 18:34:45Laylla

    Off, Cosmo:



    Nem akartam semmiféle személyeskedésbe belemenni, mert szeretnek az emberbe belekötni.



    Nem nagyon van közöm a zsidó dolgokhoz, de Raj Ráchel műsora nagyon tetszik, az ismert blogíró, Fűszeres Eszter viszont annyira nem. Bár párszor ő is megfordult Ráchel asztalánál, ahogy olvastam ;)



    Kis ingyenreklám: Ma 9kor lesz Ráchel műsora ;) (nem, nem fizet érte, h kiírtam :D:D)



    On



    De azért Annát is dícsérjük meg, mert megint jó kis posztot hozott össze! Jópár évnek el kell még telnie, h egy ilyen lakomát összehozzak, addig is gyűjtöm az infokat ;)

  • 2008.12.08 18:50:53monoton

    Nem tudom megmondani miért, de F.E. számomra nem szimpatikus. Affektál, teszi magát... Biztos nagyon jól főz, de számomra van benne valami "mű".

  • 2008.12.08 20:21:09belize

    F.E.-t én sem bírom, de Ráchelt igen.

  • 2008.12.08 20:44:34dorcas70

    Az a flódnirecept nagyon érdekelne!!!!

  • 2008.12.08 21:33:43lilacékla

    A Ráchel? Atyám, akkora afektálós műnőt még nem láttatok. Itt lakik a házunkban. A férje jó fej :)

  • 2008.12.08 23:08:13Péter Anna

    Majd leveszem a Ráchelt a flódnireceptre és beszámolok

  • 2008.12.09 09:37:26Macaroon

    Anna, én a ludaskását inkább gersliből készíteném.

  • 2008.12.09 11:05:17vasszűz

    Szerintem is borzasztó Ráhel, állandóan felviszi a hangsúlyt a mondat végén, a beszédstílusa miatt nem bírom nézni a műsorát.

  • 2008.12.09 12:04:01hubla

    Tök aranyos Ráhel- de tényleg felviszi a mondat végén a hangsúlyt, ez igaz :))))))

  • 2008.12.09 16:00:14zanzibar

    On leszek: nagyon jók a receptek, elteszem őket, és külön-külön meg fogom csinálni, az egész menüsor nekem túl tömény, de biztos van, aki végig bírja enni:).

    Gratulálok!

    Az emlegetett hölgyeket nem ismerem, de úgy tűnik mintha a fikázó kommentezők inkább magukat szeretnék látni a helyükön (az a bizonyos savanyú szőlő). Embernek annál súlyosabb hibája sose legyen, mint hogy felviszi a hangsúlyt!

    Anyám, csak én talélkozom azzal a sok szabadon lófráló idiótával, hogy mások már ilyen apróságokon is képesek felkapni a vizet?!

  • 2008.12.09 16:15:51bolletje

    Azért, mert valaki valamit rondának tart, valakit tehetségtelennek, attól még nem irigy. A savanyú a szőlő azoknak a szövege, akiknek valóban savanyú a szőlő :)



    Ellentmond a magyar nyelv helyes hangsúlyozásának, ha valaki a mondat végén felviszi a hangsúlyt, ezért nagyon zavaró azok számára, akiknek még fontos a helyes magyar beszéd.

  • 2008.12.09 16:34:55desszert

    Anna, a lazac hal, de a kacsa nem kúd! ;)

  • 2008.12.09 16:35:22desszert

    és nem is lúd :)

  • 2008.12.09 17:08:47dorcas70

    Köszi Anna!



    De ne egy updates változatot kérlek! :)

    Eredeti flódnit ennénk!

  • 2008.12.09 17:15:53Laylla

    Az a flódni engem is érdekelne! :)



    Attól még, hogy nem kedvelem Esztert, még nem szeretnék blogot írni és könyvet kiadni, csak hogy eloszlassam a kételyeket.



    És a többek sem akarnak főzni főműsoridőben, ha jól tippelek. ;)

  • 2008.12.10 08:21:58Péter Anna

    "De ne egy updates változatot kérlek!"

    Az ápdét nálam fel se merülhet. Ráchelnél se. Lehetetlen. Már-már sértő a feltételezés. :D Tényleg, kell valakinek kacsazsír? Volt benne egy kevés...

  • 2008.12.10 13:09:03Buttercup

    Én ezt a kacsasültet biztos megcsinálom. Szerintem megvárom a sorozat többi részét, és majd döntök.

    Csak attól félek, hogy az ócska sütőmben ami csak forró tud lenni, hogyna fogom megsütni a kacsát.

    Tényleg ér valamit az, ha rakok a sütő aljára két cserepet?

  • 2008.12.10 14:23:33VilágosKékHarisnya

    szia buttercup,



    igen, a fáma igaz, nyugodtan pakold be a cserepet a sütőbe.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta