Chanel a Central Parkban: gigantikus mozgó múzeummal

A Chanel február óta hatalmas mozgó kiállítópavilonnal járja a világot. Az állomások: Hong Kong, Tokió, New York, London, Moszkva, Párizs. Október 20. óta a Manhattan szívében terpeszkedő Central Parkban pihen ez a vadfutur képződmény. A benne rejlő kiállítás kiindulópontja és fő ihletforrása a legendás steppelt, aranyláncos Chanel táska, mely 2005-ben ünnepelte 50. évfordulóját. A gyűjtemény húsz nemzetközi művész munkáit mutatja be és azt boncolgatja, hányféleképpen lehet újraértelmezni ezt a klasszikus darabot.

Az extremitástól csöppet sem elrettenő Chanel dizájner, Karl Lagerfeld napjaink egyik sztárépítészét Zaha Hadid-ot kérte fel a pavilon megtervezésére. Amint az a projekt honlapján olvasható, Lagerfeld rendkívül nagyra tartja a Pritzker-díjas Hadid-ot: "Ő az első olyan építész, akinek sikerült szakítania a mindenhol uralkodó poszt-Bauhaus esztétikával. Hadid munkájának értéke a magas költészettel vetekszik. A képzeletének nincsenek határai." Lagerfeld szerint az összes bemutatott alkotás közül a legfontosabb maga a pavilon. Vándormúzeumról lévén szó, nagy kihívást jelentett olyan pavilont készíteni, amely amellett, hogy látványos, könnyen össze- illetve szétszerelhető és szállítható. A könnyű fehér panelek úgy illeszkednek egymáshoz, mint egy 3D-s puzzle darabkái.

A vándorkiállítás ingyen megtekinthető. A bemutatott alkotások között lavírozva a látogatók MP3-lejátszókon hallgathatják a francia színésznő, Jeanne Moreau búgó hangját, amint a Chanelről, a nőkről, a szexről, vagy éppen egy női táska mélyén rejlő kincsekről beszél. A képen látható hatalmas Chanel táska Sylvie Fleury munkája, benne pedig egy Chanel púdernak álcázott tévé rejlik, amin a művésznő Chanel videója látható.

(Képek és forrás: The New York Times)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek