Üveges finomságok karácsonyra, második rész

Az előző alkalommal megmutattuk a pálinkás sajtkrém, az ecetes hering, a mézes-diós fokhagyma és a hagymalekvár készítését, ajánlottunk forrást az üvegekre. Most pedig jöjjön négy új recept. Mindegyik hatalmas siker karácsonykor, érdemes belevágni.

Szarvasgombás zsír

A nagycsarnokban árulnak kisvödrös mangalicazsírt, de liba és kacsazsírból is elkészíthető, azt is ott lehet kapni. A zsírt szobahőmérsékleten hagyom felolvadni, belereszelem a szarvasgombát(húsz deka zsír-egy evőkanál reszelék arányban), sózom, kicsit borsozom. Elég jó tud lenni. A szarvasgombát is a csarnokban veszem, de óvatosan hátul az őstermelő nénikkel, akik kökényt és rókagombát is árulnak, ők nagy zsiványok, néha szart és szárazat árulnak, drágán. Inkább ajánlom a jobb sor (főbejárattól) közepén jobbra a hungarikumos-gombás srácot, szuper áru, megbízható. A szarvasgomba magában is bájos ajándék lehet, de egy-két napnál tovább nem kéne tárolgatni, akkor is lezárt üvegben egy kis rizzsel. Előkarácsonyi ajándéknak jó ötlet. Ezért a darabért egy ezrest fizettem, három deci olajat, és húsz deka zsírt ízesített be, így már bőven megéri a 100 000 ft/kilogrammos ár.

Libamáj befőtt

Nagymamám készítette, szinte mindig volt a hűtőben egy ikrás zsírban bujkáló libamáj. Ez a legkevésbé flancos dolog, ami a libamájjal történhet, de elronthatatlan és sokáig eláll. A szép hízlalt libamájat (kacsa is jó, a kacsa kilója 4500, a szép libamáj 5500 körül van, most egy fél kilósat vettem, általában kilósak) hosszában óvatosan eltöröm, kierezem, leszedem a hártyát (szar meló, mert a kezed melegétől a máj egy darab zsírként elkezd olvadni, gumikesztyű segít kicsit) sózom és egy napra jéghideg vízbe, tejbe áztatom. Így az illő nekifogni, de készítettem már csak úgy huss neki is, mert nem másnap, hanem akkor akartunk gyorsan libamájat enni, nem volt baja, de most ráérünk. A májat egy kis lábos langyos zsírba teszem, annyiba, ami ellepi és gyöngyözve készre sütöm. A gyöngyözés rendkívül fontos, vadul sütve szétesik az egész. Az a titka szerencsétlennek, hogy a zsír a sejtekben van, nem körülötte és ha robban a sejtfal, oda az egész, ezért nem vágjuk, hanem törjük nyersen. A májból méretes darabot rakok az üvegbe és leöntöm a forró zsírral, buborékokat kirázogatom. Vékony szelet pirítósra jaj de jó. Pecsenyemájból (az, amit nem hízlalnak, olcsóbb, kisebb és sötétbarna) nem valami nagy szám, de úgy se rossz. A libatömést ellenzőknek ne adjunk hízott hízlalt libamájból készült terméket.

Fűszerolaj

Olcsóért veszem hozzá az olívaolajat (pomace típusút) de lehet jobb olajból is készíteni, de szerintem pamacsolni kár a magában is isteni olajokat. Egy lezárható üvegbe megpucolt és megtört (kés oldalával rányomok egyet a vágódeszkán) fokhagymákat tuszkolok, sokat. Felöntöm olajjal, felrázogatom a buborékokat és elrakom egy sötét, hűvös helyre. Salátára, grillezett zöldségekre, húsokra, vagy ciabattát tunkolni isteni. A pont ilyentájt meghaló egynyári fűszernövények méltó sírja lehet az olaj, a bazsalikomom mindig ott végzi.

Hasonlóan alkalmas a kisüveges ajándékozásra az ecetes chipotle is, amiről már írtam. Csipősevő barátok sírva fogják a nevedet imába foglalni egy ilyen ajándék után. A dulce de leche szintén működik ebben a formában.

Intelligens párosítások, ha kettőt adsz valakinek:

Libamájbefőtt/Szarvasgombás zsír/páleszes sajt-hagymalekvár
Ecetes hering-ecetes chipotle
Szarvasgombás/fokhagymás fűszerolaj-egy doboz finom spagetti(voiello,barilla)
de az üvegben tartózkodó témához kapcsolódó könyvhöz is jó kísérő.

A fenti akció (első és második rész) 10 000 forint és egy laza vasárnap volt, kijött belőle húsz kis üveg ajándék, és mindenből egy kis befőttesüveggel magunknak.

A további recepteket szeretettel várjuk a kommentekbe.

 

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek