OFFLINE

Szaunázni ne a Szent Lukács fürdőbe menjen

2008. szeptember 26., péntek 08:00

Egy hideg, esős napon Moda Liza kolléganővel izgatottan indultunk a felújított Szent Lukács fürdőbe, ahová évekkel ezelőtt, az intézmény lepukkant korszakában rendszeresen jártunk. A felújítás első szakasza több mint egy évig tartott, a fürdő zárva is volt egy ideig, de most, hogy újra nyitva, mi sem hiányozhatunk a gőzben izzadók népes sorából, gondoltuk naivan. Gondolatunkat azonban nem követhette tett, mert sem a gőz, sem a belső szauna nem működött kazánproblémák miatt. A Lukácsba naponta járó törzsvendégektől megtudtuk, előző héten még működtek a szaunák. "De ne bánják, hogy zárva van a gőz, mert amúgy is problémák vannak vele. Szerintem valamit rosszul állítottak be, mert pont az ember arcába fúj, teljesen használhatatlan. Régen mindig nagy tömeg volt benne, mostanában alig lézeng ott valaki", mondta egy hatvanas hölgy, majd szaunát emlegetve a kinti részre irányított minket, ahol egy aprócska fabódé álldogált.

A fabódé érdekessége az volt, hogy bár szaunának mondta magát, hideg volt benne, de annyira, hogy a lábak tájékán konokul süvített a szél. Tapasztaltabb társaink az ülőkéken állva próbálkoztak az izzadással, ami nekünk csak korlátozottan sikerült. Ezután a belső, gyógyvizes medencékhez igyekeztünk, ahol megállapítottuk, hogy megszűnt a Lukács lepukkant jellege, cserébe tiszta, rendes, és azzal együtt teljességgel jellegtelen profilt kapott a gyógyfürdő, kórházi, seszínű mozaikos falakkal és fosbarna járólapokkal.

A helyszínen nem tudtak tájékoztatni bennünket, hogy mikor végeznek teljesen a felújítással. "Lehet, hogy fél év, de az is lehet, hogy öt", fogalmaztak a bejáratnál. (kép: Northfoto)

Szent Lukács fürdő
Szekrényes napijegy: 1300 forint, kabinos: 1500 forint
1023 Budapest, Frankel Leó u. 25-29.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.26 10:34:53Macaroon

  Úgy sajnálom!!! Imádtam a Lukácsot, de azóta nem megyek oda, hogy elkezdték felújítani. Kibringáztam és közölték, a fele le van zárva de azért a belépő ugyanannyi volt. Régen mikor még nem a beléptetős rendszer volt százért jártam be a bácsizsebébe csúsztatva:-))) 5-6 éve...

  És tényleg kifejezetten a lepukkant jellene volt a vonzó benne ellentétben a Széchenyivel ami szerintem meg felújítva gyönyörű!

 • 2008.09.26 11:47:08magyaranya

  Én még úgy jártam, hogy ha reggel nyolcig kijöttem, 4 (négy!) forint volt. Később 8.

 • 2008.09.26 16:08:58jane fonda

  a szaunázás sok helyen nem nagyon megy itthon.. MOM Parkban pl számtalanszor szívtam a szaunával.

 • 2008.09.26 16:20:03pissy

  Most azt jóllátom, hogy néha szinonímaként használja a cikkíró a szaunát és a gőzt? Mindegy. A Széchenyi a leggázabb, mióta felújították használhatatlan a gőz, nincs merülőmedence és annyian járnak ki be, hogy gőz sem.  Csak gratulálni tudok a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-nek, hogy az összes fürdőt tönkretették.

 • 2008.09.26 16:45:18Macaroon

  pissy: mikor én eddig újszecskában voltam olyan gőz meg meleg volt, hogy 5 percet bírtam benn...

 • 2008.09.28 12:02:36feltételes reflex

  csak a jegyár nem pontos: alapvetően 1700 a szekrényes belépő, 1300-ért csak max. 2 óra benn-tartózkodás jár.

  (ha 3 órán belül kijössz, akkor visszakapsz 200-at, a 2 órán belüli időért meg 400-at)  egyébként meg sajnos igaz, hogy már nem az a régi jó gőz van, és a hidegvizes merülőmedence is melegebb lett pár fokkal.

  a szaunát pedig hagyjuk, az amúgy sem volt egy nagy eresztés a Lukácsban, soha.

 • 2008.09.28 12:07:23feltételes reflex

  pissy, meg azok, akik jártak a Szecskában az utóbbi időben: tényleg elszúrták a gőzt? :(  a szaunájuk pedig jó...

 • 2008.09.29 12:08:24pissy

  Hácc, nekem nem jön be, hogy kicsi, és mivel folyton ki-be másznak ez érezhető a gőzmennyiségen, állni kell úgy, mint a heringek, meg merülőmedit sem találtam :(.

  Nekem pont az tetszett benne régen, hogy nagy volt és nem 3 zuhanyon kell osztoznom egy egész olasz turistabusz közönségével, mint most.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta