OFFLINE

Mit érdemel a pék, aki bagelnek adja el a szottyadt kiflit?

2008. július 8., kedd 08:00

Az új bagelező kínálata

Bár eddig nem kimondottan felemelő tapasztalataim voltak a magyarországi bagelekkel kapcsolatban, megörültem a hírnek, hogy az V. kerületben nyitott egy új bagelező. Fotós kollégával felkerekedtünk, hogy teszteljük a kínálatot, és ugyan a berendezés hangulatos, az étlap bíztató, a kávé finom, de a bagel leginkább egy körbeérő, szottyadt kiflire emlékeztet.

A Bagel Bar Budapest belvárosában, a Galamb utcában nyílt kb. két hónapja. Amikor beléptünk, ebédidő volt, de rajtunk kívül csak két ember ücsörgött a kényelmes fotelekben. A berendezés talán a legnagyobb pozitívuma a helynek. Középen két ejtőzős (mondjuk így azt, hogy lounge) sziget is található kényelmes kanapékkal és dohányzóasztallal, a fal mentén pedig kis asztalkák állnak. A nem túl tágas helyet feldobják a plafonon lógó fehér-narancssárga leplek, egyszóval barátságos az atmoszféra.

Az étlapot böngészve kollégám egy mákos bagelt választott mozzarellával, én pedig a klasszikus lazacos változtatot kértem tökmagos bagelen. Fotósunk elkortyolgatta az egész csészényi kávéját (ami állítólag nagyon finom), mire megérkeztek a szendvicsek, és ez - mármint a várakozási idő - eleinte bizakodással töltött el. A szendvicseket a felszolgáló hölgy készítette el kb. tizenöt perc alatt, tehát nem a pultban órák óta készen száradó bagelt kaptuk. Viszont mikor elém került a szendvics, rögtön lekornyadt a kedvem, ugyanis az igazi, tömött, laktató bagel helyett a lazacom valami szottyadt, hervasztó kiflibe került bele.

Tökmagos lazacos "bagel"

Tudjuk, hogy nem egyszerű bagelt készíteni, de a pékség, amely a körbetekert kiflit bagelnek adja el, az büntetést érdemel. 610 forintért kicsit túlzásnak találom, hogy az egyébként nem rossz lazac-paradicsom-hagyma összeállítást egy szerencsétlen kinézetű, bár a tökmagoknak köszönhetően azért ehető kifliben költsem el. A mozzarellás változat sem sokkal volt szívderítőbb, különösen, hogy tipikus pizzamozzarella került bele, de kollégám szerint ízre nem volt rettenetes. 510 forintot ezért is sokallok.

Hiába, nem tudom megállni a kérdést ismét: miért nem lehet Magyarországon jó bagelt enni? Tud valaki egy igazmondó péket, aki valódi bagelt készít?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.07.08 08:35:55Bossifam

    Magyarorszagon van egyedülallo imbiss, az pedig a langos. Akarmilyen hozzavaloval. Egyedülallo. Minek utanozni mast, ami mashol jobb.

  • 2008.07.08 08:42:01ddevil

    Voltmár...

  • 2008.07.08 09:05:16ajandeknapmintnap.info

    Rossz helyre van az alsó kép fókuszálva. Nem a tányérra kellett volna hanem mögé :)

  • 2008.07.08 09:16:36eternity

    mijazabagell? kezdjük itt.

  • 2008.07.08 09:20:57Bossifam

    szottyadt kifli. Töltve. :D

  • 2008.07.08 09:33:15kéksárga

    A Krisztina térnél van egy kis kávézó, úgy híjják "Csészényi". Ott van bagel. Nem mondom, hogy tökéletes és elég sokat kell rá várni, mire kihozzák, de valami olyasmi....

  • 2008.07.08 09:52:45Siendor

    Bagelt nehéz sütni???

    Hogy lenne már nehéz?

    Próbáld ki egyszer és meglátod, hogy könnyű!



    A konyhában nincs nagy rutinom, mégis szuper lett, elsőre! (csak az összeillesztést rontottam el, de végül is egyben maradt :))



    (fuszereslelek.blogspot.com/2007/04/reggelizznk-nyrksznt-reggeli.html)

  • 2008.07.08 09:53:51Siendor

    Hmm... Látom te is belinkelted, na mindegy :)

    Ettől ez még nem bonyolult...



    Főleg nagy tételben, ahol tökmindegy, hogy ki kell főzni előbb...

  • 2008.07.08 10:11:52spoilsport

    Kár, hogy ebben a városban minden szart el lehet adni... legalább is egy ideig. Sajnos még ehető tradicionális magyar kajákat sem lehet találni a belvárosban, mély tisztelet a kivételnek. Nekem azért lesülne a bőr a képemről, ha ilyen színvonalat produkálnék. JA, értem, van az a pénz! Bravo! Országimázs!

  • 2008.07.08 10:22:13Bossifam

    Hm...ebedidöben csak 2 vendeg kokadozik...ez mutatja a szinvonalat.

  • 2008.07.08 11:08:54Cosmo

    Eltűnt az előző hosszabb kommentem, így most a lényeget összefoglalva:

    miért nem lehet Magyarországon jó bagelt enni?

    Azért, mert ti is ahelyett, hogy visszaküldtétek volna, szépen elfogyasztottátok. Addig ameddig a magyar fogyasztó nem áll ki magáért, addig mindent le fognak tuszkolni a torkunkon. Ti meg csak nyeljétek szépen, aztán másnap lehet rajta siránkozni, hogy miért szottyadt kifli jut a bagel helyett. Addig, amíg az átlag fogyasztó hasonlóan viselkedik, mint Ti, addig nem kell nagy változásra számítanunk.

  • 2008.07.08 11:34:45badabing

    azért nem lehet itt jó bagelt kapni, mert ez egy lengyel-zsidó kaja, nincs itt hagyománya - nem is volt soha.

    maximum másolni lehetne NY-ból vagy Tel Avivból.

    olyan ez, mint a magyarországi afrikai étterem, ahol egy feketét nem látsz, és senki nem járt afrikában.

    az etnikai éttermek v. ételek akkor jók, ha az etnikum fôzi. (lásd a bp-i indiai éttermeket, ahol valóban indiaiak fôznek, nem pedig indiai szakácskönyvbôl néznek ki vmit.)

    nem utolsó sorban magyarországon nemzeti sport az egymás átbaszása, nem csodálom, ha már nem jön ide senki.

  • 2008.07.08 11:44:54sg

    mel anzs,

    egyébként meg olvasd el az előző posztodhoz írt kommenteket, ott már írtak a pékekről (a körbetekert kifliről is) és arról, hogy miért zárt be Bp-n a New York Bagel.

  • 2008.07.08 11:53:01Bossifam

    nos, ha egy vendeglato helyen csak 2 vendeg kornyadozik, megis egy szendvics elkeszitese több mint 15percet vesz igenybe, akkor ott vannak egyeb gondok is. Jo hogy kiirtak a hely nevet.

  • 2008.07.08 12:21:17Tpancs

    badabingnél a pont. miért kell felháborodni azon, ha egy koppintás nem sikerül?? mégis mit várt?? pl igazi francia bagettet sem láttam még, de nem borulok ki az utánzattól. és a friss, ropogós csücsökkel rendelkező kifli nem jó? pedig azt is lehet kapni, több boltban is. ne nyavalyogjatok már.

  • 2008.07.08 12:42:58badabing

    A bagel is a bread product traditionally made of yeasted wheat dough in the form of a roughly hand-sized ring which is first boiled in water and then baked.

    - a wikipedia szerint



    Tpancsnál a visszapont. Így igaz: a magyar kifli tökéletes - az meg máshol nincs.

  • 2008.07.08 12:56:26Purell

    CULINARIS- III.Perc utca....KIRÁLY BAGEL-még sesame seed is, hozzá lazacos philadelphia krémsajt és New York 34ik utcában érzed magad...

  • 2008.07.08 12:57:26Purell

    úúú indulok is eszem egyet

  • 2008.07.08 13:07:38unusually

    Batz papucsot neki :D

  • 2008.07.08 14:51:35Tpancs

    pontban a központban...

  • 2008.07.08 15:04:13Reckl_Amál

    Nem igazán értem a szerző immár visszatérő bagel-fétisét. De én leszek az utolsó, aki sznobságért megorrol bárkire is.



    Vettem az egyik supermarketben csomagolt bagelt, amit aztán a sütő fejez be otthon. Nem volt rossz (nyilván NYC-ben jobb), de nem ájultam el tőle.

  • 2008.07.08 15:39:10Bossifam

    emberek mit tenne egy forro,jo sajtos-tejfölös langos Amerikaval??? bagel...pffff

  • 2008.07.08 17:38:45Atina

    Én mondjuk nem fogyasztottam volna el, s nem is fizettem volna érte. Vagy előre fizettetek?

    Én adtam már vissza somlói galuskát cukrászdában, mert nem volt somlói galuska. Kaptam érte ingyen gesztenyepürét, hogy ne beszéljek tovább hangosan ;-)

  • 2008.07.08 19:05:15suo tempore

    bagel...navazz



    egyáltalán: kiflit lehet kapni vhol?



    én olyan igazi "letekerhető" kiflire gondoltam, nem arra ami szinte súlytalan, és atomjaira esik szét

  • 2008.07.08 22:04:40pdjames

    A Múzeum körút Kálvin tér felőli részén van egy amerikai kávézó (vmi franchise, csak a nevére nem emlékszem), ott lehet kapni, de elég drága, kb 250 ft minden nélkül, a szendvicsek 500 felett.

    Meg úgy emlékszem az I. kerületben az Iskola utca sarkán az új Coyote-ban(Batthyány csarnoktól 1 perc) mintha lett volna.

  • 2008.07.09 10:17:32Stipistopi

    Hogy mit érdemel a pék?



    Jól hátba kell ba*ni a péklapáttal. :-D



    Bár, nem a pék tehet arról, hogy milyen néven adják el azt, amit süt...

  • 2008.07.09 12:39:19Bossifam

    Szottyadt kiflit nem süt a pek. Annyira nem ügyes. Ezt a kedves elado adja szottyadtan. Hogy miterdemelne? a pofajaba töni, hadd egye!

  • 2008.07.09 13:57:31zelzele

    most megkivantam a langost B! na ha hazamegyek eszek. Hol van most jo langosozo?

  • 2008.07.09 14:18:28Tpancs

    a nálunk eléggé elterjedt, száraz, szájpadláskarcoló kristálycukorral megszórt brióst hiába kerestem Franciaországban. pedig reménykedtem benne, hogy ott lehet kapni, vmi jobb változatban, hogy megértsem, itthon miért koppintják.

  • 2008.07.09 16:56:4986c

    lófaszt a valagába

  • 2008.07.23 16:48:28marvin

    Az USA-ban még a magyar felfújt zsömléért is sokat adtam volna, annyira szarok péksüteményeik.

    Bagel! Ugyan már! Kell a fenének!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta