OFFLINE

Sütőtökszezon rummal!

2008. december 3., szerda 13:00

Az üveges finomságok második részébe gossip beírta a kommentek közé a sütőtöklekvárt, erre pont volt otthon egy nagy sütőtököm és rákívántam a receptre. Mostanában elég sok rum is van itthon, a karibi fekete torta miatt, ezért bátorkodtam használni belőle pár decit a lekvárba. Rettenetesen egyszerű volt és nagyon finom lett.

Negyedannyi cukrot, mint a tök, összeforraltam egy pohár fekete rummal (Captain Morgan akadt éppen, az elég fűszeres). Az illata leírhatatlan, de óvatosan a közvetlen inhalálással, úgy csak tömény piaszag érezhető. Rádobtam a felkockázott sütőtököt (nagyon macerás felkockázni, kemény és ellenálló nyersen, egészen meglepett meddig tart már, nem érek rá ennyit...) kicsit megsóztam, törtem rá borsot (imádom a pikáns-édeset), fahéjat, szegfűszeget és fedő alatt főztem két órát, majd kavargattam egy másikat. Forrón üvegekbe raktam és bedunsztoltam pár napra (lábosba raktam és körberongyoztam a forró üvegeket és betoltam a kikapcsolt sütőbe)

Gossipnak igaza volt, csodás illata van amíg fő.

Elég darabos lesz, de nem turmixoltam össze, mert egyszerűbb húsokhoz fogom csatninak használni, és szerintem elbírt volna egy kis csípőset vagy pár szál rozmaringot is.

A lekvártól független tipp a sütőtökhöz: Olaszországban sósan eszik. Sütés előtt megsózzák, olívaolajat öntenek rá és rámorzsálnak egy kis friss rozmaringot. Úgy is isteni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.12.03 13:18:48bolletje

    Édesen nem is nagyon szeretem, ezért inkább csak sósan szoktam elkészíteni oregánóval, római köménnyel, csilipaprikával. Ez áll a batátára is, csak sósan.

  • 2008.12.03 14:33:50Los Alamuszi

    Hétvégi próbálkozásom nekem is sütőtök volt (bár levesben, gnocchinak zsályás vajjal meg ravioliba tölteléknek már évek óta esszük)

    Én koriandert, édesköményt, kis chilit, sót törtem össze a mozsárban, kikevertem egy kis olivával, és ezzel kentem meg sütés előtt a tök gerezdeket. Aztán pürésítettem, kis tejföllel, vajjal, szerecsendióval, gyömbérrel kikevertem pürének. Tetejére sütöttem gerezdekre vágott lilahagymát, amit egy kanál barnacukorral karamellizáltam, majd felöntöttem és összeforraltam balzsamecettel. Mindez hús mellé ment: egy balzsamecetben pácolt, hirtelen és érme formájában megsütött szűzpecsenyéhez lett feltálalva.

    Ja, én még sütöttem hozzá almát is, de az már feleslegesen sok volt.

    Szóval, éljen a sütőtök! (pedig, hogy utáltam sokáig)

  • 2008.12.03 20:17:24gossip

    rendkivul buszke vagyok magamra :)

  • 2008.12.03 21:39:46nettletea

    Vega lasagnaba sem rossz a sutotok, spenotretegekkel felvaltva. A tetejere mindig szorok mandulaforgacsot vagy fenyomagokat, megpirulnak es beleolvadnak a sajtba...mmmm.

  • 2008.12.11 10:24:11bolletje

    Jelentem, megcsináltam! Némi változtatással, rum helyett Cointreau ment bele, és csak egy fél deci, a fűszerezés pedig mézeskalácsfűszer* (tudom, tudom) és fekete bors, némi só. Ellenben én nem tudtam két órán keresztül főzni, mert fél óra után teljesen lekvárrá főtt (bizonyára más fajta tököt használtam). Annyira finom, lett, hogy az már büntetőjogi kategória :)





    *ez azért volt, mert először is már elkapott a karácsonyi beborulás, másodszor pedig eredetileg szegfűborssal és szegfűszeggel akartam ízesíteni, de nem volt itthon darált szegfűszeg, a mézeskalácsfűszerben pedig a következők vannak: fahéj, szegfűszeg, kardamom, gyömbér, szerecsendió és fehér bors, ami elég jónak tűnt.

  • 2008.12.17 00:01:36Itality

    Tavaly én is készítettem stök lekvárt, olyannyira jó lett, h adtam is el belőle. Idén már nem volt rá időm, de jött a megrendelés, úgyhogy a hét vége fele muszáj lesz nekilátnom újra. :) ez az én variációm:

    1,5 kg sütőtököt darabokra vágok, kimagozom és kb. 3/4 óra alatt megsütöm, hagyom kihűlni, majd a húsát kikaparom. Majd lábosba teszem, összeturmixolom, adok még hozzá: 3 narancs gerezdekre szedve, lehártyázva; kb. 2cm-es gyömbér darabot, citrom/narancs héját belereszelek, illetve 1-1,5 citrom levét, 1dl. vizet, kb. 70dkg cukrot, jól elkeverem, majd fűszerezem: fahéj, szegfűszeg, ánizs, kakukkfű, zsálya, koriander. Összerottyantom, üvegekbe töltöm, egy kis szalicilt szórok a tetejére és száraz dunsztba teszem.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta