OFFLINE

Egész életét a cipőinek szentelte Tomas Bata

2008. szeptember 2., kedd 17:00

A hét elején egy torontói kórházban, néhány héttel a 94. születésnapja előtt elhunyt Thomas J. Bata (Tomas Bata) cseh származású suszterből lett cipőgyáros. A szakember lokálpatrióta volt, de a történelem közbeszólt abba a tervébe, hogy Csehország lakosságát lássa el remek minőségű cipőkkel. A cipőgyárat még az édesapa, szintén Tomas Bata alapította 1894-ben Zlinben, egy cseh városban.

Tom Hamilton és Sonja Bata a Bata Cipőmúzeumban
 

Az édesapa a harmincas években repülőgép szerencsétlenségben halt meg. Fia örömmel vitte volna tovább a Batovkának becézett családi vállalkozást - amelyik a legtöbb cipőt a német vásárlóknak adta el - de 1938-ban Kanadába kényszerült emigrálni a nácik elől, és a második világháborúban a kanadai hadseregben harcolt. Ezalatt húga, Anna intézte a vállalat ügyeit, amíg férjhez nem ment. Rövid időre Tomas Bata hazatért a már megalakult Csehszlovákiába, addigra azonban a cipőüzemet kisajátította a kommunista hatalom, és nem mondhatni, hogy felvirágoztatta volna. Tomas Bata a gyár eredeti nevét megtartva az üzemet Torontóba helyezte át, amelyik 1940-től kezdve sikeres kanadai vállalkozás lett.

A vállalat vezetője minden lehetőséget megragadott, hogy a szocialista tömbbel tudassa, a piacgazdaságon alapuló demokratikus működés kedvezőbb választás lenne a számukra, mint a szocializmus, többek közt a Szabad Európa Rádiót is támogatta. A gyárról 2001-ben készült egy amerikai dokumentumfilm, amelyik szerint a vállalat a fennállása óta tizennégymilliárd pár cipőt adott el. Több mint tízezer darabból álló gyűjteményből Thomas Bata támogatásával Torontóban cipőmúzeum nyílt, ahol nem csupán a vállalat egyre szélesebb réteg számára készült termékei, de állandó cipőtörténeti tárlat is látható (a képünkön a múzeum egyik darabja, egy aranyszállal átszőtt papucs szerepel, amelyet két évvel ezelőtt elloptak a múzeumból, végül ismét megkerült).

A szocialista hatalom összeomlása után Václav Havel cseh elnök kezdeményezte, hogy a már milliárdos és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elnökségi tagjaként is tevékenykedő Thomas Bata térjen haza, aki eleget is tett az elnöki kérésnek, és meghatódott, amikor a gépének landolása után óriási tömeget talált a prágai reptéren őt ünnepelve. Hazatérése után a vállalat cseh gyára is újraindult, de a vásárlók szemében a Bata mindig is egy kanadai cipőmárka maradt. Thomas Bata szíve is inkább Kanadához húzott már, élete utolsó éveit választott országában töltötte.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.02 20:23:41acka

  A Bata cég hozta a Jász-Nagykun Szolnok megyei Martfűre is a cipőgyárat,ami a mai nap halódik mint virágzik.Sajnálom.......

 • 2008.09.02 20:35:43Los Alamuszi

  Baťa (hacsekkal a t betűn, azaz Batyának ejtendő) hazatérésekor keletkezett urban legend lett, hogy mikor Zlínben (hosszú í-vel) elvitték a még mindig működő, termelő egykori gyárába (ami nem indult újra, csak épp más néven termelt), meghatódott, hogy múzeumot csináltak a papának meg a Baťaknak. De mondták, hogy nem, ez nem múzeum, ez az a gyár, csak épp még mindig ugyanazokkal a gépekkel, amit a papától anno elállamosítottak.

  Viszont onnan valóban lehetett mindenfelé Bata cipőket kapni, sőt a Vencel tér aljában, a Můsteken lévő Dům Obuvy -cipők háza- teljesen Bata bolttá is vált és azóta a Bata cég még mindig a legnagyobb cseh cipőkereskedő cég, szóval nem igazán hiszem, hogy odakint "megmaradt volna kanadai cégnek"

  Lsd:

  www.bata.cz/prodejny (85 bolt, ebből 22 "szuper bolt"

  Ja, és egy kis gyártóüzemük is megmaradt egy Němčínevű helyen (az eredeti gyár ugye Zlínben volt)

  Viszont, itthon valóban bezárt a boltjuk, legalábbis, amit én ismertem a Rákóczi úton a cseh kultúra közelében, és valóban nem honosodott meg, hogy Baťa az cseh.

 • 2008.09.02 20:41:17Los Alamuszi

  Dolní Němčín, csak elgépeltem.

 • 2008.09.03 20:31:47terry_sanfransisco

  Van az Arena plázában bolt - ezek a cipők még mindig nagyon faszák.

 • 2008.09.04 09:49:26=Daniken=

  Volt régen egy a Duna Plazaban is, elég sokáig!

  Én az egyik utolsó Bata cipőmet Prágában vettem, szép, avittos, vasalt, hajlított talpú, irdatlan masszív.

  Ezek jó dolgok,de ha a Bata-nak vannak is modern, kecses, minőségi és "trendy" modelljei mint a Lloyd-nak, Boss-nak, Joop, Salamander, stb....azokat vmiért itthon nem kapni, még a cseheknél is csap nagyon keveset láttam, igaz, elismerem;ízlések és pofonok.

  Mégis azért jó tudni hogy ez egy cseh brand, én mondjuk mindíg is tudtam, ellenben a kanadai vonalról nem.

  Ilyenkor nem értem ezt a sok hülye közép-kelet európai országot, de lehet velem van a hiba.A lengyelek Kubicajára, a cseh Batara, és ez még csak az eleje, mert vannak itt a környéken tehetséges rendezők, színészek, tervezők, zenészek, akikre én ugyanilyen büszke vagyok, mégha nem is magyarok.

  Kár hogy ennyire megvannak az ellentétek itt országok között, még ma is.

 • 2008.09.04 10:07:58dézi

  Bata boltokkal tele van egész Délkelet-Ázsia,3000 boltot müködtetnek csak itt. Sajnos az itt árult cipők szinte kizárólag müanyagból készült cipők.Igy az Európában kapott Bata cipők itt nem kaphatók,sajnos.Gondolom Kinában gyártják ezeket. Olyanok is :(((

  www.bata.com.sg/page.php?kon=4_0

 • 2008.09.04 13:04:47Tisza Cipőgyár

  To acka: Kedves acka, ez nem teljesen így igaz. A martfűi Tisza Cipőgyár már összesezdte magát a majdnem két évtizedes hanyatlás után, pillanatnyilag szakmai cipőt gyárt, de jövőre várhatóak szép új börből készült utcai és divatlábbelik. Kérlek figyelj! :)

 • 2008.09.04 18:12:39acka

  Tisza Cipőgyár én Martfűi vagyok,és látom nap mint nap,hogy az embereket elküldik,és hogy csökken az ott dolgozók létszáma.Lehet hogy a sok kis üzem mint a DESZÁN ,vagy a hozzá hasonló Tisza Mobil Kft.halad,de a Salamander,a Legeró,és az Eredeti Tisza....az már a múlté.A szomszédék hónapokig itthon voltak,mert nem volt pénz anyagot venni!!!!És a fizetéseiket is késve kapják meg...Ennél azért összeszedettebbek is lehetnének...Sajnos figyelek:(

 • 2008.09.04 18:14:15acka

  terry_sanfransisco : Ezek a cipők azok amit a Pesti cég csinál,aki megvette a T-modell betűjét...Martfűn már ezt sem gyártják.

 • 2008.09.05 11:39:38hegyilany

  Hát, lehet, hogy én vagyok tájékozatlan, de nekem a Bata mindig is cseh márkának számított, nem kanadainak. Az cég/márka eredete számít szerintem. A Land Rover is mindig brit marad a szememben, függetlenül attól, melyik országban székelő cég veszi meg éppen a márkát...

 • 2008.09.05 15:29:18Tisza Cipőgyár

  Acka: sajnos minden reorganizació egy fajdalmas és időigényes folyamat.Ahhoz, hogy gyártás legyen nem okvetlenül szükseg van hatalmas létszámokra. Manapság már lassan minden automatizálódik, új technológiai eljárások születnek. És az eredeti Tisza Cipőgyár erős potenciállal rendelkezik, de a hanyatlás mindenkire rányomja a bélyegét.

 • 2008.09.07 13:23:16acka

  To Tisza Cipőgyár: Sajnos a párom saját bőrén tapasztalja ezeket a dolgokat.A főnökei mindenkivel úgy bánnak mint a kutyával,pedig szívüket lelküket kiteszik a munkájukért.Idegileg teljesen tönkre teszik őket. Miért jobb ez így? Miért nem lehet a munkásokat is emberszámba venni,és ez nemcsak erre a munkahelyre,hanem már általános viszonylatban is értendő.Kérdem én miért jobb az a munkás,amelyik meg van félemlítve,mint az aki nyugodt körülmények között,emberibb környezetben végezhetné a munkáját?És ez már érződik azokon a munkahelyeken is,ahol beteg ,megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak.Lehet,hogy ezt csak én érzem így?Vagy csak túldramatizálom????

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta