OFFLINE

Vasárnapi terülj-terülj asztalkám: Judapest brunch special

2008. december 2., kedd 13:00

Nézegessen vasárnapi brunchot!

Vasárnap ellátogattunk a Judapest idei negyedik közösségi brunch-ára. Mielőtt azonban kitérnénk a részletekre, előtte jöjjön még egy kis műfaji besorolás és háttérinfó. A brunch már önmagában is egy klassz műfaj, tökéletes kiegészítése egy lustálkodós vasárnapnak. A korai reggeli helyett az ember inkább durmol sokáig, utána pedig jöhet egy délutánba átcsúszó, komótos reggeli-ebéd, a név is a breakfast és lunch szavak összeolvasztásából született.

Egy brunch alkalmával a szokásos reggelinél valamivel tartalmasabb étkeket fogyasztunk, hideg vagy meleg verzióban. Bármi mehet ilyenkor, a bagel-krémsajt (hmm) szuper párosítástól és a különböző kencéktől kezdve, a szolid tükörtojáson át egészen a koleszterin túladagolással járó, kolbásszal, hagymás tört krumplival megtámogatott rántottákig, palacsintákig vagy éppen laktató quiche-ekig. Amerikában szokás brunch mellett szolidan alkoholizálni, ilyenkor a legtöbb étterem külön brunch menüt kínál, amihez könnyen csúsznak a Mimosa (narancslé és pezsgő), Bellini (őszibaracklé és pezsgő) vagy Bloody Mary (paradicsomlé és vodka) koktélok.

Ezt a hagyományt igyekeznek meghonosítani Budapesten Bitter Brúnóék, azzal a csavarral, hogy a mindig más helyszínen (Lumen, Apacuka, Kino) megrendezett brunch-okra egy tál étel a beugró. Az össznépi terülj-terülj asztalka így mindig nagyon vegyes és szemet gyönyörködtető képet mutat. Ezúttal volt például vöröslencsepüré, lengyel (vagy éppen zsidó) tojás, különböző sajtok, majonézes répasaláta, jó sok sütőtök és több fajta édesség. A finom ételek mellett pedig a Judapest szárnyai alatt készült szakácskönyvet, Tejvaj-szerzőnk, Fűszeres Eszter receptgyűjteményét lehetett lapozgatni, dedikáltatni és hazavinni a fa alá. A Judapest brunch-ok határozottan gyermekbarát programok, a füstmentes kávézóban békésen szunyókáltak a babák, a nagyobbak pedig mini mozzarellát majszoltak vagy a mozi kistermében rajzfilmeket néztek.

A következő dedikálás december 14-én lesz a Wampon, újabb brunch pedig januárban várható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.12.02 14:07:21firstlady

    A quiche, a baguette = francia etel, a mozarella olivabogyoval = olasz, a rantotta, palacsinta, tukortojas, sutotok, stb. = univerzalis (sok nep) etele.... Mi okolja a Judapestezest tehat???

    Mi a zsido etel itt? Az a nyamvadt Egg-Mayo? Az se az.



  • 2008.12.02 14:35:08belize

    A szakácskönyv ingyenreklámja a lényeg firstlady.

  • 2008.12.02 15:33:50e_e

    felreerted, first lady.

    a judapest szervezi a brunchokat.

    az sehol nem all, hogy ezeken a brunchokon zsido eteleket esznek/kinalnak.

    remelem, igy mar erted, es felhaborodasodat is sikerult valamelyest csillapitanom.

  • 2008.12.02 16:36:31Los Alamuszi

    De két hete valóban volt Judapest keretében zsidó kajás fesztivál (a Gozsdu udvarban), csak arról a Vlevet (ha jól tudom) nem írt.

    Mondjuk, a körülmények -megint csak szerintem- elég mostohák voltak, mi végül nem kóstoltunk semmit, mert egyszerűen nem volt hely hová letenni a tányért. De a zene jó volt!

  • 2008.12.02 16:57:26passion fruit

    Tényleg elég zord körülmények voltak a Gozsdu udvarban, én azért végigkóstoltam pár sütit. Megérte :)). Az egyébként judaFest volt.

  • 2008.12.02 17:41:06ddevil

    Érdekelne a diós-csokis süti receptje :)

  • 2008.12.02 17:50:45mantrapanna

    first lady: amennyiben az egg-mayo-t ilyen cuki kis rövidítésnek szántad a lengyel tojás becézéseként, felvilágosítalak, hogy nincs benne majonéz..

  • 2008.12.02 21:36:20krav-maga tanár úr

    firstlady,

    továbbmennék: az általad egg-mayo-nak nevezett kaja ZSIDÓTOJÁS névre hallgat, és nem véletlenül. Viszont tök mindegy, honnan származik az étel, ha finom, edd meg, oszt jólvan. :)

    Sosem értettem azokat, akik azért olvasnak "zsidós témájú" bejegyzéseket, mert idegesítik őket az ilyenek. Én sem olvasok antiszemita lapokat a neten...

    Ha nem tetszik a brunch-ra vitt kaja, csinálj jobbat.



    belize,

    persze, kell a reklám mindennek. De ez a szakácskönyv tényleg fantasztikus, hiánypótló; ki ír ma itthon Stahl Juditon (aki Nigella-tól lopkod ugyebár...) szakácskönyvet? Senki. Tehát vagy írj jobbat Eszternél, vagy csönben puffogj a gép előtt.

  • 2008.12.02 21:53:28passion fruit

    Ha esetleg a megalkotója ráismer a diós-csokis sütire, örömmel várjuk a receptet!

  • 2008.12.02 23:31:43Lorenzaccio

    én úgy emlékszem, az nem gyümölcskenyér volt, hanem sós, paprikás izé, csalódtam is, mert édeset vártam... de a kencék mennyeiek voltak!

  • 2008.12.02 23:44:42passion fruit

    :) én csak szemeztem vele és gyümölcskenyérnek néztem, de akkor javítom, köszi.

  • 2008.12.03 05:44:25RéCica

    Ezt a fajta étkezést villásreggelinek hívják magyarul, kedves judapestiek.

  • 2008.12.03 08:41:23andrish

    Ez azért jóval több villásreggelinél. Legyen inkább Gábli.

  • 2008.12.03 08:45:05bolletje

    RéCica, touché! :)

  • 2008.12.03 14:54:38e_e

    RéCica:



    "Ezt a fajta étkezést villásreggelinek hívják magyarul, kedves judapestiek."

    - ezzel mintegy a zsidosagot akarod megszolitani?

    gratulalok.

    a villasreggeli es a brunch egyebkent ket kulonbozo dolgot jelent, ezenkivul a brunch nem egy zsido szokas, vagy zsidok altal krealt definicio -csak itt most epp egy, a judapest altal szervezett brunchrol van szo. kevered a bar micvaval, vagy nem tudom, mivel.

    es masban akkor mar nem is tevedtel a posttal kapcsolatban. bocs poSZttal, magyarul igy irjak.

  • 2008.12.03 15:43:59Tpancs

    e_e, szerintem nem úgy gondolta RéCica, ne majrézz. ha megtudtad volna hogy ezt akarja, akkor megérteném, hogy ezt így írtad.

    azonban ezek szerint az eszedbe sem jutott, hogy a programban résztvevőket, vagy az arról írókat akarja megszólítani. maga a név pedig adja magát, hogy helységnévként ragozzák. ennyi.

  • 2008.12.03 19:01:46firstlady

    Kedves krav-maga tanár úr: en nem "zsidos temaju" cikkeket olvasok itt azert hogy idegesitsem magam (ahogy irtad), hiszen ez a Tejben-Vajban, ahol tok jo receptek vannak, mostanaban egyre gyakrabban, hala a szerkesztoknek.

    Csalodottsagom oka az volt hogy a cimben szereplo Judapest alapjan zsido etelekre szamitottam s kivancsian klikkeltem a cimre, majd mozarellat es quiche-t talaltam.



    Valoban ugy nez ki felreertettem.



    De ha nem zsido etelek, akkor mi ertelme a Judapestezni?



    Asszem Belize-nek van igaza: ingyenreklam valami vacak ezredik szakacskonyvnek.

  • 2008.12.03 20:15:16gonosz gombóc

    És tényleg.

    Ritka gagyi.

  • 2008.12.03 21:18:45passion fruit

    Szerintem nem dől össze a világ attól, hogy egyesek villásreggelinek hívják, mások meg brunchnak. Én például azért hívom brunchnak, mert eddig csak Amerikában volt szerencsém ehhez a szuper, vasárnapi kajaprogramhoz, és már a szó hallatán teljesen nosztalgikus hangulatba kerülök :).



    Azért arra kíváncsi lennék, hogy firstlady és gondosz gombóc tartották-e már kezükben ezt az általuk "vacak"-nak és "gagyi"-nak nevezett könyvet.

  • 2008.12.03 22:38:13mantrapanna

    firstlady: ha jó recepteket akarsz olvasni, arra ott vannak olyan blogok, mint a fűszer és lélek- ha már érdekel a zsidó konyha-bár ha így van akkor nem értem mért 'vacak'-ozol le egy olyan szakácskönyvet amibe még bele sem lapoztál..

    de mondok még jó blogokat, mert hiszem, hogy tényleg kiváncsi és nyitott vagy.:

    chili&vanilia

    bűvösszakács

    és ahol rengeteg recept van:

    mindmegette.hu

  • 2008.12.03 22:48:07mantrapanna

    firstlady: ha jó recepteket akarsz olvasni, arra ott vannak az olyan blogok, mint a fűszer&lélek, a chili&vanília vagy a bűvös szakács-bár ez utóbbi talán még korai lesz. aztán ott van a teljesen hétköznapi mindmegette.hu..

    bár igazság szerint van némi kételyem afelől, hogy valóban kiváncsi és nyitott vagy, azok után, hogy legagyizol egy -általad nem ismert-szakácskönyvet..

  • 2008.12.03 23:01:11jdgirl

    lehet, hogy jó szakácskönyv a fűszeres eszter, de a sok reklámozástól már igen ellenszenvessé kezd válni...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta