OFFLINE

Hülye a neve, drága, de habos: Häagen-Dazs

2008. június 21., szombat 08:00

Häagen-Dazs-kóstoló

Két héttel ezelőtt, amikor Pécsen jártam, azt hittem, hogy bűnös módon jobbnál-jobb fagylaltokban fogok dúskálni. Szinte minden lépésen csinos gombócókat kínáló fagyizókba botlottam, általában mindegyiknél nagy volt a forgalom, és az emberek alig néztek fel a gusztusos, krémesnek tűnő, kisebb gyerekfej méretű gombócaikból. Én viszont végül ímmel-ámmal ettem csak meg az első próbagomcócomat, és később hasonlóan jártam egy másik, látszatra csodás fagyival. Bloá, ott is hagytam. Elég a látványfagyiból, ami csak a hűtőpultban pöndörödik olyan szépen, habosan, viszont már a tölcsérben színesen olvadó aromás jéggé változik. A Häagen-Dazs – amely nem olyan régóta kapható Magyarországon – azt állítja, hogy náluk ez a probléma fel sem merülhet, mert fele olyan kevés levegő jut a fagyijukba, ezért sokkal tömörebb és lassabban olvad. Kóstoltuk, ízlelgettük, de még mindig inkább Tarvisióig rohannánk, ha igazi fagyit akarnánk enni.

A furcsa nevű jégkrémcég bemutatóját Ónodi Eszter színésznő egy kétes hitelű anekdotával kezdte. E szerint a Häagen-Dazs márkanévnek is köze van a magyarokhoz (minek nincs?), noha a céget egy lengyel származású bevándorlócsalád alapította Brooklynban 1921-ben. A sztori szerint a név egy Harag András nevű fazon eltorzított nevéből származik, aki feltalálta a poharas jégkrémet. Állítólag a szabadalmaztatás során a korabeli írógépek minősége miatt először kimaradtak az „r”-ek, majd nordikus „en” végződést kapott a név, majd visszapótolták Dezsővé, innen a „zs”. Lehet, hogy ebből semmi nem igaz, és a cég hivatalos álláspontja szerint a márkanevet 1961-ben alkotta meg Reuben Mattus, az alapítók fia.

Az egész világon kapható, az Egyesült Államokban a Ben & Jerry’s (nyamm) fő riválisának tekintett fagyi nemrég kapható Magyarországon néhány csemegeboltban, és az Arena Plazában is nyitottak üzletet és nemsokára a belvárosban is nyílik egy. A cég leginkább a vaníliájára büszke, amelynek alapanyagát Madagaszkárról szállítják, egyébként pedig hangsúlyozzák a természetes összetevőket és a mesterséges adalékok teljes hiányát. Részben ebből is következik a borsos ár, egy gombóc kb. 600 forintba kerül, ami egyáltalán nem mondható olcsónak, viszont ez 9 dkg fagyit jelent. A gyártási technológiájuk más, mint egyéb fagyiké: fél liter átlagfagylalt általában fél liter levegőt tartalmaz, míg a Häagen-Dazs csak 15 % levegőt kever hozzá a fagyihoz habosítás közben. Ettől dús és krémes. Az epres túrótorta, dulce de leche (tejkaramella), belga csokoládé, pekándió vagy trüffeles kávéjégkrém mellett kínálnak szorbét is, állítólag a magyarok viszik a málnaszorbét, mint a cukrot. Önnek megér pár nyalintás ennyi pénzt? Ha nem, hol fagyizik legszívesebben?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.21 08:52:58dekoninckx

  Alig tudom elképzelni a kizárólag természetes alapanyagot, ha pl. itt Japánban még a legputribb kisboltban is kapható ez a Dezső fagyi... egy kisebb Magnum méretű szendvics-szerű egyébként kb 300 forintba kerül, na persze abban van ostya is. A kis poharasok kicsit drágábbak, az igaz.

 • 2008.06.21 09:13:42Purell

  és miért a legbénább fajtákat hozzák be a mikor a legjobb a csoki (nem belga) és a pisztácia???? tipikus magyar, ide a balkánra jólesz

 • 2008.06.21 09:21:25Ariana

  Ben & Jerry sokkal finomabb, az vajon mikor lesz? :)

  Remélem én is, hogy még bővül a kínálat, bár a tejkaramellás és persze a vanília isteni!

 • 2008.06.21 09:49:26Jemi

  Én ezért nem vagyok hajlandó ennyi pénzt kiadni..

 • 2008.06.21 09:51:15ddevil

  Én imádom a Häagen-Dazs-t, de pl. boltokban egy szerényebb választék van, mint a fagyizójukban, pedig a sorbet-ek tényleg nagyonnagyon! És igen, a strawberry and cream-ben eper és tejszín van, semmi más.

 • 2008.06.21 10:27:33Macaroon

  Mindekettő kezdetektől kapható a Culinarisban. Szerintem aki igazán jó fagyira vágyik és még az alapanyagok is fontosak neki az einvesztál egy tízes egy fagyigépbe, én is ezt fogom ma tenni. Még nem döntöttem el, h mascarpones málnás legyen balzsamecettel vagy mascarpones mákos marcipános:-))) Holnap megírom melyik volt:-) (kamu persze, mert leghamarabb holnap lesz fagyim itthon a tartály fagyasztás miatt, de mindegy, akkor holnap eszem, ma meg csak összeöntöm a málnát sajtkrémmel meg balzsammal, úgy is jó:-)))

 • 2008.06.21 11:48:30lindalight

  szeged, acapella fagyizó a klauzál téren.

  vagy 60 fajta fagyi és ott is minőségi és természetes alapanyagok.

  viszont kb 120ft 6 deka. amúgy meg igen, fagyigép. biztos nem fizetnék ennyit egy fagyiért soha.

 • 2008.06.21 12:44:57hófehérke

  A Ben & Jerry's szerintem is jobb.

 • 2008.06.21 13:01:32hallohallo

  finom a haagen-dazs, finom, de szerintem is inkább fagyigép. az otthoni főzött fagylalt finomabb.

  a márkanévről meg én is hallottam vagy olvastam már anekdotát, de csak annyit, hogy teljesen kitalált név, úgy gondolták, ha valami jó komplikált, fura karakterekkel megtűzdelt nevet kap az amerikai fagyi, akkor jobban fog fogyni, mert egzotikusnak tűnik. bejött.

 • 2008.06.21 13:18:01bolletje

  Azt írja a wiki, hogy:  The playful spelling devices in the name invoke the spelling systems used in several European countries. "ä" (an 'a' with an umlaut) is used in the spelling of the German, Estonian, Finnish, Slovak and Swedish languages, doubled vowel letters spell long vowels in Estonian, Finnish, Dutch, and occasionally German; and zs corresponds to /ʒ/ (as in vision) in Hungarian. None of these spelling conventions is used in pronouncing the name of the American product, which has a short a, hard g, and a final s sound. The closest real name to the fake Häagen is Hagen (Danish/Norwegian/German surname, German first name, and German town name). Dazs does not mean anything even in Hungarian despite the "zs" grapheme, does not have any meaning, and sounds too unfamiliar even to be a name. The closest real word in Hungarian is "Darázs", which means wasp. • 2008.06.22 23:12:08zelzele

  ben&jerry anytime! de azert a hd strawberry cheesecake es cookie-dough fagyikat is barmikor meg tudok enni ja mar lattam malibust is, de nem mertem belevagni, mert az ilyeneket mindig elszurjak.

 • 2008.06.23 09:02:24Bossifam

  Pina collada fagyikehely, egy elvezet...:)))

 • 2008.06.23 14:00:13magyaranya

  Mi a fene az a szorbe? Van rá magyar kifejezés, úgy írják, hogy sörbet. (Helyesírás, Osiris Kiadó, 2005) ("Odalenn vár mézízű sörbet" Arany János: Szondy két aapródja)

 • 2008.06.23 18:04:11Strix

  Hát pedig szerintem perpillanat nem kapható Magyarországon finomabb fagyi, mint a Haagen Dazs. Nem csak az ára, de az élvezeti értéke is kb. kétszer annyi, mint a többi dobozos bolti jégkrémnek. Mondjuk az itt általatok hype-olt ben&jerryhez még nem volt szerencsém, de nehezen tudom elképzelni, hogy lehet jobb egy bolti jégkrém, mint a HD.

 • 2008.06.25 10:22:29zanzibar

  Hölgyek, Urak, nem kötelező, de aki szereti, egészségére.

  A milyen drága... megjegyzéshez annyit fűznék hozzá, hogy szerintem inkább hetente egyszer-kétszer egy drága és finom édesség, mint naponta egyszer nem finom, de olcsó, meg chips, meg kóla, stb. ...

  Így is lehet nézni ezt a dolgot, nemde :)

 • 2008.07.05 02:03:08kicsilAAny

  Mi az, hogy hülye név??? A külföldiknek is biztos, sok magyar márka név hülyén hangzik, mégse hülyézne le minket, legalábbis nem a nevek miatt... istenem...

 • 2009.06.28 19:05:19Mariann77

  Én most kóstoltam meg először a Haagen-Dazs-t és minden elismerésem. A vanília egyszerüen mesés, mint gyermekkoromban... Kíváncsi vagyok a többi fajtára is. Nekem nagyon fontos, hogy nem tartalmaz tartósítószert. Megírom majd, hogy milyen volt a többi... Az áráról ugyanaz a véleményem, mint zanzibarnak. Mi is a drága???

 • 2009.06.28 19:42:26megadeth1

  Férjemuramnak vettem belga csokisat, mikor a mandulaműtéte után lábadozott, de végül mindet én ettem meg. Tényleg finom, de a fehérvári Jolán fagyizónak ( 7-es mellett, Siófok fele a város szélén), puccos néve ide, vagy oda, a hideg nyomába se érhet.

 • 2009.07.13 17:49:50Leo945

  megadeth1 hozzászólásához csatlakoznék

  Jolán bisztró MINDENEK FELETT!!!!!!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta