Hogyan vásároljunk téliszalámit?

Apám nagy gasztromániás, verhetetlen a birkapörköltje, egy napig főzi a nyájból kiválasztott legöregebb birkából (vannak neki birkái) sok csontosát rak bele, mert a hús annál finomabb, minél közelebb van a csonthoz. Van erről dalocska is, csak ott más értelemben... Agrárra járt, vannak hivatalos és nem hivatalos élelmiszaripari ismeretei is (egyik csoporttársának bölcsessége: a tej csizmamosásra való, és volt lovassportban jeleskedő professzora is, aki kitépette a tankönyvből húshasznosítású lovakról szóló fejezetet, mert olyan nincs...), sok hasznosat tanultam már tőle az alapanyagokról. Egy ilyen apró bölcsesség következik.

A téliszalámi még általánosban, a barátnőm, Györgyi uzsiszendói iránti sóvárgáson kívül nekem nem sokat jelent (amúgy mindig adott belőle). Jók a téliszalámik, de utazáson kívül soha nem eszek szendvicset, másra meg mire rakjam, főzéshez alapanyagnak alkalmatlan, arra a paprikás kolbik valók, éttermem sincs, ahol a szalámiszeleteket magyaros fatál címen elnyomhatnám fantáziátlan előételnek. Tényleg, tud valaki értelmes receptet téliszalámival? Így valahogy a Pick és a Herz kimaradtak az életemből, kivéve évente egy alkalmat.

Apám, mexikói apósomnak minden évben küld pár szál téliszalámit, ismeretlenül nehéz kedveskedni, pláne, hogy apósom nem iszik, így a jó kis kóserszilva rögtön kiesik, marad valami töltelékárú, amit hátha nem koboznak el a belépésnél. Elmentünk együtt szalámit venni, apám végigfogdosta az összeset. Be vannak csomagolva, nem az az érdekes, de attól még nem értem. Rákérdezek, ugyan mit csinál, és kotrom elő a fényképezőgépet, ami a Tescóban azért elég izgalmas, izgalmasabb, mint a téliszalámivásárlás összes titka együttvéve:

- Keresem, melyik az érettebb, tedd el a fényképezőgépet.
- Nem teszem el, de pontosan mit csinálsz?
- Minél keményebb a szalámi, annál érettebb és koncentráltabb az íze. Tedd el a fényképezőgépet.

 

Teljesen logikus, tehát íme a bölcselet: a szárazabb, öregebb szalámi az alacsonyabb víztartalom (tehát magasabb szárazanyagtartalom) miatt sokkal karakteresebb a frissebb daraboknál. Gyerünk szalámit fogdosni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek