OFFLINE

Megnyílt az első hazai brazil étterem

2008. szeptember 8., hétfő 13:00

A múlt hét végén megnyílt a budapesti Braseiro, az első hazai brazil étterem. A helyiség kialakítása a nemzetközi belsőépítészeti magazinok luxuskiadásaiban látható trendeknek megfelel, a brazil konyha sajátosságai helyett pedig inkább a nemzetközi konyha máshol is elérhető finomságait kóstolhattuk meg, ezért ezekre nem térünk ki részletesebben. Említhetnénk a szamba show-t is, de összehasonlítva azzal a ritka eseménnyel, amikor a karácsonyi vállalati ünnepségünkön a kolléganőink hajnalfelé táncolnak, inkább az utóbbi érdekesebb. A multikultúra jegyében legalább azt említhetjük méltányolva a táncosokat, hogy az étteremmel szomszédos török büfében öltöztek át tollakba. Műsorszámukat azonban inkább a látványos képgalériában részletezzük. Végül fellépett a Kaoma zenekar is, amelyiknek a sajátossága, hogy a nyolcvanas években írt és megénekelt Lambada című megaslágerük után új dalt egyelőre nem sikerült írniuk, de legalább a fellépés alatt azt kétszer eljátszották, azóta is kínoz bennünket a dallamtapadás.

 

A Braseiro séfje Carlos Alberto de Oliveira (nem ő, a focista), aki a világ számos országának lakosait jóllakatta már. Az egyik legnagyobb büszkesége, hogy a kazahsztáni Hotel Ritz-Carlton séfje volt, és dolgozott Dubai egyik luxusszállodájában, ahol XVI. Benedek pápa érkezésekor ő készíthette el az ünnepi menüt a delegáció fogadására. A grillezett húsok elkészítésének a mestere, amelyek egyébként a brazil konyha fontos ételei.

A konyhaművészetben a rizs és a bab kap nagyobb hangsúlyt, mint köret, ezeket általában sültekhez, csirkékhez, halhoz tálalva fogyasztják. Az egyik nevezetes brazil ételkülönlegességek közé tartozik a moqueca: kókusztejjel ízesített tengeri hal, a caruru: hagymával és borssal ízesített zöldség, a feijoada: babos sült. A legismertebb gyorsételük az acarajé: tenger gyümölcseivel és paradicsomszósszal kínált sült bab. A brazil konyhában több nemzet hagyományos ételei is megjelennek. A portugálok, akik a XVI. században léptek először léptek Brazília földjére, meghonosították az európai kultúrát, és amit csak lehetett, magukévá tettek az őslakosság kézművességi szokásaiból. Nagyon leegyszerűsítve a brazil kultúra a fehérek, a feketék és az indiánok kultúrájának sajátos elegye, de ma már a gyökereket nem könnyű elválasztani egymástól.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta