Filléres tésztaételek, mamától

A káposztás kocka mellett a másik két legnagyobb párperces kedvencem következik a filléres sorozatból: darás kocka és mákos guba.

A mákos gubát szeretem jobban, és az egy okos étel, egy tartalmas leves után elviszi az étkezést. Szoktam vele kísérletezni is, eddig ez sikerült a legjobban. Alapból a mákos guba felszeletelt kifli megszórva cukros darált mákkal és nyakonöntve tejjel, elkészítése két perces menet, van aki összesüti a cuccot, de van, aki nem.

Ez a változat egy kicsit bonyolultabb, de sokkal ütősebb, a creme catalan-t kevertem a témába. Három deci tejet forralok egy lábosban egy darab fahéjjal, fél citrom héjával és egy kis vaniliarúddal. Közben három tojássárgáját habosra keverek hat evőkanál cukorral és ezt a fűszerekkel összeforralt és szobahőmérsékletűre hűtött tejhez keverem. Lerétegzem egy lábosba, vagy jénaiba, vagy akár egy kis cserépedénybe, flanformába a kiflit a cukros mákkal és leöntöm a tojásos-fűszeres tejjel, és alacsony lángon sütöm egy órát. Így egész desszert kinézete lesz, nem csak mákos kifli.

A darás kocka röhejesen egyszerű, jó alapanyagokból finom is tud lenni, de valahogy elfelejtettük. Amíg forr a víz a nagykockának, szárazon megpirítok fél bögre búzadarát, a kész tésztát ráöntöm, összekeverem és házi baracklekvárral mehet is. Kicsit menzai a hangulata, de attól még, vagy pont azért olyan jó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek