Árulja el minden titkát a limonádéról!

Nagyon divatos lett a limonádé az utóbbi pár évben. Lehet kapni jót, rosszat, olcsót, drágát, citromosat, epreset, almásat, meggyeset, amit csak el tudunk képzelni. Mégis meglepődtem, amikor egyik forró napon azt olvastam az itallapon, hogy a limonádé 1000-1500 forint. Mégis miért? Mi lehet benne, ami ennyibe kerül? Meg is kérdeztem a kedves pincérnőt, aki megosztotta a „titkot”. Az árát azóta sem értem a limonádénak, de pár napja én is előre főzött citromhéjjal kevert cukorszirupot használok, mert a titok állítólag ez.


Tehát az alap:
2 csésze cukor
4 csésze víz
3 citrom reszelt héja (érdemes bio citromot használni erre a célra)
Főzzük sűrű szirupot a hozzávalókból, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Hűtőben hetekig eltartható, ha maradna, de nem valószínű.

Epres limonádé: 8 ek darált jég, 2 ek cukorszirup, 10dkg eper összeturmixolva.
A jeget leöntöm a sziruppal, majd annak a tetejére öntöm az epret. Csak a pohárba keverjük össze, kb. 3dl lesz belőle.
Citromos limonádé: 15 szem jég, 3 ek szirup, ¼ citrom, ¼ lime, ¼ narancs, ½ citrom leve, 2 dl víz

Réteges rakom a citrusokat a jéggel, felöntöm a sziruppal, és a vízzel. Kb. 4 dl lesz.
Zöldalmás limonádé: 8 ek darált jég, 3 ek cukorszirup, ½ zöldalma lereszelve, majd rögtön ½ citrom levével lelocsolva, hogy meg ne barnuljon. 4 szelet vékony almaszelet.
Sárgadinnyés limonádé: ugyanaz, mint a zöldalmás, csak dinnyével, és egy fél almányi dinnyét kell pépesíteni hozzá. Ha valaki szereti, önthet rá pár ek. tejszínt.
Persze minden gyümölcsből készíthetünk limonádét is, csak el kell dönteni, hogy sima vizet, vagy szénsavasat használunk, jégkockát, vagy zúzott jeget, esetleg mindkettőt. Ha vendégeket várunk, látványos megoldás lehet a jégkockákba fagyasztott cseresznye, citrom, vagy eper.
Van önnek is egy jó limonádé receptje? Ossza meg velünk!

További írások a Fűszer és Lélek blogon.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek