OFFLINE

A nap kedvence: füves dizájngyűrű

2008. szeptember 11., csütörtök 08:00

Ha megfáradtunk az urbanitásra utaló ékszerektől és egyéb kiegészítőktől, és helyettük organikus, vidéki szellőt idéző csecsebecsére vágyunk, valahogy szerezzünk egy Hafsteinn Júlíusson-gyűrűt. Az izlandi terméktervezőnek jobbnál jobb ötletei vannak, ahogy az a honlapjáról is kiderül, és ezek közül egy a mohával bevetett, állandóan a frissességre és a zöldre emlékeztető gyűrű. Pontosabban csak akkor emlékeztet arra, ha mi is teszünk érte, ugyanis az élő növényt gondozni kell: locsolgatni legalábbis mindenképpen. A tervező saját megfogalmazása szerint a „Growing Jewelry” (Ékszertermesztés) névre hallgató gyűrű a couture és az élő szervezetek keresztezése. Júlíusson egyébként az árusításnak is megadja a módját: a galériában homokágyra helyezték el az ékszereket olyan szpotlámpák alá, melyek fényükkel serkentik a növekedést, és az üzlet az üvegházak felépítésére emlékeztet. Az sajnos rejtély, hogy mennyibe kerül egy ilyen csoda, de hogy gusztusos, ahhoz kétség nem fér. (Kép: Northfoto)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.11 10:39:03\\\"Litliszkvirell\\\"

  Ejha...

  Akkor hamarosan apró mohaszőnyeg-lakókat is fognak árusítani....?Gyűjtőknek.Több szériában. :-/

 • 2008.09.11 12:11:50megymárka

  Van ilyen "magyarban" is, alkotója Gaál Gyöngyvér. Igaz műfűvel, de attól igen csinos darab:

  www.virtuartnet.hu/Gaal/fomenu.htm

  www.members.fise.hu/otvos/gaal.htm

 • 2008.09.11 13:04:31bolletje

  Ez inkább moha, mint fű, de mindegy, gondolom városi lány vagy, Mel Anzss :)  Van egyébként műmoha is, "olcsóért":  www.etsy.com/view_listing.php?ref=sr_gallery_7&listing_id=14995880  www.etsy.com/view_listing.php?listing_id=14593778

 • 2008.09.11 16:02:44Ane

  Sőt, tavasszal a Budai Rajziskola ötvös szakának kiállításán is volt hasonló. Ott konkrétan "fűbe harap" volt a gyűrű neve, felül nem volt zárt a gyűrű, hanem az ív egyik végén egy kis "doboz" volt fűvel, vele szemben a mási íven egy fogsor - természetesen fémmunkára kell gondolni, nem igazi fogakra. :-P Viszont a fotó alapján a fű igazinak tűnt. Frappáns ötlet, de igazából se ez, se a cikkben szereplő nem horható a hétköznapokon. (Sajnos a BRi-s gyűrű alkotójának nem emlékszem a nevére. :-/ Lényeg, hogy az élő fű/moha dolog nem új elképzelés, csak valószínűleg az izlandi tervezőnek több pénze volt promóra...)

 • 2008.09.11 16:51:39akárki

  Azonnal akarok egy ilyet!!!

 • 2008.09.11 18:02:21nightcoder

  "Growing Jewelry" = Novekvo ekszer nem pedig "Ékszertermesztés"  Ha Ékszertermesztés nevet akart volna neki adni Hafsteinn - ami egyebkent total ertelmetlen is - akkor hatravetette volna a Growing szot a Jewelry moge....

 • 2008.09.11 18:14:39mel anzss

  Kedves nightcoder, már miért volna értelmetlen az Ékszertermesztés a projekt mondanivalóját figyelembe véve? A Growing Jewelry szókapcsolat kétértelmű, és igen, lehet Növekvő ékszernek is fordítani, de az szerintem túl prózai.

 • 2008.09.11 19:00:52nightcoder

  Kedves mel anzss :)  Nem nyelvtanilag ertelmetlen a szo hanem ebben a kornyezeteben. Akarmannyit is ontozzuk az ekszerunket, akkor is csak egy darab lesz belole - magyarul termesztesrol/szaporulatrol nem beszelhetunk viszont az ekszerunk novekedni fog!  Szerintem nem kell tuldimenzionalni ennek a ketszonak a kapcsolatat. A Growing azt jelenti, hogy novekvo a jewelry meg azt, hogy ekszer, ennyi :)  A growing szonak ket formaja van: fonevi es mellekveni. Egyik formanak az ertelmezeseben sem szerepel a termesztes mint egy lehetseges jelentes.  -------------------------------------------

  growing  adjective

  1. relating to or suitable for growth; "the growing season for corn"; "good growing weather"  noun

  1. (biology) the process of an individual organism growing organically; a purely biological unfolding of events involved in an organism changing gradually from a simple to a more complex level; "he proposed an indicator of osseous development in children" [syn: growth] [ant: nondevelopment]

  2. (electronics) the production of (semiconductor) crystals by slow crystallization from the molten state  -------------------------------------------  A grow'er n., grow'ing·ly adv. szavaknak van termesztesre vonatkozo jelentese a 18 szazadtol kezdve pl: We grow corn in our garden. De maga a growing nagyon specialis kornyezetben jelenthet termesztest. Abban mindenkeppen egyetertunk, hogy jelen eset nem nevezheto specialis kornyezetnek, ha hatra lenne vetve a growing szo akkor inkabb.  Egyebkent a termesztes a gardening (the cultivation of plants)

  Mindenesetre figyelemre melto teny, hogy sikerult egy olyan szot alkotnod amire a google csak egy talalatot ad :)

 • 2008.09.12 13:26:03hegyilany

  Szerintem helyes mindkét fordítás. Mezőgazdasági szakfordító körökben biza gyakran használjuk a "grow" igét "termeszteni" értelemben. De biztos az angol-szakosok jobban tudják (ezt is). :)

 • 2008.09.12 13:29:31lindalight

  persze. bárhogy lehet fordítani, főleg ha nem tudsz angolul:D

 • 2008.09.12 13:31:42lindalight

  hegyilány...ez igaz, de a szókapcsolat akkoris azt jelentené, a te értelmezésed szerint is, hogy "termő ékszer" mert a szónak lehet szinonímája de nyelvtani szabályt ez nem változtat.

 • 2008.09.15 10:31:10proudest_monkey

  jaja... és a Saving Private Ryan meg a Megmentő Ryan közlegény, ugye? Tulajdonképpen mind1, de ne oltogassátok már mel anzsst, nem írt hülyeséget, még ha kevéssé valószínű is ez az értelmezés, merthogy az ékszer nevéről lenne szó.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta