Válság van, a szarvasgomba árfolyama romokban, lecsaptunk

A következő MTI-hírre hívták fel a figyelmem a kollégák:

"Bő 40 millió forintnyi összegért kelt el egy Olaszországban termett, 1 kiló 8 dekás fehér szarvasgomba egy nemzetközi árverésen a hét végén. Törzsvásárlóhoz került, egy hongkongi kaszinómogulhoz, Stanley Hóhoz, aki tavaly is jól bevásárolt. Akkor egy másfél kilós gombát vett, akkorát, amekkora fél évszázada nem termett, pontosabban nem került elő a földből. Az ár viszont minden idők legmagasabbja volt: több mint 65 millió forintnyi összeget fizetett érte a hongkongi férfi. A most vett 1 kiló 8 dekás gomba a legnagyobb, amelyet az idén olasz földön találtak."

Anna remekbeszabott múlt heti posztjából kiderül, hogyan készül a szarvasgombás zsír, és ő ott azt írja, a fő hozzávalónak 100.000 Ft-ért veszi kilóját a Csarnokban. Ebből elvileg az következne, hogy a fenti hongkongi úr nagyot spórolt volna, ha Róma helyett a Fővám térre jön, ugyanis a rekorder gombát ő több, mint 22 milliós kilónkénti áron vette. A különbség többek között abból adódik, hogy szarvasgombából két fő fajta létezik: a nagyon drága fekete verzió, és az ennek sokszorosába kerülő fehér. A fenti képen az utóbbi típusból látható három - távolról sem rekordméretű - darab.

A fehér szarvasgomba-termés zöme Olaszország észak-nyugati csücskéből származik, Piemontnak egy Alba nevű városából, illetve annak környékéről. Mivel a termék szezonja a hetekben ér véget, ráadásul a hétvégén éppen arrafelé vendégeskedtem, úgy döntöttem, házigazdáimmal tartva befektetek én is egy szarvasgomba-vacsorába. Mindezt annak ismerete nélkül, ami a fenti hírből is kiderül: idén a fehér szarvasgomba jóval olcsóbb, mint tavaly. Akkor a hongkongi üzletember 43 milliós kilónkénti árat csengetett ki az idei 22 millióshoz képest.

Az kezdettől fogva világos volt, hogy mi nem kilójával vesszük majd a gombát. Az étteremben hamarosan meg is tudtuk az árat: a fehér szarvasgomba 3,5 eurónkba, azaz kb. 875 forintunkba fog kerülni - grammonként. Mivel nagy társaság gyűlt össze, összesen 16-an vettük meg a fenti képeken látható három gombácskát, 320 euróért, azaz 80 ezer forintért. Megkérdeztük, a tavalyi ár ugyanitt éppen ennek a kétszerese volt, 7 euró/gramm.

A legtöbb helyen, így a mi éttermünkben is, a szarvasgombát roppant egyszerű ételekkel szolgálják fel, hogy a különleges íz minél inkább érvényesüljön. A választékot így mindössze a tükörtojás (2 db) és tojással gyúrt tagliolini tészta jelentette a gombázóknak. Én az utóbbit választottam első fogásnak, erre reszelt nekem a pincér a méregdrága különlegességből, miután a veszekedések megelőzése végett úgy döntöttünk, jobb lesz, ha mégsem mindenki magának reszeli a tányérjába a szarvasgombát.

Az élmény természetesen leírhatatlan, és meg kell, hogy mondjam, sokévente egyszer már-már megéri. Magáért a gombáért így ugyanis személyenként "csak" 20 eurót fizettünk, ami 5000 Ft (plusz a további étel-bor-stb. kerek 30 euróra jött ki fejenként). Megérdeklődtem, hogy a világválságnak köszönhető-e, hogy egy ilyen luxustermék ennyire olcsó lett idénre, amire a szakértő étteremtulajdonos felvilágosított: távolról sem. A tavalyi extrém árakat 2007. száraz nyara okozta, ami miatt abban az évben alig termett szarvasgomba. Idén nyáron volt eső rendesen, így történhetett, hogy ezúttal Stanley Ho nagyobb gombát kapott, de kevesebbet fizetett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek