OFFLINE

Árulja el minden titkát a limonádéról!

2008. június 8., vasárnap 13:00

Nagyon divatos lett a limonádé az utóbbi pár évben. Lehet kapni jót, rosszat, olcsót, drágát, citromosat, epreset, almásat, meggyeset, amit csak el tudunk képzelni. Mégis meglepődtem, amikor egyik forró napon azt olvastam az itallapon, hogy a limonádé 1000-1500 forint. Mégis miért? Mi lehet benne, ami ennyibe kerül? Meg is kérdeztem a kedves pincérnőt, aki megosztotta a „titkot”. Az árát azóta sem értem a limonádénak, de pár napja én is előre főzött citromhéjjal kevert cukorszirupot használok, mert a titok állítólag ez.


Tehát az alap:
2 csésze cukor
4 csésze víz
3 citrom reszelt héja (érdemes bio citromot használni erre a célra)
Főzzük sűrű szirupot a hozzávalókból, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Hűtőben hetekig eltartható, ha maradna, de nem valószínű.

Epres limonádé: 8 ek darált jég, 2 ek cukorszirup, 10dkg eper összeturmixolva.
A jeget leöntöm a sziruppal, majd annak a tetejére öntöm az epret. Csak a pohárba keverjük össze, kb. 3dl lesz belőle.
Citromos limonádé: 15 szem jég, 3 ek szirup, ¼ citrom, ¼ lime, ¼ narancs, ½ citrom leve, 2 dl víz

Réteges rakom a citrusokat a jéggel, felöntöm a sziruppal, és a vízzel. Kb. 4 dl lesz.
Zöldalmás limonádé: 8 ek darált jég, 3 ek cukorszirup, ½ zöldalma lereszelve, majd rögtön ½ citrom levével lelocsolva, hogy meg ne barnuljon. 4 szelet vékony almaszelet.
Sárgadinnyés limonádé: ugyanaz, mint a zöldalmás, csak dinnyével, és egy fél almányi dinnyét kell pépesíteni hozzá. Ha valaki szereti, önthet rá pár ek. tejszínt.
Persze minden gyümölcsből készíthetünk limonádét is, csak el kell dönteni, hogy sima vizet, vagy szénsavasat használunk, jégkockát, vagy zúzott jeget, esetleg mindkettőt. Ha vendégeket várunk, látványos megoldás lehet a jégkockákba fagyasztott cseresznye, citrom, vagy eper.
Van önnek is egy jó limonádé receptje? Ossza meg velünk!

További írások a Fűszer és Lélek blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.06.08 13:43:04gr7

    bodzaszörp > limonádé

  • 2008.06.08 16:03:09st.RANGER

    Hmm és semmi alkoholos limonádé? akkor marad a sör :)

  • 2008.06.08 18:55:18Gladia Delmarre

    Nekem fincsin hangzik! Főleg a sima citromos és az epres! Kis is próbálom..



    Ja, "RétegesEN rakom a citrusokat a jéggel..."

  • 2008.06.08 22:17:17Los Alamuszi

    4-5 evőkanál erdei gyümölcs mix (mirelit),

    1 dl bodzaszörp,

    2-3 citrom leve,

    1 citrom karikára vágva,

    méz ízlés szerint

    rengeteg friss menta

    1 liter ásványvíz

    10-15 jégkocka

    Jó nagy kancsóm van, ebben szoktam összekeverni a folyékony hozzávalókat, rádobom a citromkarikákat, a mentát, erre a mirelit gyümit majd a jégkockákat.

    Aki megitta a limonádéját, egy kiskanállal vadászhatja a poharában az addigra már felolvadt gyümölcsöket ;-)

    Még finomabb, ha a jégkocka helyett vagy mellett 3-4 gombóc citrom fagyival csináljuk!

    (az ihlet a Normafa vendéglőből származik, ahol hasonló limonádét ittam, és megpróbáltam koppintani)

  • 2008.06.09 11:07:05Babszem

    lehet, hogy nagyon le vagyok maradva, de nekem ha valaki azt mondja, hogy inna egy limonádét, akkor a citromos víz jutna eszembe cukorral

  • 2008.06.09 11:30:55KuncillaBrazovics

    Tudom, hogy ciki... de milyen mértékegység a csésze? Nagyon szeretnék limonádét inni. Merthogy szeretem. :)

  • 2008.06.09 11:36:07Házigizda

    Nem vagyok 1 nagy szakács,+ barmixer sem, de en így készíteném el:



    2-3 dl 50%-os Olympos citromlé (ki milyen erősen szereti)



    1 liter víz (pl:jól lehűtött szénsavmentes ásványvíz)



    1 citrom kifacsarva, amíg csak "szusz" van benne:-)



    Cukor és édesítőszer vegyesen és ízlés szerint



    Után 15 percig pihenjen a hűtőben,kanállal összekeverjük, és már fogyaszthatjuk is.:-)

  • 2008.06.09 13:53:19Fűszer és Lélek

    Az amerikei forma csésze 2,25 dl, de valami hasonló mértékegység is megteszi, nem kell biztosra menni, elronthatatlan :-)

  • 2008.06.09 20:18:58dzsedofka

    meg egy kis mentát is bele, jót tesz neki.

    ja, látom los alamuszi már megmondta.:)

  • 2008.06.21 13:58:30brand_boy

    Nekem nem sikerült a szirup főzés. :(

    Híg marad, mert féltem túl sokáig forralni.

  • 2008.06.21 14:42:22bolletje

    Nagyon lassú tűzön kell, vastag falú edényben, jó sokáig. Nem kell tőle félni, ha túl sűrű lesz, cukorgyantának is felhasználhatod :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta