Vasárnapi terülj-terülj asztalkám: Judapest brunch special

Nézegessen vasárnapi brunchot!

Vasárnap ellátogattunk a Judapest idei negyedik közösségi brunch-ára. Mielőtt azonban kitérnénk a részletekre, előtte jöjjön még egy kis műfaji besorolás és háttérinfó. A brunch már önmagában is egy klassz műfaj, tökéletes kiegészítése egy lustálkodós vasárnapnak. A korai reggeli helyett az ember inkább durmol sokáig, utána pedig jöhet egy délutánba átcsúszó, komótos reggeli-ebéd, a név is a breakfast és lunch szavak összeolvasztásából született.

Egy brunch alkalmával a szokásos reggelinél valamivel tartalmasabb étkeket fogyasztunk, hideg vagy meleg verzióban. Bármi mehet ilyenkor, a bagel-krémsajt (hmm) szuper párosítástól és a különböző kencéktől kezdve, a szolid tükörtojáson át egészen a koleszterin túladagolással járó, kolbásszal, hagymás tört krumplival megtámogatott rántottákig, palacsintákig vagy éppen laktató quiche-ekig. Amerikában szokás brunch mellett szolidan alkoholizálni, ilyenkor a legtöbb étterem külön brunch menüt kínál, amihez könnyen csúsznak a Mimosa (narancslé és pezsgő), Bellini (őszibaracklé és pezsgő) vagy Bloody Mary (paradicsomlé és vodka) koktélok.

Ezt a hagyományt igyekeznek meghonosítani Budapesten Bitter Brúnóék, azzal a csavarral, hogy a mindig más helyszínen (Lumen, Apacuka, Kino) megrendezett brunch-okra egy tál étel a beugró. Az össznépi terülj-terülj asztalka így mindig nagyon vegyes és szemet gyönyörködtető képet mutat. Ezúttal volt például vöröslencsepüré, lengyel (vagy éppen zsidó) tojás, különböző sajtok, majonézes répasaláta, jó sok sütőtök és több fajta édesség. A finom ételek mellett pedig a Judapest szárnyai alatt készült szakácskönyvet, Tejvaj-szerzőnk, Fűszeres Eszter receptgyűjteményét lehetett lapozgatni, dedikáltatni és hazavinni a fa alá. A Judapest brunch-ok határozottan gyermekbarát programok, a füstmentes kávézóban békésen szunyókáltak a babák, a nagyobbak pedig mini mozzarellát majszoltak vagy a mozi kistermében rajzfilmeket néztek.

A következő dedikálás december 14-én lesz a Wampon, újabb brunch pedig januárban várható.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek