OFFLINE

Azt a keveset is rosszkor esszük: kekszet reggelire!

2008. június 28., szombat 13:00

Azt ugye már tudjuk, hogy a európai viszonylatban kevésnek számít az évi 2,7 kilónyi magyarok által elfogyasztott kekszmennyiség. Sőt, a híradásokból az is kiderül, hogy amit megeszünk, azt is általában délután, otthon - azaz jobbára nyilván nassnak. Olaszországban viszont jóval nagyobb a kekszfogyasztás, és az ő időbeosztásukat nem a kekszgyártók sajtótájékoztatón tudtuk meg, hanem szerencsére van annyi személyes tapasztalatunk, hogy tudjuk, hogy Itáliában a reggeli kekszezésnek van igazán nagy hagyománya.

Főként a Pavesi és a Mulino Bianco biscottói örvendenek roppant népszerűségnek, mindkét gyártó azonban a Barilla tulajdonában van, tehát arrafelé ez a cég ugyanúgy uralja a reggelizőpiacot, mint például Amerikában a Kellog's. Egy gyors és finom reggeli Itáliában bizony elég gyakran néz úgy ki, mint a fenti promóképeken: egy capuccino, pár szem keksz, kész. Ennek megfelelően igen furán veszi ki magát, ha valaki egy másik napszakban nyúl a biscottós zacskóhoz, olyan lenne ez, mintha valaki itthon tízóraira pacalpörköltet kérne (Tiszeker Adrienn is tudja, hogy cappuccinót is csak a turisták rendelnek délután).

Mindenesetre ha nem túlzás azt állítani, hogy ha az olaszok az evéssel kapcsolatban valamit másként csinálnak, mint mi, az azt jelenti, hogy valószínűleg nekik van igazuk, akkor talán jó ötlet lehet egyszer-egyszer itthon is kipróbálni, milyen a keksz reggelire. A "Jó reggelt!" fantázianevű győri termék például optimális lehet erre a célra, bár itthon korántsem olyan könnyű kifejezetten reggelre szánt kekszet találni, mint ahogy Itáliában a szupermarketekben általában külön folyosójuk van.

Esetleg maradjunk a jól bevált túrós táskáknál és búrkifliknél?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.06.28 13:18:08jdgirl

    Ez sztem nagyon jó ötlet!! Én ugyanis imádom a kekszet, főleg az olasz fajtákat, de hát baromira hízlal. Reggelire viszont nem olyan gáz, mint ha délután v este esszük, nassként. Amúgy én minden reggel jó reggelt-et eszem.

  • 2008.06.28 15:29:45Los Alamuszi

    Itthon lehet, hogy fura a pacal tízóraira, ellenben a cseheknél simán eszik reggelire, sörrel.

    Amúgy is utálom a pacalt, de reggel hatkor rendszeresen ezt fogyasztották az ingázók a pályaudvar restijében...



    Amúgy, meg a reggelire keksz alapja, gondolom én az, hogy a szénhidrát egy kicsit felpörgeti a szervezetet, amikor amúgy is csak aludni szeretne.

    De a Mulino Bianco kekszei isteniek, a Corában egy időben volt fügés, meg csoki csipszes, meg almás, most van zabpelyhes, mind-mind isteni...

    Ja, és az olaszok egyébként capuccinot is csak reggel isznak, aki később issza, az ugyanannyira nem olasz, mint aki déltán kekszezik ;-)

  • 2008.06.28 15:30:45Szelíd hangorkán

    jójó, próbáltam már, hogy csak jó reggelt! kekszet, vagy milky way minute-t ettem reggelire a tejes kávé mellé, de negyed órával később éhesebb voltam, mint előtte. de jól is szokott esni akkor egy párizsis kifli.

  • 2008.06.28 15:30:48Prinzessin Erbsen

    én régóta kekszet eszem reggeli, sőt... a nagyanyámtól ragadt rám, nincs időm másra, de nem is vagyok még éhes reggel, ezért a kávé mellé szoktam kekszezni.

    A győri jóreggelt olyan mintha fűrészpoból lenne, de a balsennek van egy Hobbit nevű teljes keksze, az nagyon jó, legutóbb a Rosmannannál árusitottákki a készletett féláron. Jó még a lebniz mini keksze, az azért jó, mert pont száj méret, nem hagyok magam után morzsát. a piskóta tipusú kekszeket (ami nem is keksz,de olyan csak nem tudom itthon minek hivják isteni kávéba mártogatni - nagyanyám is ezt csinálta,mert nem volt már foga. szeretem a ha a keksz egy kicsit szittyós,nem száraz ropogós ezért kibontom,és levegőn hagyom - de szerintem ez már csak az én egyéni hülyeségem

  • 2008.06.28 15:40:45galli

    lehet másnak gusztustalannak hat, de nemrég egy nagyon finom kekszet reggeliztem, mégpedig úgy, hogy a tejeskávémba mártogattam!!! :)

  • 2008.06.28 16:43:44Atina

    Nem azért, de az édesség jól belbssza a vércukorszitjét az embernek, s még tízóraiig sem bírja ki újabb evés nélkül.

    Én pont ezért, a kekszet reggelire csak egy jó kis kolbászos-sajtos szendvics után tudom elképzelni ;-)

    Mondjuk én még a cereáliákkal sem lakom jól. Pl. képes vagyok egy zacskó akácmézes műzlit megenni, s éhes maradok. Ezért utána jön ismét a kolbász, vagy a szalonnás rántotta.



    De mivel ritkán eszem műzlit, ezért szerencsére karcsú vagyok. Szülés után 6 héttel újra!

  • 2008.06.28 16:44:08Macaroon

    galli, ejha! :-)

  • 2008.06.28 16:46:14Macaroon

    Atina de jó neked, rohadtul irigyellek:-) Tényleg. Amúgy én gyümölcs szezonban gyümölcsözöm, meg turmixokat gyártok. A kv vagy capuccino este vacsora után egész egyszerűen számomra felfoghatatlan...amúgy meg agyonb*ssza a jó kaja vagy édességízt. Sosem értettem.

  • 2008.06.28 16:46:56Macaroon

    Hja és ha már keksz: IKEA gyömbéresei.

  • 2008.06.28 16:48:23Macaroon

    Ziegler duplacsokisa.

  • 2008.06.28 19:02:19himbecsúf

    Vajon mennyi pénzt fizetett ezért a reklámért a kekszgyár?Amúgy,meg senkinek semmi köze,hogy mikor eszem kekszet,hogy hízom e tőle!

  • 2008.06.28 20:39:37firstlady

    Micsoda velvetes f...sag ez mar megint:

    "Mindenesetre ha nem túlzás azt állítani, hogy ha az olaszok az evéssel kapcsolatban valamit másként csinálnak, mint mi, az azt jelenti, hogy valószínűleg nekik van igazuk"

    Ti ott a Velvetnek kollektive zero onbecsulessel es onbizalommal rendelkeztek. Szanalmas es szegyen ez a hozzaallas. Forduljatok segitsegert, mielobb, sajat erdeketekben.



    A temahoz: a kex hizlal es tok folosleges.

    Ami egeszseges az az osszetett reggeli: mindennel: feherjevel, szenhidrattal, zsirokkal. Aki csak szenhidratot eszik, mint kex, vagy pelyhek az fel ora mulva ehes.

    A vercukorszintnek sem tesz jot ha reggel megdobjuk eroteljesen: ami egeszseges az az, ha egesz nap egyenletes optimalis szinten van a vercukor. Sokszor keveset, reggelire tobbet, vacsorara kicsit kevesebbet. Ha nem akarsz hizni: este no szenhidrat.

    Az olaszok meg tesztat zabalnak mindennap. Az is marha egeszseges, nem?

    A sok hulye eloitelet helyett mi lenne ha gondolkoznatok? Mondjuk neha...?

  • 2008.06.28 21:03:45Atina

    firstlady, így van, egyetértek.



    amúgy az előző kommentemben azt akartam írni, hogy .... felb@ssza a vércukorszintjét....

  • 2008.06.28 21:41:48firstlady

    Ja, es kedves cikkiro, a burkolt reklamert valoszinuleg kaptal egy nagy doboz kekszet a gyertotol, tele az osszes atala gyartott keksszel - na ha azt mind befalod, es jo nagy lesz a segged, esetleg tesztat is eszel mindennap; akkor majd lesz alkalmad elgondolkodni az egeszseges olasz konyhan.

    Sok sikert.

  • 2008.06.28 21:47:30firstlady

    Koszi Atina.

    Eljen a kolbaszos rantotta!

    Gratulalok a karcsu alakodhoz, kulonosen hogy szules utan meg tudtad orizni ill. a terhesseg alatt nem hiztal tul sokat. (en is vekony vagyok egyebkent - valszeg mert en sem eszem kexeket es muzlit :-))

  • 2008.06.29 00:17:12Slano

    Hát ez tényleg elég hülye cikk. Ráadásul a fent említett kekszet szerintem még az olaszok sem eszik meg reggelire, teljesen édes, gyakorlatilag desszert lehetne, nem reggeli. Egxébként nagyon szeretem eszegetni, de, hogy főétkezésnek nem jó az biztos. A jó reggelt az nem rossz, de ha csak azt enném reggel, negyedóra múlva éhes lennék.

  • 2008.06.29 09:57:11VilágosKékHarisnya

    Én szeretem a kexet is meg a kóbászos tojásrántottát is. :)



    Mivel az egyes népeknemzetek étkezési kultúrája teljesen más, ezért nem értek egyet a kinekvanigazaabbanhogymiteszikmikor kőbe vésésével.



    Asszem, nem egy külföldi akadt már ki a mi tyúkhúsleves-tőtöttkáposzta-dióskettkalács vasárnapi ebédünkön. :)

  • 2008.06.29 13:08:31jdgirl

    Nos, én eszem kekszet időnként, és mégis vékony vagyok, sztem a mozgás és a mértéktartás a lényeg,nem pedig az, hogy bizonyos dolgokat abszolút ne együnk. Meg az is, h mikor mit, persze. Ja, és az említett győri keksztől én abszolút nem leszek éhes, délutánig bírom. Teljes kiőrlésű, ami szép lassan dagad meg a gyomorban.

  • 2008.06.29 13:44:51Macaroon

    Bocs firstlady és Atina, azért vannak dietetikai szemmel elítélendő finomságok és ha azt azért hagyod ki az életedből, mert nem összetett szénhidrát, zsír és fehérje megfelelő kombinációjából áll, valamint mindezt meggyőződésből és nem azért mert utálod az édességet, akkor ezzel nagyon nem értek egyet. Múlt héten pl kevertem egy citromos mascarponét rázúztam egy fél csokis muffinra egy nagy borospohárban tetetjére málna és balzsamecet. Biztos ettől is eltiltott volna a kajatanácsadó de higyjétek el, gecifinom volt. Harisnyával értek egyet, hulla jó a kóbászor (békési!) rántotta meg a fasza keksz is, MÉRTÉKKEL.

  • 2008.06.29 13:45:44Macaroon

    kóbászos

  • 2008.06.29 13:47:11Macaroon

    A Velvet meg nagyon rég nem képes egy normális, nem majmolós és reklámozós posztra. Chili & Eszter lehetne többet, meg tényleg már vki aki ért a divathoz meg a drága kényeztetéshez vmint nem merülünk ki a lújivuttonnál.

  • 2008.06.29 13:48:10Macaroon

    Dióskeltkalács. Ó! Múltkor mogyorósat sütöttem, aztán meg cseresznyéset:-)

  • 2008.06.29 14:08:56Atina

    Macaroon, azt nem mondtam, hogy soha nem eszem finomított CH-t, csak nem beépítve a mindennapi étkezésbe, hanem alkalmanként.

    Pl. múlt héten megettem 1 kg kekszet, mert a nagymamám vett a Lidl-ben olyan kilós zacskós csokis kekszet, s ameddig volt, addig ettem.

    Ugyanis a jó öreg vaníliás kaikán sem csoki van, hanem kakaós massza, amit utálok. Viszont a Lidl az olcsó cuccaira is rendes csokit rak, úgyhogy évente 1x,2x belefér.

  • 2008.06.29 14:09:25Atina

    kaRikán

  • 2008.06.29 20:34:31dzsedofka

    bencének már nem mennek az egyszerű mondatok, és túlbonyolít, de a bújtatott reklámmal már nem értek egyet. ti nem ajánlotok itt folyamatosan konkrét márkákat? miért ne tennénk? párbeszéd.



    ami miatt viszont a komment, senki nem lelkesedett rá a mókás url-re?:)

  • 2008.06.29 21:06:25Szelíd hangorkán

    színes csokis mogyorós bogyók a Plusból... :-) 250 g csak 285 forint és fincsi, és igazi csoki van benne.

  • 2008.07.03 11:23:54hallohallo

    igen, igen, a lidl-s kekszek! most épp mellettem nyitva egy csomag havre biscuits, zabpelyhes, vékony, roppanós, édes keksz. nyam.

    amúgy meg, dietetikailag, mindenkinek másra van szüksége. párom szervezete nem bírja lebontani a túl sok fehérjét, ezért ő egy héten max egyszer eszik húst, tejtermékkel is csínján. én meg, ha nem eszem fehérjét és szénhidrátot is, összeesem. reggel szükségem van egy löket cukorra, hogy el tudjak indulni - és nem leszek utána éhes, órákig.

    mindenki más, ezért nem lehet kimondani, hogy ez vagy az a táplálkozás egészséges.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta