OFFLINE

Szörnyekből levest főzni

2008. július 27., vasárnap 08:00

Jó pár éve laktam egy kicsit Párizsban. A család, akinél szobát béreltem, erős tengerparti  szálakkal bírt, anyuka valahol arrafelé nőtt fel, nem emlékszem pontosan hol, de állandóan halat készített. Életem legcsóróbb időszaka volt, napi egy kebab volt a menü. Slussz. Pár hét után kezdtem keményen fogyni. Ezt még egy idegen anya sem tűrhette, és profin előadta, segítsek neki főzni, így nem utasítottam vissza a vacsorameghívást se. Akkor kerültem a bouillabaise közelébe, amit azóta nem ettem. Kezdett hiányozni, ezért megpróbáltam főzni egyet. A bouillabaise nem sikerült, de egy tarka halleves igen.

(Fotó: Orosz Péter)

A baj a hallal van. Extrém szörnyetegek kellenek, direkt a legrondább tengeri teremtményeket főzik bele, kivéve Geronazzo Mária. Kiváló halas kapcsolataim vannak, de a skorpióhal, tengeri angolna, ördöghal, kakashal, élő kékkagyló és a tengeri sün nekik is sok, pláne frissen, a Tropicáriumban mégsem vásárolhatok. És kéne pár kisebb tarisznyarák is...

Ezek volnának itt az alapanyagok...

Mindenképpen kompromisszumot kell kötni, vagy egy repjegyet vásárolni. Nem vagyok megalkuvó alkat, de most meghunyászkodtam és vettem pár szardiniát, heringet, tengeri sügért és arany durbincsot, és  polipot. Tarisznya helyett garnélarákot, ami nem volt jó ötlet, mert édessége tolakodó lett a levesben.

Az igényes megvalósítással vívott harc után leegyszerűsödik a munka: sok olívaolajon megpárolok két fej hagymát, sok fokhagymát és a polipokat, rádobom a nagy darabokra vágott halakat (kibelezve, de fejjel-uszonyokkal) és pár meghámozott, kimagozott paradicsomot - külön kínszenvedés, de a levesben lefő a héja, ami igénytelenné teszi a vacsorát, az uszonyok nem...- egy csokor zöldfűszert (kapor, petrezselyem, rozmaring, babér), pár szál sáfrány, só, cayenne bors, és húsz perc alatt alacsony lángon kész.

 

Fokhagymás-sáfrányos - és párolt tengeri sünös - házimajonézzel megkent kenyér való hozzá.

Egy tisztességes bouillabaise ugyanígy készül, de nem csinos ezüst halacskákból, hanem a fent megnevezett lényekből. A garnéla fatális tévedés volt. Az, hogy menzákon, éttermekben valami tejszínes, krémes hallét adnak el bouillabaise és marseille-i halleves néven, szánalmas hazugság, ez nem egy krémes csini leves, hanem rusztikus tengeri halászlé, a hal fejével, uszonyaival, kagylóhéjjal és csattogó rákollókkal.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.27 12:04:01VilágosKékHarisnya

  Ez isteni lehet!  Az egyetlen, ami rombolja a fini leves imigájéját: ha tényleg ezekből a szörnyekből kell csinálni, akkor ez az ebéd egy átlagos magyar család havi jövedelmét teszi ki. :DD • 2008.07.27 14:45:27dézi

  Ehhez a leveshez ott Franciaországban sokan használják a halak azon részét amit nem tudnak felhasználni máshoz,igy abból főzik az alaplevet. Jól tudom? Például farok,fej,uszony és ebből készül az alaplé.Ezt a piacon veszik meg a halastól,mivel az másra úgysem tudja felhasználni és az ára is sokkal kedvezőbb.Tehát előbb alaplé a gezemicéből, a szép halakat mint pl. a durbics,sügér, ebbe főzik bele később,igy már annyira nem drága,persze Mo-on nem hiszem,hogy sok tengeri halfejet kaphat az ember a piacon és igy tényleg húzós az ára a végén.

 • 2008.07.27 16:43:01jane fonda

  engem ez a sáfrányos, párolt tengeri sünös házimajonéz nagyon érdekelne, erről nem lehet valamit tudni? megsünözöd a majonézt?

  tengeri halkaják rulez, de ahhoz tenger közelség kell.

 • 2008.07.28 09:17:40Tpancs

  Wááááhhh, nyamm!

 • 2008.07.28 09:18:43Tpancs

  éljenek a rusztikus kaják! sokszor pofonegyszerűek és isteniek, kár is ételkölteményekkel bíbelődni.

 • 2008.07.28 10:31:51Házigizda

  Van 1-2 tasakos maggi vagy knorr leves, amit az íze alapján nevezhetünk úgy, hogy "szörny" leves.:-D Ezek a halak nem túl szelídek így első látásra, imkább ilyen genetikailag módosított emberevő kiscápák.:-)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta