Rejtélyes öko-szerszám jött szembe a kapualjamban

Amikor néhány hetes távollét után először léptem be az erzsébetvárosi otthonomként szolgáló bérházba, kétszeres döbbenetben volt részem. Először is: színesek lettek a kukák! Ez már önmagában esztétikailag is sokat dobott az egyébként nem túl reprezentatív külsejű bejáraton (bár még így sem nevezhető a modern lakberendezés diadalának), de még jobb hír, hogy ezentúl nem kell negyed órás túrákat tennem az üres műanyagpalackokkal az újrahasznosító-"szigetig". A kék kuka ugyanis a papírgyűjtő konténert váltotta fel, a sárgába pedig mostantól a műanyagot kell dobálni. Kicsit továbbhaladva azonban egy első blikkre nehezebben megfejthető funkciójú szerkezet fogadott a falra erősítve. A fenti képen jobb felől látható. Hogy igazából miről van szó, azt a hajtás után nem dalban, hanem prózában és fotókban mondom el.

Nem igényel műszaki diplomát, hogy az ember másodpercek alatt rájöjjön, mire szolgál a készülék, de a gyengébbek kedvéért egy kis felirat is szerepel a szerkentyűn: palackpres.hu. Egy pillantás a (sárga) kukába azért mégis elendő annak megállapításához, hogy a szintet ennél valamivel alacsonyabban kellett volna belőni, ugyanis a szépen szétválogatott műanyagpalackok túlnyomó többségét mégis összepréseletlenül dobták ki a kedves lakók.

Vajon mennyibe került háznak az új kukák és a palackprés beszerzése? Esetleg lehet, hogy az utóbbit ingyen kaptuk a hulladéktárolókhoz, ha már ennyire egyszerre jelentek meg a kapualjban? Úttörőnek számít-e most ezzel az én erzsébetvárosi otthonom, vagy az ilyesmi már rég standard felszerelése a civilizált magyar társasházaknak? Megannyi kérdés.

Persze az, hogy ennyi trükkel kell az embereket rávenni arra, hogy ugyan szemeteljenek már szelektíve légyszíves, azt az üzenetet is magában hordozza valahol, mintha ezzel valami szívességet tennének a lakók, hogy külön gyűjtik a különböző anyagokat - miközben ez nem jócselekedet, ez a minimum. Mindenesetre aki eddig a fáradtságra fogta, hogy nem szelektál, mert túl messze van a "sziget", annak most új kifogást kell kitalálnia. Én meg önfeledten préselgetek közben tovább.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek