OFFLINE

Bor- és pezsgőfesztivál Budán és Szentendrén

2008. szeptember 12., péntek 16:00

Borkóstolás akár már délelőtt, koccintás éjfélig, sztárborászok és neves előadók, külföldi italok és ételek kínálása, versenyek, szakmai rendezvények - ilyen programok jegyében zajlik a budai Várban, valamint a szentendrei skanzenben egészen vasárnap estig a hagyományos, őszi Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál. Csütörtökön is sok, délután 2 óra előtt már a Várban nézelődő turista lesett be kíváncsian a Savoyai udvarra, és kóstolt volna meg szívesen néhányat 15 ország 220 borászatának 3000-féle borából - de csak pénteken, szombaton és vasárnap nyit délelőtt 10-kor a várbeli rendezvény, hogy aztán egészen éjjel 11-ig tartson a jó hangulatú mulatság. Bár a díszvendég, Szicília is csodás italokkal érkezett, a magyarok elsősorban a magyar borokat kóstolják szívesen - mondta az MTI-nek Varga Péter, a csütörtök délután sajtótájékoztatót tartó pincészet tulajdonosa.

A magyar fogyasztó eléggé konzervatív: a palackos, parafadugós borokat szereti, azt értékeli. Bár sok nyugati országban divat - főleg bulikon, partikon - a nyitható, visszazárható dobozos bor, ez nálunk még nem nagy divat. Igaz, nem is baj, hiszen a palackokat vissza lehet váltani. Etekintetben Magyarország szinte egyedi helyet foglal el az Európai Unióban. Olyannyira, hogy a borászat tulajdonosának egyik fia képviseli majd Magyarországot október 8-án, Brüsszelben, az európai uniós tagországok szakemberei részvételével megtartandó borászati tanácskozáson. A Varga Pincészet 8 és fél millió palackot forgalmaz egy évben, és ennek 90-95 százalékát a cég vezetése szerint visszaváltják az emberek. A betétdíjas rendszer előnyös a vevőnek és a termelőnek is: a 150 millió forintba kerülő palackmosó gép és az azt kiszolgáló rendszer alig több mint egy év alatt megtérül.

Az is megesik, hogy nem mindegyik élelmiszerbolt hajlandó a borospalackok visszaváltására. De a legtöbb palackon - igaz, apró betűvel és a hátulján - szerepel, hogy betétdíjas termékről van szó. Ez esetben kötelező (volna) a visszaváltás, a vásárlás helyétől függetlenül. Ugyanakkor az importborok kiürült palackját, netán speciális formájú butéliákat, illetve a pezsgősüvegeket ma már egyáltalán nem váltják vissza Magyarországon és ezek is sok millió palackot tesznek ki. A fesztivál egyik újdonságaként a tájékoztatón bemutatták az idei év első magyar borát, a valóban friss Csabagyöngyét, egy igazi magyar bozsolét (beaujolais) is. (forrás: MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta