OFFLINE

Vásárolna még a Primarkban, ami gyerekekkel varratta a flittert?

2008. június 24., kedd 13:00

A néhány hónapja általunk is méltatott, ám némi kétkedéssel fogadott angol áruházlánc nagy csávában van. Beigazolódott, amit a Primarkot gyanúsnak tartók feltételeztek, mégpedig, hogy azért árulhatják olyan piszok olcsón a ruhát, mert gyermekmunkával dolgoztatnak. És bár az áruházlánc váltig állította, hogy minden termékük a láncolat gyárain belül, gyerekmunka-mentesen készül, ahogy a BBC riportjából is kiderül, fény derült rá, hogy hoppá, mégsem. Minimum három beszállítójuk ugyanis dél-indiai sikátorokban dolgoztatott fiatal nőkkel és gyerekekkel, akik a pólókat hímezték és a flittereket ellenőrizték a ruhadarabokon.

A Primark erre azt lépte, hogy kirúgta mind a három beszállítóját, azonban ezzel közel sem állította helyre a hírnevét és nem oldotta meg az általában a gyanúsan olcsó láncolatokat körüllengő etikai kérdéseket. Hiába imádjuk az Old Navy pillekönnyű pamuttopjait, a GAP farmerjait vagy akár a Macy’s, a Mango, a H&M, a C&A, a Promod vagy a Zara, a Nike – de tényleg sorolhatnánk vég nélkül – termékeit, nagy az esélye annak, hogy a libbenő szoknya, amit mi 18000 forintért (vagy akár csak 2500-ért) megveszünk, azt napi kétszáz forintból élő, harmadik világbeli asszonyok készítették. Vagy a gyerekeik. Ön elgondolkodik a sweatshopok és a gyermekmunka kérdésén vásárláskor? Vagy a nyári leárazások lényege pont a könnyed szórakozás, és nem ilyenkor szokta a világ nagyobbik felének problémáit megoldani?

 

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.24 13:32:37Xmas

  Én örülök, ha megélhetést biztosíthatok a harmadik világbeli embereknek.

  Vásárolj sok ruhát olcsón, és támogasd ezzel is a harmadik világ megélhetését!

 • 2008.06.24 13:43:19Fazekas Valeria

  Xmas: vannak a "commerce equitable" jelzesu cuccok, azt jelzik hogy a termelo, eloallito tisztesseges bert kapott. Vegyel olyat.

 • 2008.06.24 14:13:01Xmas

  Szóval, az most akkor jó, hogy ezen három céggel megszakították a kapcsolatot, és akik eddig ott dolgoztak, nem kapnak mostantól semmit?  Most akkor a piacgazdaság, mint olyan, nem jó? Vágjuk ki a kukába?  A "commerce equitable" sem jelent semmit, csak egy marketing fogás. A "tisztességes" bér is csak annyival tisztességesebb, amennyi elég a "nyugati" vásárlók megszédítéséhez.

 • 2008.06.24 14:13:19whehehe

  "Vagy a nyári leárazások lényege pont a könnyed szórakozás, és nem ilyenkor szokta a világ nagyobbik felének problémáit megoldani?"  egyébként az első hozzászólóval értek egyet. legalább van munka...

 • 2008.06.24 14:17:40Picinger

  Ha csak olyan ruhát vennék, ahol a készítők/munkások rendes bért kapnak, akkor meztelenül kellene járnom...

 • 2008.06.24 14:18:50oneandonly

  Nehéz kérdés. Én nagyon szeretnék csak olyan ruhát vásárolni, ami biztos, hogy korrekt feltételek mellett készül, de mondjatok már egy ilyen márkát.. Egy haverom az American Apparel-ben dolgozik (ami ugye arra épít, hogy minden ruhájuk LA-ban készül, normális bérek mellett) és ő úgy tudja, hogy az anyagok viszont ugyanúgy Kínából érkeznek, valamit a festést is ott intézik.. nyílván nem amerikai bérekért..

  Szóval én még akár arra is hajlandó lennék, hogy évi 3 helyett csak 2 nadrágot vegyek - drágábban, de akkor az legyen jó minőség (AA ugye baromira nem az, még a fogason a póló, de már jön belőle a cérna, stb) és legyen megfizetve a varrónő is.

  Hozzáteszem, az IKEA-val kapcsolatban is ment valami dokumentumfilm, ott romániai gyerekmunkáról volt szó, ha jól emlékszem.

  Jó lenne, ha jó érzéssel lehetne vásárolni, csak azt mondjátok meg, hogy hol? (és most légyszi ne a használtruhával gyertek..)

 • 2008.06.24 14:46:54Fazekas Valeria

  Jo, majd orulj akkor is amikor a te, csaladtagjaid es barataid cege megszunteti a revekenyseget, kirug mindenkit, es mostantol Azsiaban gyartat, illetve szolgaltat.

 • 2008.06.24 15:26:53Picinger

  Jó, majd akkor örülünk.

  Addig meg adj tippeket, honnan lehet tudni biztosan, hogy nincs gyerekmunka egy termék mögött.

  De ne azt mondd, hogy belevarrattak a gyerekekkel még egy plusz cimkét... :)

 • 2008.06.24 15:46:12Bossifam

  FairTrade a marka neve, ami allitolag nem dolgoztat gyerekekkel, es a harmadik vilagbeli munkasoknak is normalis bert ad. Nem tudom hogy tartjak be, es hogy valoban igaz, vagy csak kamu.

 • 2008.06.24 15:47:51Bossifam

  Googlozz ra, lehet hogy talalsz valamit.

 • 2008.06.24 16:12:23bimbi12

  és honnan tudod, hogy nem embert eszel, mikor a reggeli párizsidat majszolod?

  ennyit erről a hírről.

 • 2008.06.24 17:42:37melcseee

  asszem lassan a minden út Rómába vezet-mondást átválthatjuk minden termék Kínából jön-re.  akárhol veszed a cuccokat, úgyis minden ruhát legalább részben ott csináltatnak 10éves gyerekekkel.

  egyik ismerősöm várt a Lurdy házi földhivatalra, és ott látta, hogy a kínai srác tolja a kis kocsiján a cuccokat be a butikokba...  szal igen, jó lenne erre egy megoldás, csak vsz ha az ember egyszer már csalódott, egy cetli láttán nem veszi 100%nak, h nem gyerekkel csinálatták a kis szoknyát. :(

 • 2008.06.24 18:00:50scarlet ruby blue

  Ha nagy szarban lennénk anyagilag, és a családom napi betevője múlna rajta, én bizony befognám a kislányaimat varrogatni meg flittert ellenőrizni. És baromi ideges lennék, ha a főnök közölné, hogy lebukott az áruházlánc, akinek szállít, ígyhát mától nincs meló.  (Forgassuk a szemünket, meg ítéljük el a gyerekmunkát - addig könnyű, míg a mi gyerekeink a My little pony-val "dolgoznak", mert mi a popsijuk alá tudunk tenni mindent.)

 • 2008.06.24 20:02:59suo tempore

  egyetértek...a dolgozó gyerekeknek mi más választása van? esetleg az éhenhalás és a teljes nyomor  hülyék lennének dolgozni éhbérét, ha bármi más lehetőségük lenne...de sajnos nincs

 • 2008.06.24 22:16:10mahabharata

  AZ egész jogrendszernek és gyakorlatnak az a baja, hogy nem álozat-, hanem büntetéspárti. Itt is az lett volna a méltó megoldás, hogy a Primark fizessen be egy megfelelő segélyszervezetnek egy nem csekély összeget.

 • 2008.06.25 01:55:40Pandamacy

  Hát nóóóórmááális??

  "kirúgta mind a három beszállítóját"

  Na Bravo! A gyerekek meg mehetnek éhenhalni az utcára, ahelyett, hogy boldogan varrhatnák a gyöngyöt a pólókra. Pénzért.

  Ha a sok lézengő, és lopó-csaló-verekedő cigánypurdé is inkább gyöngyöt fűzne pénzért, lehet, hogy nagyobb esélyük lenne az életükön változtatni. Kellene már egy kicsit változtatni a szemléleten, mert lehet, hogy a gyeremunka rossz dolog, de ha éhen hal a csálád, az még rosszabb.

 • 2008.06.25 01:58:52Pandamacy

  Nem elég, hogy ez a beteg társadalom képmutató, de ráadásul hülye is.

 • 2008.06.25 06:15:13kispig

  Egy barátnőm a tulajdonosa a Baracknak. Egyedi ruhák, saját tervezés, nem gyerekmunka, bejelentett varrónők, mindent beütnek a pénztárgépbe... Az árakat muszáj nekik a Mango, Zara stb. szintjén tartani, különben nem veszik meg.

  Eredmény: tök jó forgalom, haszon semmi. Örülnek, ha nem veszteséges a bolt.

  Kérdés: vajon a nagy áruházláncok miért nyereségesek? Hm...

 • 2008.06.25 07:15:58flimo13

  Azért az nem úgy van, hogy akik ez ellen tiltakoznak, azok azt akarják, hogy haljon éhen a gyerek. Ugyanis a probléma lényege az, hogy apu-anyu nem kap ottani viszonyok szerint normális pénzért munkát, mert a gyereket még olcsóbban lehet foglalkoztatni. A gyerekmunka visszaszorításának az lenne a lényege, hogy ne a harmadik világbeli gyerek, hanem az apja-anyja dolgozzon, neki meg megmaradjon a gyerekkora, tanulhasson, hogy esetleg jobb élete legyen.  Ennyi az elmélet, részemről viszont nem fogok fair trades szarokat venni pl Nike helyett, hogy páran a hippi köcsögök lelkesedésén szedjék meg magukat, mert ha valaki nem sejtené, a fair trade cuccok irreálisan drágák. Az élet kegyetlen.

 • 2008.06.25 08:57:45[]

  annyira vicces, mikor egy csapat fogalom idiota felfujja magat, es elhatarozza, hogy majd o megsegiti a harmadik vilagot, es ostobasagaval jol megfingatja szegeny szerencsetleneket.  az ilyen barmok szerveznek Live Aid-et, ahol az allamadossagok elengedeseert kampanyolnak, hogy az afrikai allamok kiskiralyai meg tobb fegyvert vehessenek, es meg jobban szarba taposhassak a lakossagot. annyi agyuk mar nincs, hogy meg veletlenul se az allam kezebe adjak a penzt, hanem fejlesztesi programokra koltsek (NEM segelyre).  az ilyen barmok kuldenek segelyeket afrikaba, ami csodbe viszi a helyi gazdakat, es megszedik magukat rajta a korrupt allami alkalmazottak, mivel a raszorulok NEM ingyen kapjak meg a segelycsomagokat.  az ilyen barmoknak nem esik le, hogy a "gonosz multik" SENKIT nem kenyszeritenek munkara, a gyarba mindenki ONKENT megy melozni. az ilyen szegeny orszagokban aki csak teheti, dolgozik (akar az egesz csalad), mert szarok a berek, es csak igy tudnak megelni.  akiben annyira kurvara tulteng a vilagmegmentesi vagy, lehet vinni a voroskeresztnek vagy barmelyik szeretetszolgalatnak nehany zsak lisztet, cukrot, sot, szappant, vagy lehet menni az ingyenkonyhara kajat osztani. persze nyilvan kenyelmesebb, ha ilyen hipokrita faszsagokkal altatjatok magatokat, es megveszitek a fair trade cimkes cuccot, mert az nem kerul erofeszitesbe.

 • 2008.06.25 08:58:13[]

  sapat fogalom idiota = sapat fogalom nelkuli idiota

 • 2008.06.25 10:11:48ka9

  A Barack tökjó, az egyik legjobb ruhámat ott vettem. Minőségi anyag, rám igazították ingyen, és kb. 10 éve megvan - még mindig tökéletes állapotban és még mindig nem ment ki a divatból. :)

 • 2008.06.25 10:14:12Atina

  Edelweiss-nál a pont.

  Lásd pl. a Burmai cunami utáni történéseket.

 • 2008.06.25 10:58:39pearl25

  Egyik nap lattam egy brit tevemusort, talan az amit a BBC-tol emlegettek paran.? Kb 6 divatmanias fiatalt Londonbol elvittek 2 hetre Indiaba h ugy dolgozzanak es eljenek ahogy az ottani munkasok akik a ruhakat csinaljak. Hat kegyetlen es szegyenletes allapotok vannak ott.

  "Hát nóóóórmááális??

  "kirúgta mind a három beszállítóját"

  Na Bravo! A gyerekek meg mehetnek éhenhalni az utcára, ahelyett, hogy boldogan varrhatnák a gyöngyöt a pólókra. Pénzért. " - ja annyi penzert dolgoznak napi tizenx orat h az aznapi par falat kajat meg lakbert kifizessek, es egy igy megy nap nap utan. Filmeztek olyan sikatorban ami kb 1.5 meter szeles kis sotet utcakbol allt, doglott kutyak meg patkanyok hevertek minden fele, es a 7-8 evesek onnan hordtak ki a megvart farmerokat a teherautora, hogy aztan elszallitsak oket Europaba.. szomoru volt latni.. De ha a normalis bert kapnanak akkor talan nem lenne erre szuksege a csaladoknak, persze akkor a nagy cegeknek kevesebb jutna..

 • 2008.06.25 12:26:50Picinger

  Normális bért sohasem fognak fizetni, mert ha itt nem, akkor másik országban lesznek olyanok, akik akár egy szelet zsíros kenyérért is megcsinálják a legutolsó melót is, akkora nyomorban élnek...

 • 2008.06.25 16:04:51Amarcord

  Hát én is szeretem a Barackot, de messze nem a Promod és a Zara szintjén tartják az árakat.  Persze érthető, hogy nem tudják velük felvenni a versenyt, csak ne ezzel reklámozzuk már őket.

  Egyébként tényleg vannak jó cuccaik.

 • 2008.06.25 16:31:33boszor

  Picinger, nálad a pont:)

  A szegény országok problémáit nem lehet távvezérléssel, gazdag országokból megoldani. Le kellene már szállni a magas nyugati lóról. • 2008.06.25 18:48:43stakkabo

  PRIMARK nem Primpark (egyik legjobb, legváltozatosabb, legolcsóbb ruhabolt Angliában, kár a háttér....)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta