OFFLINE

Variációk padlizsán-témára: nyárbúcsúztató joghurtos padlizsán

2008. szeptember 13., szombat 13:00

Nemrég egy váratlanul meleg délutánon, mikor már végképp nem tudtam figyelmen kívül hagyni korgó gyomromat, gyors hűtőmustra után gondoltam rábizzegek skype-on kedves lisszaboni barátnőmre. Adva volt két nem túl nagy padlizsán és a kérdés: mit főzzek belőlük. Rövid üzenetváltást követően leszűkítettük a lehetséges receptek körét a padlizsánkrémre és a joghurtos padlizsánra és mivel tele volt a hűtőm natúr joghurttal, ezért az utóbbi mellett döntöttünk. Kétezerötszáz kilométerre tőlem, egy lisszaboni lakásban pedig Sofia elkezdte bepötyögni az instrukciókat. Én meg nekiláttam a főzőcskének.

A két padlizsánt épp jókor vettem elő egyébként a hűtőből, még egy-két nap és megadták volna magukat. Így viszont kockára vágtam őket és még egy nagy fej hagymának a felét. A hagymát megfuttattam kevés olívaolajon, majd mikor már kicsit üveges volt, rádobtam a kupac padlizsánt és hozzáadtam két gerezd fokhagymát. Ezen tanakodtunk egy sort, hogy mikor kerüljön bele a fokhagyma, a főzés alatt és akkor még viszonylag decens ízt hagy maga után, vagy a végén, ízesítéskor, de akkor vagy megkínáljuk a környezetünkben levőket, vagy kihagyjuk az esti bulit. Végül az első változat mellett döntöttünk nagyon előrelátóan, mivel a pempőzés alatt érkezett egy-két ígéretes buli-ajánlat az estére.

Akárhogy is döntünk, sózzuk meg picit a padlizsánt, öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd hagyjuk, hogy fedő alatt lassan megpuhuljon. Nagyjából 15-20 perccel később, amikor már puha és barna a húsa a padlizsánnak, leszűrjük, de a levét ne öntsük még ki. Egy tálkában összekeverjük sok friss petrezselyemmel, sóval, borssal, opcionálisan még több fokhagymával, facsarunk rá egy kevés citromlevet, majd az egészet nyakon öntjük a padlizsán levével enyhén hígított joghurttal.

Ezután pedig addig kóstolgatjuk, fűszerezzük, újra kóstolgatjuk, újra fűszerezzük, míg el nem érjük a számunkra tökéletes ízvilágot. Nagyjából ekkor már a tál alját is fogjuk látni. A joghurtos padlizsán egyértelműen pitáért kiált, de ha az épp nincs kéznél, akkor jó lesz hozzá valami rusztikusabb kenyérféle is, végszükség esetén pedig piritós is, azzal talán még könnyebb belapátolni ezt a nyáridéző klasszikust.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.09.13 20:32:49Lillebi

    bocsánat, h offolok, de nem tudom hova tudnék írni. az olimpikonok bulijáró szóló cikkben szereplő "Állami Vállalkozási Fősikola" nem létezik, Általános V. F. van csak..



    egyébként a recept jónak tűnik, én eddig csak sült padlizsánból készítettem padlizsánkrémet, van különbség ízben?

  • 2008.09.13 23:50:26sziszmo

    Én imádom ezt a finomságot. Csak egy kérdés: "adva volt"??????

  • 2008.09.14 09:21:52mangobebi

    ja, en is. az is nagyon jo, amikor ugy megtunnyad hogy le lehet kaparni a hejrol az egeszet :) en a serpenyos modszert a joghurtos padlizsanra hasznalom. ez a recept valami kombo lett, mert ott van a joghurt is, nem? en majonezt meg szoktam belerakni, meg lehet tejfolt is, meg persze mindkettot ki lehet hagyni, ha fogyni szandekszunk :) ugy is finom!

    eljen a fokhagyma!



  • 2008.09.14 09:24:18mangobebi

    egy masik tuti jo padlizsan recept, megpiritani a padlizsant nagyon keves olivaoljaon - mivel mindent magaba sziv ez a fura zoldseg - , megsozzuk, es ennyi. kis helyes darabokra lehet vagni, es balzsamecetes csodalatba martogatni, amit meg lehet jatszani oliva olaj + balzsamecettel, de meg egy csomo jo dologgal meg lehet bolonditani.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta