Ha Szeged, akkor farmertolltartó, farmerkabát, farmernadrág

Újabb érdekes vándorkiállításnak ad helyet a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Magyarország első farmergyűjteményét mutatják be az intézményben, az ötletgazda pápai Kékfestő Múzeum segítségével. „Az örökéletű farmer" címet viselő tárlatot a múzeum második emeleti kiállítótermében láthatják október 31-től. A kiállítás február 8-ig tekinthető meg.

A tárlat 7 tematikai egységből áll, fogalmaza Móra Ferenc Múzeum közleménye. A farmer történetén és a készítés technológiáján kívül bemutatják a hazai farmergyártók régi termékeit, a Mustangot, a Levi's-t, a Thomast, de magát a legendás Trappert is – ezt egy olyan férfi segítségével, aki dolgozott a Trapper gyárban, és annak bezárása után évekkel indított egy vállalkozást Budapesten, ahol újra Trapper-farmereket készít.

A tárlat talán legérdekesebb darabja az a farmerkabát, amelyet Karácsony János, az LGT legendás gitárosa viselt. A kabátot a Nemzeti Múzeum vásárolta meg 5 éve, és adta kölcsön a farmerkiállításhoz. A kiállításon láthatóak lesznek továbbá a '80-as évekből származó feliratos farmerkabátok és tolltartók is, amelyekre egykori tulajdonosaik kedvenc zenekaraik neveit, szimbólumaikat vésték rá. Ma már lézerrel égetik a mintákat a farmerekre, ezt is bemutatják a szervezők egy, a farmer kikészítésének technológiáját ismertető kisfilmben.

Korabeli reklámokat is vetítenek, az egyik plakáton például Sütő Enikő reklámozza a farmert. A vándorkiállítás anyagát a Móra Ferenc Múzeum a szegediek, köztük a múzeumi szakemberek farmeres fotóival, illetve saját ruhadarabjaival egészítik ki. Ezek mind-mind egyéni mikrotörténeteket szimbolizálnak. A darabok nagy része a '70-es, '80-as évekből származik, van olyan is benne, ami a Móra Ferenc Múzeum textilgyűjteményének része. A farmerkiállításhoz kapcsolódóan: november 12-én, szerdán 5 órakor Kiss Gábor, a Tinta Kiadó igazgatója tart előadást „A szó az élet tükre – a diktatúra szavai a Retró szótárban" címmel a Móra-múzeum kávézójában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra