OFFLINE

Süteménydömping előtt: epersaláta

2008. május 17., szombat 08:00

Már majdnem itt az eperszezon, a piacon ugyanis mindenhol kapható, az illata is alakul, de az édessége még nem az igazi. Addig is, amíg el nem kezdődik az epres sütemények, krémek dömpingje, itt egy kis saláta.

 


A mézédes eper csodálatos csemege egy kevés valódi balzsamecettel. Nem mondom, hogy rögtön meggyőztem ezzel az állításommal azokat, akik csak tejszínhabbal szeretik, de a bátrabbak, akik megkóstolták, mind beleszerettek az eper „olaszos” változatába. Vannak akik sűrűre beforralják előtte a balzsamecetet, én egyszerűen az üvegből rálocsolom a félbevágott eperre, pár percig hagyom állni és utána eszem is.

Csakhogy a mostani, még  savanykás gyümölcs így nem élvezhető, annál inkább, ha hozzákeverünk egy csokor enyhén csípős, friss rukkolát, vagyis borsmustárt, és egy kevés extraszűz olívaolajat! Ha még pár falatnyi bivaly mozarellát is sikerül a tetejére tépkedni, akkor a férfiak is egész elfogadhatónak találják a salátát, de szerintem ez utóbbi el is maradhat.
Ez a saláta tökéletesen illik a marha steak-hez, de előételként sem utolsó, már ha időben abba tudjuk hagyni, és nem lakunk jól vele a főétel előtt!
Fél kiló eperhez 4 evőkanál balzsamecet, 2 kanál olívaolaj, és egy doboznyi, vagyis 25 dkg rukkola szükséges.
További írások a Fűszer és Lélek blogon.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.05.17 09:37:39pirosalma

    Érdekes lehet, megkóstolnám.

    Imádom az epret meg a rukolát, de valahogy baromira nem lenne szívem kedvenc gyümölcsöm beáldozni egy efféle salira.

    Más kérdés, hogy csak a kertemben lévőt fogyasztom, ahol még nem terem zsákszámra.:)

    Egyébként hajrá eper meg rukola! :D

  • 2008.05.17 10:28:21Los Alamuszi

    Én nyaranta, grillezett balhékhoz szoktam adni a rukkolát sárgadinnyével és fügés balzsamecettel bekeverve, az se semmi...

    De ez is finom lehet, bár nekem a mozzarella nem kéne bele, talán egy kis fenyőmag, meg még sok bazsalikomlevél...

    Kéne már egyet grillezni, azokhoz a husikhoz biztos finom lenne...

  • 2008.05.17 11:59:58bolletje

    Az eper nagyon finom feketeborssal is, de ha hozzá tudtok jutni, akkor próbáljátok ki hosszú borssal. Csak óvatosan, mert ez utóbbi csípősebb, mint a fekete!

  • 2008.05.18 10:51:43ddevil

    Én azt hittem lassan már az eperszezon vége közeledik.

  • 2008.05.18 20:50:45Amyfan

    xDXDXDXDXDXD

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta