OFFLINE

A Vogue "fekete száma" enyhít a divat rasszizmusán?

2008. július 14., hétfő 08:00

A júliusi olasz Vogue "fekete szám": csak fekete modelleket vonultat fel, mégpedig azért, mert az elmúlt időben megint sok támadás érte a divatszakmát, hogy rasszista volna. Naomi Tornádó Campbell mellett a szomáliai születésű Iman is kikelt a divatlapok és a kifutók fejesei ellen, mondván, hogy ők sokkal kevesebb felkérést kapnak a bőrszínük miatt. Az olasz Vogue most azt próbálja bizonyítani, hogy ő nem diszkriminál, sőt. Lássuk, hogy milyen sikerrel.

Franca Sozzaninak, az olasz lap főszerkesztőjének fél évvel ezelőtt hasított az agyába, hogy kellene csinálni egy tiszta fekete számot. „Valami újat akartunk, mialatt Obama küzdött Hillaryvel, és az kezdett feltűnni, hogy ezek a lányok a kifutókon mind ugyanúgy néznek ki. Arra gondoltam, hogy érdekes lenne másfajta, fekete lányokat is látni, így kezdődött” – mondta a főszerkesztő a Style.com-nak, ami egyébként a Vogue internetes változata. Így került a magazinba egyszerre egy halom csodálatos modell, mint Campbell, Iman, vagy a tizenhét éves londoni, Jourdan Dunn, akit tavaly a gyerekmunkával operáló Primarkban fedeztek fel.

Tavaly egyébként pont ezek a nagy nevek próbálkoztak egy olyan összefogással, amellyel ki akarták harcolni, hogy ne kelljen háromszor olyan keményen megküzdeniük minden egyes felkérésért, mint a fehér tucatmodelleknek. Campbell állítólag egy ízben Yves Saint Laurent segítségével tudott csak a francia Vogue címlapjára kerülni, miután ő befenyegette őket, hogy megszakítja velük a kapcsolatot, ha nem alkalmazzák a párductestű nőt. Nos, az olasz változat számára gyönyörű fotók készültek Naomi Campbellről, amelyek nem kicsit erotikusak: egy részükön a modell melle is szabadon látható, nem mintha amúgy nem lenne irtózatosan szexi.

Klikk!

Sozzani saját becslése szerint minden századik fehér modellre jut egy fekete, írja a Telegraph című lap. Egyesek megkérdőjelezik, hogy vajon a fekete szám használ-e bármit is ezen az arányon, vagy ehelyett inkább gyakrabban kellene fekete címlaplányt választani, esetleg egy-egy számban többüket is bemutatni. A Jezebel magazin egyébként meglehetősen röhejesnek tartja a Vogue szemforgatását, és végigveszi az elmúlt évek címlapjait: teljesen homogén fotókról van szó, ráadásul fekete nőkről két évvel korábban készült képeket közöl a nagy presztízsű magazin.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.14 10:01:27Éosz

  ruhában is kihívó???? eltekintve a csizmától tök meztelen

 • 2008.07.14 10:23:36Péter Anna

  "hogy ők sokkal kevesebb felkérést kapnak a bőrszínük miatt."

  Ez pontosan így van, de ennek semmi köze a rasszizmushoz, hanem egy fekete nő ugye fekete, az ő bőrén minden szín máshogy mutat, egy kollekció koncepciójába nem mindig illik bele ez a kontraszt, dekorkozmetikumok esetében a helyzet még bonyolultabb, egy bemutatón pedig a smink is hangsúlyt kap.

  Ez az egész egy nagy LOL, nem rasszizmus, mert a modellkedés egy fizikai paraméterekhez kötött szakma.

 • 2008.07.14 10:45:04hallohallo

  anna, igen, minden bőrszínen minden szín máshogy mutat, pont ezért ez elvileg több lehetőséget is ad(na) a tervezőknek, megrendelőknek, stylistoknak, stb. arról nem is beszélve, hogy a divat nem csak a fehéreknek szól, ugye, és a dekorkozmetikumok sem.

  a kollekció meg nem magyarázat a címlapfotók hiányára sem.

  nem is tudom, megemlítsem-e, hogy a fekete és fekete, ill. fehér és fehér között is nagy különbség van, aztán még ott van a többi árnyalat (vajon hova sorolnád be ázsiai-afroamerikai-ír keverék modell bőrszínét, pl).

  a "megfelelő fizikai paraméterek" egyeduralmát pedig maga a divatszakma alakítja ki, elég, ha azt vesszük, hogy a 20. században hogyan alakult az "ideális" test képe. szóval lehet itt min változtatni.

 • 2008.07.14 10:54:44Atina

  Mondjuk a minden szín máshogy mutathoz annyit tudnék szólni, hogy az idei élénk színek (pl. citromsárga, smaragd zöld) nagyon jól mutatnak fekete bőrszínen - hamár kontraszt.

 • 2008.07.14 11:47:35akárki

  Vicces, hogy pont a Vogue jön ezzel. Az amerikai változatnak még soha nem volt fekete nő a címlapján, Naomi Campbell még össze is veszett a főszerkesztővel, aki valami tök hülye indokot mondott, hogy miért nem teszi fel.  Európába meg szerintem teljesen felesleges fekete számot csinálni, Franciaország és Anglia kivételével, ahol jócskán vannak feketék, bár nem épp a célcsoportban.

 • 2008.07.14 11:54:54Jáde

  Az ázsiai modellek mikor követelik ki a saját Vogue-számukat? És a férfiak?

 • 2008.07.14 12:05:48Picinger

  Sztem volt fekete nő a az amerikai vogue címlapján. Idén áprilisban még fekete pasi is :)

 • 2008.07.14 12:11:39CarrieBradshaw

  Azt kell mondjam, igaza van Campbell kisasszonynak, a fotói pedig rém meggyőzőek..., tucat fehér modellek tömege a kifutón, ahhoz azonban tényleg meseszépnek kell lenni, ha egy fekete lány akar karriert csinálni. Egyébként: Iman felháborodását is osztom.

  Heidi Klum nekem tizenkettő egy tucat, örök rejtély, hogy mitől lett topmodell, annyira átlagos..., Iman viszont egy igazi jelenség...

 • 2008.07.14 12:40:20andie

  én valamit nem értek. a divat az biznisz. a marketing és a statisztika logikáját követve pedig olyan arányban szerepeltetnék fekete modelleket, amilyen arányban a célcsoportom körében vannak. ha minden 10 emberből, aki a célcsoportomot alkotja, csak 1 fekete, akkor ennyi modellre lesz szükségem. pont.

  ja, és nem kötelező modellnek állni.

 • 2008.07.14 12:50:39Bossifam

  a legegyszerübb diszkriminaciora hivatkozni.

 • 2008.07.14 12:59:28zoldmandula33

  én inkább azt a nézetet osztom, hogy a legtöbb ruhát valóban világos bőrszínre tervezik. ahogy a legtöbb sminket is. képzeljetek el egy fekete bőrű lányt bézsszínben. míg egy fehér játszhat az árnyalatokkal, rajtuk minden feltűnő a sötét színeket kivéve.

  bár nemrég jártam indiában, és egészen komoly iparág épül ott az arcbőr és egyáltalán, a felsőtest fehérítésére. még a lorealnak és a garniernek is vannak citromsavas arcfehérítő krémei, nem is egy, szintúgy nem is beszélve a rengeteg - szó szerint fehér(ítő) alapozómaszkról. valahogy rosszul alakult ez, hogy a fehér kisebbség diktál.

 • 2008.07.14 13:23:28B-

  zoldmandula: én úgy tudom, hogy ezekben a kultúrákban évezredes hagyománya van annak, hogy a világos bőr a szép vagy a nőies.  Szerintem ez onnan ered, hogy általában azt találjuk szépnek, ami a gyermeki vonásokra emlékeztet (nagy szemek, pisze orr, szőrtelen test, finom vonások, világos haj stb), és a gyerekeknek világosaba a bőrük is. Gondolom ez a szépségideál az ivadékgondozó ösztöneink miatt alakult ki (ez váltja ki belőlünk a szeretetet meg a gondoskodást). Persze minden genetikailag kódolt ösztönnel óvatosan kell bánni, hiszen a zsíros és édes ételek fogyasztása is genetikai parancs, de a jóléti világban kicsit más a hatása, mint egy szavannai vadászó-gyűjtögető törsznél.

 • 2008.07.14 13:57:49silberstein

  Nemrég Párizsban jártam; feltűnően sok gyönyörű és stílusos fekete lány és nő volt az utcákon - remek érzékkel megválasztott, modern és egyben egzotikus ruhákban, hangsúlyos ékszerekkel, tényleg élmény volt látni őket; a szállodai recepciós lány bármelyik fotózáson smink és retus nélkül megállta volna a helyét. Számomra az emberi arc és test szépsége független a bőrszíntől.

 • 2008.07.14 14:18:21akárki

  picinger, ki volt a fekete nő az amerikai vogue címlapján?

 • 2008.07.14 14:48:47Carnivora

  Szánalmas.

 • 2008.07.14 15:09:29zoldmandula33

  silberstein: néha valóban vicces ez a karibi hangulat, de néha azért erősen túlzásba viszik ezek a lányok a színeket/mintákat/kiegészítőket. különben nekem nem is ezzel van bajom, hanem azzal, ahogy állnak néha helyzetekhez/dolgokhoz. ha valami nem úgy sikerül/feltételezik, hogy csak a színük miatt nem sikerült, azonnal a tetü fehér társadalom lesz a hibás. de hangsúlyozom, ez csak a bevándorlókra igaz, ahogy én észrevettem. a régi gyarmatok lakosainál kedvesebb embereket gyakran nehéz lenne találni.

 • 2008.07.14 16:11:20pissy

  Hácc, B- lehet hogy elnyomom az ösztöneim, de rohadtul nem szeretnék nagyszemű, pisze orrú, szőrtelen, finomvonású és világos hajú pasit, a többi részéről nem is beszélve. Gyermeki vonások....bocs, de ekkora hülyeséget....

 • 2008.07.14 17:04:38theba

  nem mondanám,hogy NC-t nagyon szeretném(sőt...),de ezek a képek kitűnőre sikeredtek!és a többi lány is csodaszép!amúgy számomra is rejtély,hogy miért nincs több "kapucsínó"lány a nagy divat-biznisszben,pedig olyan szépen lehetne játszani azzal,hogy másabbak,mint a fakó-unalmas arckifejezésű,ufo-fejű gyereklányok és szélesebb lesz ezáltal a paletta,amit a tervezők használhatnak,talán több mindent ki tudnának fejezni.

  ez a gyermeki vonásos-dolog,pfff,mindigis utáltam a "klasszikusan jóképű-szépfiúkat"annyira visszataszítóak,a pisze orr pedig nemtől függetlenül irritál!éljenek a karakteres orrú/arcú emberek,le gyermeki bájjal:-)!

 • 2008.07.14 17:12:33silberstein

  zöldmandula33: semmi karibi fíling, sokkal inkább merész designer cuccok (színben és fazonban), amik sosem állnának így egy fehér nőn. Ne gyarmati színes kendőkre gondolj, bár természetesen az a vonal is jelen van, de az Opera környékén jellemzőbbek a jól szabott ruhák, amiket tudnak is viselni...

 • 2008.07.15 08:37:27Picicica08

  Azért nem mindegyik fehér lány ufófejű.A volt szovjetúnió tele van gyönnyörű lányokkal(nemrég volt valamelyik csatornán,hogyan válogatja ki egy profi francia stáb a lányokat.Egyik szebb volt mint a másik).Hiányolom az ázsiai lányokat/fiúkat,mert pl a japán lányok csodaszépek.Fekete nőknél Iman,N.C Tyra B.-en kívül nem igazán tudok toppmodellt.Nem vagyok rasszista de a feketék arcberendezése nem mindig kedvez az átlag szépségideálnak(nőknél a nagy szem,pisze orr,magas homlok -működik ahogy írták már felettem).

 • 2008.07.15 08:39:41Picinger

  2008.07.14 14:18:21 akárki

  picinger, ki volt a fekete nő az amerikai vogue címlapján?  Pl ő: Beverly Johnson, de rajta kívül többen is voltak.

 • 2008.07.15 08:43:16andie

  egyébként tényleg igaz, hogy a szépségesnek mondott fekete modellek arca pl. nem olyan erősen jellegzetes, mint az echte afrikai nőké, gondolok itt elsősorban a széles, lapos orra.

  és gondolom sokan megműttetik, sokan pedig valamilyen kedvező vérkeveredésnek köszönhetik.

  egyébként ha csak a barna bőrszín a téma, hol vannak a latin-amerikai modellek?

 • 2008.07.15 11:09:04murakami

  Az ötödik képen jobbra nagyon nem Dunn van, ezt csak a vak nem látja, de itt a bizonyíték:

  nymag.com/fashion/models/asosa/arlenissosa/

  nem minden fekete Dunn!:)

 • 2008.07.15 11:42:27sg

  2008.07.14 11:54:54 Jáde

  férfi Vogue már rég van (www.voguehommes.com/printemps-ete-2008/index.html)  azoknak, akik az ázsiaiakat hiányolják: ők általában alacsonyabbak, és szerintem ezért, nem pedig a bőrszínük miatt maradnak ki a modellszakmából

 • 2008.07.15 11:52:06ribizli

  Kicsit unom, hogy nem tudtok fogalmazni...

  "vajon a fekete szám használ-e bármit is ezen az arányon" - ez mit is jelent így?

  És ha valami "irtózatos", az nem pozitív jelző, az "irtózatosan szexi" azt jeleni, hogy visszataszítóan ronda! Az irtózatos ellentéte a csodálatos, elbűvölő, szívderítő a Magyar szókincstár szerint. Szóval Naomi Campbell valószínűleg elbűvölően szexi.  Egyébként meg kíváncsi lennék a sötét bőrszínű modellekre igaziban, gondolom, a retusálásnak a bőrük árnyalata is "áldozatul esik".

 • 2008.07.15 21:26:37boszor

  Ugyan már. Azt utálom ezekben a felhördülésekben, hogy annyira egyoldalúak. Például indiai vagy kínai modell hány volt eddig a Vogue-ban? És hányan élnek az országokban, ahol Vogue-ot olvasnak?  Ja, hogy ők piszkos bevándorlók, nem pozitív diszkriminációval tojatott feketék, bocsi.

 • 2008.07.16 12:12:08hallohallo

  hogy indiai, kínai, japán, latin modell hány volt, az nagyon jó kérdés - magából a költői kérdésből is látszik, hogy kurvára kevés. és ez vajon jó? és megmagyarázza, vagy jogossá teszi, hogy feketéből is kevés? na ne. inkább a fehér modellek kvázi egyeduralmát mutatja. (hm, átlag szépségideál: az is valahogy meg lett teremtve, mint már írtam, és folyamatosan változik, nem kódolt, tehát ha a fehér, pisze, nagyszemű nő az átlag szépségideál, akkor azt tették azzá, nem pedig lett. és innentől egy ördögi kör, azért lett az az ideál, mert azzá tették, így ezt a típust alkalmazzák, így erősödik az érzet, hogy az a szép, stb.)  az meg enyhén szólva csúsztatás, hogy ha a célközönség fehér, akkor a modellek is fehérek, így logikus - a célközönség talán 180 centi és 40 kiló? ugyan már. a modellek kinézete döntés következménye. a bőrszín alapján történő kiválasztás is. és ha elenyészően kevés a fekete (barna, latin, ázsiai, mittudoménmilyen) modell, az egy irányba mutat: diszkriminációra. akár tudatos, akár nem tudatos, de diszkrimináció.  a jezebel cikkét érdemes elolvasni, a kommenteket is.

  meg megnézni azt a két(!) oldalt a vogue-ból, amit a fekete modelleknek szenteltek: kicsit túlteng az állatminta. itt is valakik említik az etnocuccot a feketéknek. miért is? mi magyarok akkor hordjunk matyót? vagy mi van?  az ázsiában értékelt fehér bőrszín az meg ugyanannak a következménye, mint pl a nagyon-nagyon hosszú köröm. aki megtehette, nem dolgozott (földeken, úgy értem), tehát fehér maradt a bőre, és/vagy hosszú a körme. innen a fehér bőr, nem a gyermekies vonásokból.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta