OFFLINE

Garantált pasifogó, csak a húst szeresse...

2008. szeptember 4., csütörtök 13:00

Anya főztjét csendben előállítani, az a valami. Semmi bonyodalom, mindennél biztosabb és zajosabb siker egy nyamvadt rántott akármi. Bűvészkedhetek miliméterpontosan legyártott szusikkal, főzhetek marhapörköltet és süthetem belül lédús, véres-rózsaszín, kívül odakapott állapotra a méregdrága, még szinte melegen megvásárolt bélszínt, a rántott csirkeszárny mindent visz. Itt a megúszós és tökéletes kivitelezés kulcsa:

Fejenként fél kiló, lehetőleg háztáji csirkeszárny, nagyon frissnek kell lennie, mert a csontos hús rettenetesen könnyen romlik, és undorító lesz. Lenejlonozott valamiket nem szabad venni, irány a piac, a hentes! A háztáji csirkeszárny felér egy alsócombbal és alacsonyabb víztartalma miatt nem fröcsköli szét az agyát sütés közben, könnyebb vele dolgozni.

Negyed kiló liszt és kenyérmorzsa, fél liter olaj és négy-öt tojás fog még  elfogyni.

Ha tollas a szárny (mégis hol vetted???) az egyrészt a baromfis szégyene, másrészt szemöldökcsipesszel lehet igazítani.

A sós-borsos lisztet egy erős nejlonzacskóba kell önteni, utána a szárnyakkal és jól összerázni.

A lisztes szárnyakat a felvert tojásba mártva a morzsás (nagyszemű morzsa jobb, ipari söpredék kerülendő) zacskóba dobálni és megint összerázni. Panírozás teljesítve. Öt perc alatt. Az egy óra kínlódás és takarítás helyett. Kicsit pazarló módszer, de ekkora időmegtakarításnál megéri. A nyers hústól undorodó jelentkezők is bátran nekiállhatnak, nem sokat kell fogdosni a jéghideg kezecskéket.

 A tíz centi mély, forró olajban öt percig fedő alatt, majd megfordítva, tíz-tizenöt percig fedő nélkül szép barnára sülnek a szárnyak. Az olajba kerüléskor, sisteregni, bugyborékolnia kell, különben csak ázik róla a panír a langymelegben. Első darabot muszáj tesztelni, nem véres-e az ízületnél. Ha véres, kívül meg már szenesedik, akkor túl forró az olaj és nem eleget sült fedő alatt.

 

Amikor kész, papírtörlőre vele és valamilyen mártogatóssal (csípős-édes-paradicsomos) lehet nekilátni. Én egy ecetes chipotlét turmixolok két paradicsommal, két gerezd fokhagymával, két evőkanál nádcukorral, egy kis ecettel, só, bors, összerottyantom és annyi. Majonézzel is jó, de nincs az az epe, ami ezt a támadást elbírná.

Csak frissen igazán finom, képtelenség kulturáltan megenni, de ilyen olcsón ekkora sikereket nem lehet elérni. (Fotók: Péter Anna)

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.04 15:16:27melcseee

  pfúúúú  Barátom szereti, de én nem eszem meg...részemről inkább maradok a csirkecicinél... :)  de miatta vsz ki kell majd próbálnom.  a gyorspanír viszont jó ötletnek tűnik, én is azért kerülöm a rántott cuccokat, mert utálok panírozni!!

 • 2008.09.04 15:43:59pandilla

  a jól látható kenyérmorzsás zacskó reklám?

 • 2008.09.04 15:44:43heart-shaped.box

  az egyelten része a csirkének, amelyet elfogyasztok... nyamnyam :)

 • 2008.09.04 16:16:06Tpancs

  úgy tapasztalom, hogy épp a pasik azok, akik nem szeretnek a csontos húsokkal nyammogni. mert nem tudják mi az igazán finom! :D

 • 2008.09.04 16:29:35ddevil

  Valahogy én sem szeretem a csirkeszárnyat.

 • 2008.09.04 18:59:19hófehérke

  Tpanccsal értek egyet, az én családomban egy férfi sem szereti a csontos húsokat. De marhapörkölet és steak-et bármikor.

 • 2008.09.04 23:03:56Péter Anna

  "a jól látható kenyérmorzsás zacskó reklám?"  Majdnem, csak bénán fotózok, felette a türkiznyelű olló, az a reklám. Ha nem látszana, Fiskars. Jó kis olló. Szeretem. • 2008.09.05 11:33:37jdgirl

  Csatlakozom az előttem szólókhoz, nálunk se szeretik a férfiak (párom se, sógorom se)a csontosakat. A rántott csirkeszárny pasifogó?Wahahaa. Sztem a zsemlemorzsa-reklámról szól az egész...

 • 2008.09.05 13:08:55blobek

  Milyen panír már ez? Azon a képen, ahol sül, jól látható, hogy igencsak ritka, alig maradt rajta. Egy normális panír is megvan 10 perc alatt... Azért gondolom, a zacskót szépen bepaníroztad, gratula!

 • 2008.09.05 13:17:05Tpancs

  igen, kicsit "laza" a panír, a zacskón ottmaradhat egy csomó értékes "egér"-alapanyag. én így hívom a panír maradékából kikevert, kanállal kiszaggatott, kisütött falatkákat, amik jók: 1. az éhség csillapítására, ha nem bírjuk kivárni, míg végre eszünk, 2. kutya-macska is szereti, ha már ő sem bírja kivárni a sorát... :)

 • 2008.09.05 13:18:35Tpancs

  a titok nyitja az, ha villával panírozol, és a kezeddel nem, vagy mindig csak az egyik kezeddel fogod meg a húst. én kéznél tartok egy papírtörlőt, abba megtörlöm az ujjamat. pikkpakk megvan így is.

 • 2008.09.05 13:21:34Laylla

  Kb az ütő megállt bennem a panirozás láttán.  Azért erre legyen már idő. A kezem soha nem ér bele, villával szépen meg lehet forgatni mindent.

 • 2008.09.05 15:19:41nudlee

  És ha ő úgy csinálja, akkor mi van?  Állandó károgásból van elegem, mindenhol zsörtölődők meg fikázók tömege, vagy csak az indexen?  Az én párom se szereti cuppogtatni a szárnyat... Max a combot eszi, de azt is, ha ideje engedi, kifilézteti velem ;)

 • 2008.09.05 18:54:53Tpancs

  jó, hát akkor csinálja így. de nekem ez akkor is bonyibb, mint a hagyományos mód. én spec nem fikáztam, csak a véleményemet, meg az ötletemet írtam le. aki posztot ír, azért számítson arra, hogy kielemzik a mondókáját... :)

  arra egyébként szupi a cikk, hogy most baromira hiányzik az anyukám-féle rántott csirke. hehh.

 • 2008.09.07 19:53:53VilágosKékHarisnya

  Nálunk is nagy kedvenc a rántott csirkekéz.  Én akkor éreztem először azt, hogy érett háziasszonnyá váltam a konyhában, mikor sikerült az első csirkehusi panírozásomat úgy végrehajtanom a konyhában, hogy nem úszott mindendemindendeminden a prézliben. Igen, prézli!! :))  Egyébként elképzeltem P. Annát, ahogy a bijoprézli gyártó céget fontoskodva felhívja telefonon, személyes találkozót kér, majd azt mondja: "Van egy remek ajánlatom az Önök számára." Sokat sejtetően az píáros szemébe néz, nem szól semmit, majd átnyújt egy névjegykártyát Don Péter felirattal. Feláll, halszálkás kosztümjében kivonul az irodából, majd az ajtóból visszafordul és még egyszer elismétli: "Gondolják meg, hogyan döntenek."

  Majd beül a fekete mazeráttiba és csak azután tör ki infantilis örömujjongásban, miután befordult a sarkon.

 • 2008.09.08 12:25:30Edward Nygma

  Ez pasifogó? Biztos rosszul vagyok bedrótozva, de ha ütnének sem ennék mást egy szárnyasból, mint a mellét.

 • 2008.09.08 12:59:17másutt

  Az en parom is csak filezett hust eszik.

  Viszont nekem a szarny a kedvencem.

  A filezett mellnel unalmasabb es izetlenebb nincs is.

 • 2008.10.28 13:25:38zanara

  Csatlakoznék sok előttem szólóhoz,az én kedvesem is csak a filézett húst eszi meg jó étvággyal. Engem meg a világból ki lehet kergetni a csirkemellel :-)

  Most úgy megkívántam a csirkeszárnyat...ezer éve nem ettem. szerintem magamnak sütök egy párat,ő meg kap csirkecicit :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta