Japánban hódít a szabad kézzel tervezett svéd bútor

Egy teljesen forradalmi eljárással készültek a képen látható kajla bútorok tervei. A svéd Front Design (weboldaluk tele jobbnál jobb ötletekkel, erősen ajánlott!) fejlesztette ki azt az eljárást, amivel a tervezőnek nem kell tudnia kétdimenziós vetületekre "lefordítania" a fejben elképzelt háromdimenziós képet, ezzel kiküszöbölve a műszaki rajzolás fázisát.

Hogy a "Sketch Furniture" darabjai létrejöjjenek, a tervezőnek elég egy lézeres ceruzát a kezébe venni, és azzal háromdimenzióban a levegőbe rajzolni az általa elképzelt széket, asztalt, lámpát, stb.

Mozdulatait számítógépek segítségével rögzítik, amely felvétel alapján aztán kivitelezhető, legyártható a megrajzolt tárgy.

Mondani se kell, hogy a technika-rajongó japánok máris lecsaptak az ötletre, így a svéd eljárást ott már a gyakorlatban is próbálgatják.

Hogy ennek segítségével laikusok számára is lehetségessé válik-e a közeljövőben az egyéni ízlés szerinti bútortervezés, arról egyelőre nem szól a fáma, mindenesetre első pillantásra jópofának tűnnek ezek a szabálytalan vonalak, még akkor is, ha a funkcionalitásból nyilván sokat fel kell itt áldozni a kreativitás oltárán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek