Magyar libamájat akarok, nem franciát!

Ez egy gasztro és divat blog. Itt az ideje kitérnünk a libamájra, a magyar libamájra.

Finnyás vagyok, de nem válogatós. Minden alapanyag érdekel, de csak a jó minőségű. Szeretem a pacalt és a kaviárt, a fejhúst és a libamájat, pecsenyét és hízottat egyaránt. Bírom a padlizsánt, és a paradicsomot is. De csak a tökéletes és természetes áru érdekel. Ezért piacon vásárolok, sokszor őstermelőtől, magyar terméket, és nem akarok francia, vagy lombikban növő kínai libamájat sütögetni kőolajszármazékban, ha van magyar, ami történetesen jó. Amíg van. Nem hordok árpádsávos bugyit, de figyelek erre, tudatosan keresem a magyar élelmiszeripari termékeket, mert megbízom a személyes kapcsolatban a kofával, hentessel és inkább a saját országom rendszerét pénzelem, mint másét. Ez sokak szemében lehet, hogy ciki, mert amíg ők a hiperben állnak sorban a ki tudja honnan, fagyasztva érkező méregért, én sokat költök friss élelmiszerre, de keveset gyógyszerre és semennyit vitamintablettára.

Vidéki gyerek vagyok, pontosan tudom, hogy néz ki a mezőgazdaság ott bent a disznóólban, a csirkék belében, és a tanyát örző kuvasz láncában. Tudom milyen csirkét, nyulat, kecskét vágni, és tudom, mikor elégedett egy állat és mikor szenved, mert a közvetlen mocskos, véres, de vidám közelükben nőttem fel, és láttam tenyésztelepeket és ipari hízlaldákat is eleget.

A liba, amit tömnek, szenved. A magyar liba, EU-szabvány gumicsővel a torkában sűrűn, és némán káromkodik, a francia úgyszintén. Szenvednek. Egyformán kínlódnak, mert a francia paraszt keze se finomabb ám, mint a magyaré.

A tömött liba mindenhol szenved, minket viszont szopatnak.

Mert az ugye nem reális, hogy a vérivó német/holland multik ( Spar csoport; Spar, Kaiser's, Billa, Plus, a Familia, Coop (nem a magyar Coop) és a REWE-csoport - Billa, a Bipa, a Merkur és a Penny) egy állatvédő szervezet ki tudja honnan szedett videója (a weboldalukon vállaltan francia libákat mutogatnak szenvedés közben) alapján írt szégyenlista miatt felmondanak a magyar libamájat szállító partnernek. Ugye nem? Van itt olyan felnőttkorú aki ezt az egészet elhitte? Pláne, hogy a német kacsatenyésztés csőrét piszkálja a leginkább a magyar?

Talán fent valaki a fejéhez kaphatna, és megtúrhatná egy kicsit az állatvédő szervezet mind a négy koszos mancsát, a hirtelen finnyásá vált német multikat és magát a dolgozókat leépítő céget is, ugyan kinek a bankszámláján állt meg a vadiúj BMW? Vagy kettő? Vagy a sok? Nem kell sietni, de még azelőtt, hogy szeretett piacom helyén zsibvásár szerveződik francia libamájjal, német kacsával, kínai nyúllal és brazil sertéshússal. Vagy aki túrhatna, az ő bankszámláján parkol a legnagyobb, német kacsások küldte BMW-flotta?

Amit mi tehetünk; csajok és asszonyok, vegyetek már egy darab libamájat (magyart) és süssetek valamit, képeket az indafotóra kérem szépen; libamáj_magyar cimkével ellátni és ha összegyűlik pár, visszatérünk a témára. Ha fogalmatok nincs mit kezdjetek vele, itt egy kis mankó:

Zsírban sült libamáj

Ez a legegyszerűbb, de a máj minősége, íze, és porhanyós állaga miatt ütős elkészítési mód. Egy kis lábosban annyi libazsírt olvasztok, amennyi majd ellepi a szép, egész májat. Amikor felolvadt, belerakom a májat és egészen lassan, alig gyöngyözve fél-egy óra alatt kész. Hagyom kihűlni, és a zsírban teszem a hűtőbe. Sokáig eláll, de hamar elfogy. Sózni csak fogyasztáskor szabad. Mennyei.

Én eddig se vásároltam a Spar csoport; Spar, Kaiser's, Billa, Plus, a Familia, Coop (nem a magyar Coop) és a REWE-csoport - Billa, a Bipa, a Merkur és a Penny üzleteiben. Lehet így élni. Nagyon jól. Próbáljátok ki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek