OFFLINE

Ehavi luxus: Tibor takarított nálunk ötezerért

2008. szeptember 17., szerda 08:00

A pisztáciás recept és a Pylones-ajándékok után három a magyar igazság felkiáltással hadd induljon ki még egy poszt ebből a bizonyos hétvégi házibuliból (megígérem, negyedik ráadás nem lesz).

Az otthoni partirendezés egyik fő hátránya ugyanis, hogy a következő napot az ember óhatatlanul takarítással kell, hogy töltse, az ötven vendég nyomainak eltüntetése végett. Hát bolond vagyok én, hogy a saját születésnapomat egésznapos takarítással ünneplem? - tettem fel magamnak a kérdést még az előkészületek folyamán, amire a válasz az volt, hogy vagy igen, vagy kihívok másnapra egy takarítót. Az ünnepre való tekintettel ennyit csak megengedhetek magamnak: életemben először úgy döntöttem, kihívok valakit, hogy segítsen a munkában.

Megannyi kérdés járt a fejemben: honnan fogja tudni a takarító, hogy mit hova kell elrakni? Mennyi idő alatt bánik majd el egyedül a hatalmas káosszal? Meg fogja-e tudni különböztetni az eltüntetendő bulikoszt a lakás sajátjának tekinthető, szent és sérthetetlen alaprendetlenségtől? Nem fogom-e rosszul érezni magam attól, hogy egy vadidegen a legszemélyesebb tárgyaim között rakodik? És ami a legfontosabb: mennyibe fog ez nekem kerülni? Válaszok a hajtás után.

Megbízható bejárónővel rendelkező családtag közvetített ki hozzám egy férfi takarítót, akinek a neve legyen most Tibor. Ő a parti másnapján meg is érkezett, ahogy megbeszéltük. Rögtön kiderült, hogy nyilván nem fogja magától kitalálni, melyik asztalt/széket/szőnyeget hova kell visszaállítani, mi a kidobandó fecni, mi a megtartandó üdvözlőlap, ezért egy bő háromnegyed óráig együtt dolgoztunk, rakodtunk, szortíroztunk. Tibor a mosogatást se vállalta be, de ez nem is volt olyan nagy gond, mert műanyag tányérokból ettünk, így ezzel viszonylag gyorsan végeztem. Mindenesetre: hiába jött ki a takarító, azért összességében egy olyan órát így is bíbelődnöm kellett a helyreállítással. Ezek után megmutattam, hogy hol a porszívó meg a létra, és leléptem ebédelni, Tibort magára hagyva a tisztítószereivel.

Újabb másfél óra elteltével csörgött rám Tibor, hogy térjek vissza. Minden csillogott-villogott, minden a helyén, gyorsan egy-két értéket is leellenőriztem, semmi sem hiányzott, csak a kosz. Őszintén szólva magamtól sose szoktam ilyen alaposan kitakarítani (a 3 méter magas szobaajtók lemosásához igen ritkán támad kedvem például). Kifogásom legfeljebb az lehetett, hogy bár megkértem, Tibor nem teljesen szelektíve gyűjtötte össze a műanyag szemetet, az üres üvegeket, papírt, stb., ezért később ezen a téren kicsit igazítanom kellett a végeredményen - azaz szétguberáltam a saját szemetemet, majd levittem a 10 perc sétára levő szelektív gyűjtőbe.

De előtte még ugye fizetnem kellett. Megkérdeztem, hogy mennyit, amire Tibor azt felelte, hogy ötezer. Ami nekem végülis nem különösebben nagy összeg azért, hogy egyszer végre csillogjon-villogjon a lakás, ezért jókedvűen bocsátottam el a derék takarítót. De később azért abba is belegondoltam, hogy összesen 2,5 órát dolgozott nálam, azaz 2000 Ft-os órabért számított fel, ami, valljuk meg, egy takarítási munkáért nem is olyan rossz. Sőt, egész jó. Akkor most át vagyok verve? Vagy mindig ennyibe kerül, ha takarítót hív ki az ember a lakására? Vagy azért volt most drágább Tibor, mert vasárnap kellett dolgoznia? Luxusnak számít-e ma Magyarországon, ha az ember takaríttat a lakásában? Bejárónőkkel, takarítókkal kapcsolatos hozzászólásaikat, tapasztalataikat, véleményeiket kíváncsian várom a kommentekben, és szavazni se felejtsenek el!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.17 09:20:48Tpancs

  hát, nemtom, h luxus-e. azért, hogy negyedóra alatt felporszívózzon (esetleg kis portörlés) = heti rutin, nem fizetnék. a nagytakarítást meg úgyis ritkábban csináljuk, amihez nagy levegőt veszünk, elszánjuk magunkat, és 1-2 óra alatt cakkpakk kész, vagyis ezt simán megtehetjük mi is. vasalást és mosást nem bíznék másra. szóval én, amíg megtehetem, hogy én takarítsak, nem fizetnék takarítónőt.

 • 2008.09.17 09:31:08Mrs. Bean

  Két éve költöztünk az új lakásunkba. Akkor felfogadtunk egy ismerős takarítót, hogy a festők után takarítson ki. Nagyon szorgos-dolgos volt, de én mégis találtam kivetnivalót a munkájában. Lehet, hogy szőrszálhasogatásnak tűnik, de ha megkérem, hogy NE használjon por alakú súrolószert, csak folyékonyat, akkor miért nekem kell a por apró maradványait a csempéről letakarítani? Egyébként a tisztítószereket is megvettük neki. Szóval a nagyon durva részét elintézte (ablakokról lekaparni a festékcseppeket, 2-3-szor felmosni, mire végre látható a parketta színe stb.), úgyhogy mégse húztam annyira a számat. Ilyen esetben nagyon-nagyon megéri takarítót alkalmazni.  Nem tudom, hogy kinek hány óráját veszi el a heti takarítás.

  Nekem kb. 3 órát rabol el minden szombat délelőttömből. Portörlés, bútorápolás, fürdőszoba és konyha kitakarítása, elpakolászás, wc, csapok, kád lefertőtlenítése, majd porszívózás és a parketta/járólap feltörlése.  Ez tisztaságmánia? :O :)))

  (Pedig az otthonérzethez szükséges alaprumli a hét minden napján - kivéve a takarítást követő pár órát :DDD - mindig megvan.)  Én lehet, hogy adnék heti 5.000 Ft-ot azért, hogy elmegyek moziba és mire itthon vagyok, ragyogjon a lakás. :)

 • 2008.09.17 09:33:39APEH

  Szerintem Tibor tisztességes árat alkalmazott, hiszen az ötezerből rögtön 833 Ft az ÁFA (gondolom a bruttó árat írtad). A befizetett adók és járulékok után Tibornak alig marad több egy ezresnél óránként. Beleszámolva, hogy hétvége volt, és házhoz ment, az nem is olyan sok.

  Ha ellenben Te, Tibor és a családtagod is adót csalnak, amit persze nem is feltételezek, akkor igazából Ti veritek át az összes többi adófizetőt az országban, ami elég nagy luxus.

  Bolgod szülinapot!

 • 2008.09.17 10:14:45Flora2

  Mivel én általában úgy dolgozom, hogy minden reggel elmegyek otthonról, és 6-7 óra körül érek haza este (pénteken néha korábban), ezért én sajnálok a nettó 2 napos hétvégémből akár 3 órát is takarítással tölteni - az élet ehhez túl rövid, és túl sok más jó szórakozás van benne. :)

  Ha megengedhetem magamnak, jár hozzám heti egyszer takarító, aki többet megcsinál, mint amit én csinálnék (pl. szekrények tetejét is, mennyezeti lámpákat, karnisokat is stb.). Más kérdés, hogy sokszor gondolom azt, hogy én szebben csináltam volna - de hát valamit valamiért. :)

  Nekem ebben az egész bejáró takarításban nemcsak az a jó, hogy nem az én időm megy vele, hanem az, hogy rögtön észrevehetően több lett a szabadidőm - lényegesen több! -; észrevettem, hogy több elmenős programot csinálok, amióta nem én takarítok, kedvem is több van a külső programokhoz, és ahhoz is több kedvem van, hogy vendégeket hívjak itthonra. Olyan dolgokra lett energiám, amikre azelőtt nem volt.

 • 2008.09.17 10:21:52jdgirl

  Csatlakozom! Nekünk még kicsi lakásunk van, így én takarítok (1,5 óra, ha otthon van a párom, és segít, kevesebb),de ha nagyobba költözünk, biztos, hogy lesz takarítóm legalább kéthetente 1 alkalommal, pontosan a Flora által felsorolt indokokból kifolyólag. Én általában 8-kor érek haza minden nap...és rettentő rövid a hétvége.

 • 2008.09.17 10:53:29greencurse

  Szerintem én akkor elborult tisztaságmániás lehetek... Hetente kisúrolom a konyhát és a fürdőt. Igaz a vízkő rettenetesen ott marad a csapokon, az elektromos tűzhely meg alapból úgy sz@r ahogy van, és minden apróság meglátszik rajta.

  És én koliban vagyok, ahol a takarítónő csak kóborszellem.

 • 2008.09.17 11:03:25hófehérke

  @ APEH,

  nem hiszem, hogy adott róla számlát, azaz nem adózik utána.

  Vagy kaptál számlát, gyb?

 • 2008.09.17 11:34:25boszor

  Nálunk a buli utána takarítás úgy műkszik, hogy ott marad néhány jó haver és összekapjuk a nagyját, úgyhogy nem marad egész napos munka a házigazdára. Igaz, nem szoktunk ötven emberes bulikat szervezni:)

 • 2008.09.17 12:03:37akárki

  Szerintem korrekt ár volt. Általában egyébként, ha állandóra szeretnél valakit akkor kicsit olcsóbb. És sokaknak a msogatás sem fáj.

 • 2008.09.17 13:41:46lindalight

  lehet, hogy én vagyok tisztaságmániás, de én mindennap takarítok.

  olyan fél órát így sosem kell nagytakarítást csinálnom...egyik nap letörölgetem a port, másik nap fürdőszoba..stb  a mosogatást meg a páromra bízom...én főzök Ő takarítja a konyhát utána..így fair:)

 • 2008.09.17 13:59:48Macaroon

  Szerintem az ötödik takarítómat küldtem el. Soha nem csinálta meg egyik sem azt amit kértem. És még azt sem volt képes, hogy esetleg mást csinált volna meg a helyett ami kérek. Kényes téma rohadt mérges vagyok még csak a gondolatától is, h a legutóbbinál fél év elteltével is volt olyan sarok amihez bizonyosan HOZZÁ SEM NYÚLT.

 • 2008.09.17 14:18:17feltételes reflex

  2008.09.17 09:33:39 APEH  diör APEH,  Európa egyes félnomád vidékein már le lehet írni az adóból, ha valaki háztartási alkalmazottat (inklúding alkalmi takarító) foglalkoztat. Ezért megéri őket legálisan is foglalkoztatni. Itt is lesz ilyen, ugye-ugye-lécci, ugye ?  amúgy meg 5000 ft egy ilyen alkalomra nem sok.

 • 2008.09.17 16:13:35csib

  A kérdés szerintem itt az, hogy kinek mennyit ér az ideje. Nyilván akinek kevesebb van, (mert sokat tölt munkával-feltételezem) annak többet ér, így nettóban a takinéni(bácsi) megtérül. Nálam is ez a helyzet. Útálok vasalni, a párom minden nap öltönyben nyomja, így ez heti 5 ing, ha kéthetente neki esek, akkor fél délután vasalok... na ezt nem vállalom...  Kedves APEH! Igen, én bevallom, hogy zsebbe fizetek a takarításért. Ellenben az utolsó fillérig minden jövedelmem után becsengetem az adót, így nekem naponta 12x kellene kitakarítassak vkivel, hogy elcsaljak annyi adót, mint egy átlagos minimálbéres vállalkozó, így ha nem gond, 10-ig nincsen lekiismeret furdalásom, jó?! Majd amikor 11. alkalommal takarít ki aznap és én továbbra is zsebbe fizetek, akkor majd magamba szállok, ígérem "becsszóra"!! Addig ha nem baj, nagyon becsületesnek érzem magam - a havi százezrekért cserébe asszem ez nem olyan nagy elégtétel!  5000 normál ár, gondoljatok bele, hogy egy gázszerelő ennyiért száll ki, és akkor még semmit sem csinált, ha meg igen, akkor 2 percig lehet..

 • 2008.09.17 20:47:39Brizsitt

  Éis épp ezen vívódom, hogy legyen-e takarítóm vagy ne. Mondjuk mivel sokszor hétvégén is dolgozom, nekem nagyon megérné. De egy hónapban kb 5 ezret szánnék rá, ha mondjuk kétszer jönne/hó. Az kevés?

  Mellesleg megjegyzem, hogy csibbel egyetértve azért én sem éreznék lelkifurdalást, hogy ha zsebbe kéne fizetni. Többek között azért nem, mert a közé a minimális számú magyar állampolgár közé tartozom, aki fizet adót, és elég sokat becsengettem már, pedig még nem vagyok 30 éves. Elég sokat, elég keményen dolgozom a pénzemért, mégis vívódom, hogy lehet-e nekem takinénim, hogy nyerjek egy kis szabadidőt is néha....

 • 2008.09.17 21:50:54manoka

  szerintem 5k total rendben van a puccba vagasert... engem jobban bosszan,t ha oraberben piszmognak 4-5 orat es elkernek ugyanannyit. emiatt is volt, hogy en alkalmankent fizettem/fizetek, nem pedig orara. ha hamarabb kesz van akkor halleluja, ha nem, akkor meg igy jart. de persze ez mindig kuzdos, mert a legtobb takarito az oraberes fizetst preferalja.

  es az en idom is meger annyit, hogy megkerjek vkit a takaritasra, hacsak nem okoz epp nekem vmi nagy lelki gyonyort, hogy rendet rakhatok (ilyen is van, de csak nagyon neha:P)

  es a nagytakaritaskor, ablakmosas, ajtomosas, szekrenybelso, huto mittomen, meg kulon felszabadito h mire hazamegyek minden csillivilli.

  ezert szerintem ez egy must have luxus manapsag :)

 • 2008.09.17 22:33:12gyb

  Bevallom én is, ahogy pl. a fodrásztól se szoktam számlát kérni, a takarítótól se jutott eszembe.  Akik gyakorlott takaríttatók, azoktól kérdezem, hogy nekik tényleg olyan, hogy hazaérnek és beleülnek a készbe? Mert nekem azért kellett rendesen dolgoznom magamnak is, és bebizonyosodott, amit előtte is sejtettem, hogy bizonyos dolgokat csak én tudok megcsinálni olyanra, amilyenre szeretem, mert más egyszerűen szorgalmától függetlenül nem tudhatja, hogy minek hogy kell lennie nálam.  Ezért számomra az egyik tanulság az volt, hogy bár nagy segítség, azért 100%-ig nem tud mentesíteni a munka alól.

 • 2008.09.17 23:05:30hamsa

  Kedves Gyb, nekem olyan, hazajövök, és csillog-villog. Picit ugyan többért, hetente, de nekem rendben van. Kosz se nagyon gyűlik, neki se lehet egy nagy harc a porcicákkal, és olyanok is eszébe jutnak, amik nekem az életben sem, + annyira profi, hogy pár óra alatt kész, nem rohanva. Ráadásul észben tartja, hogy kb félévenként konyhaszekrény-kimosás, rotációs rendszerben ez-az. Vannak ugyan dolgok, amiket követlezetesen ésszerűtlenül tesz el, de sebaj, 2 mozdulattal visszateszem. És ami a legfontosabb: halálosan diszkrét, és szeretjük.

 • 2008.09.17 23:08:54hamsa

  Ja, Gyb, a lényeg, hogy sok éve van már nálunk (is) és úgy csinálja, ahogy szeretjük, ezt is ki kell ismerni. Akkor 100 % lehet, legalábbis a fontos részletek. Pl. nálunk amit kidobna, azt elhelyezi egy kupacban valahol, és aztán és kiteszem, ha akarom. Vagy ha végleg száműzi (pl. lejárt szavatosságú rizs, stb.), akkor szól, hogy kidobta, ne számítsunk a tartalékokra. Tényleg egy ajándék, és nekem még mindig jobb az órabérem, úh. megéri.

 • 2008.09.18 10:46:22csib

  Bridzsit

  Én úgy csinálom, hogy jön a lány kitakarít, aztán majd hívom, ha újra koszosonak érzem a terepet. ez kb. 2-3 hét, ő is tudja, mire számíthat. De mi marha keveset vagyunk otthon, így nincs aki, koszoljon, nyárom meg még annál is kevesebbet, így akkor még ritkábban jár. Annak semmi értelme, hogy a tiszta lakásban "molyoljon" 5 ezerért aztán hazamenjen.

  Sajnos a csaj nem olyan serény, hogy na akkor most konyaszekrény mosás, így ezekt külön kell neki mondani. Mondhatni, a project management az nálam van :)

 • 2008.09.18 10:55:32mrssolis

  gyb, ha állandó bejárónőd van, akkor igen, hazamész és beleülsz a készbe. Ha jót fogsz ki, akkor még mondanod sem kell neki reggel, hogy milyen extrát iktasson be, mert ő tudja pontosan, hogy mikor takarította ki a konyhaszekrényeket, mikor törölte le a szekrények tetejét utoljára. Jó bejárónő meglátja, hogy mi a munka. A miénk pl. mindig úgy indít, hogy megnézi, használtuk-e a grillt, mert ha igen, akkor azzal kezd, addig sincs láb alatt, míg mi készülődünk és elhúzunk otthonról. De észreveszi azt is, hogy kinn van még a locsoló a kertben, pedig már jön a tél, akkor elrakja a pincébe, stb. Mondjuk, ő egy kincs, ennek megfelelően értékeljük is.

 • 2008.09.18 11:22:39mrssolis

  Ja, hamsa, igazad van, a diszkréció is nagyon-nagyon fontos. Nálunk pl. családon belül jár csak, de soha nem szállít privát infót semelyik irányba. Pedig egy bejárónő aztán mindent lát, hosszútávon lehetetlen elrejteni előle fontos dolgokat.

 • 2008.09.18 13:42:52zanzibar

  Szerintem nem kell annyit görcsölni ezen a témán: ha úgy érzi vki, hogy az ideje az egyik legdrágább kincse, és anyagilag megteheti, fogadjon takarító(nőt). Igen, ha abszolute házitündérek vagyunk, akkor persze jön az elégedettlenség, hogy nem olyan, amilyennek szeretnénk, vagy amit mi személyesen, de ott van cserébe a szabadidő. Számomra az a muris, amikor felvilágosult, jó keresetű asszonytársaim nem mernek takarítónőt fogadni, mert a párjuk, anyukájuk, szomszédasszony megszólja őket, h nem saját maguk szenvednek. Hát ez az szerintem, amivel nem kell törődni.

 • 2008.09.18 14:20:39pomme-pomme

  Félig off, de kitört belőlem a közvélemény-kutatási kérdőíven szocializálódott statisztikus:

  Nem jók a végén a válaszok, a fogalomhasználat miatt nem fedik le a tejvajozó sokaság egészét. :) A házimunka =/= takarítás. Mi magunk takarítunk (szerencsére a férjem is segít), de nem végzünk minden házimunkát, mert a gyűrött ruhákat egy cég elviszi, és két nap múlva vasaltan visszahozza.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta