OFFLINE

Teszt: talányos luxuskülönlegességek a New York Kávéházban

2008. május 16., péntek 08:00

A 2006-os nyitáskor még nem kiugróan drága New York Kávéház idő közben, úgy látszik, feladta, hogy a bohém/kreatív értelmiség találkozóhelye legyen újra, és egyértelműen a luxuskategória irányába lépett, olyan árakkal, amiket manapság nem sokan engedhetnek meg maguknak napi szinten. Egy sima espresso például a kezdeti 350 Ft-ról két év alatt a duplájára drágult, és a sütemények is mind ezer forint felett kezdődnek. Ezért az összegért nyilván kell is nyújtani valami különlegeset cserébe, és a tejben-vajban háromtagú tesztcsoportját érte is néhány meglepetés. Az egyik például akkor, amikor a fenti fotón megörökített ételt kihozta a pincér. Hogy pontosan miről is van szó, az derüljön ki a hajtás után.

A fagyitölcsérekre emlékeztető csemege érdekes felszolgálási módja láttán annak ellenére meglepődtünk, hogy az étlapon világosan ott állt, hogy pizzatölcsérekről lesz szó. Ez a kétezer forintos specialitás azonban inkább látványa, mint íze miatt különleges: a sonkával díszített tekercsek kifogástalan minőségben készültek ugyan, de nem sok meglepetéssel szolgáltak egy szokványos pizzához képest. Nézzük azonban ezt a szintén fölöttébb dekoratív édességet...

Mint ahogy tapasztalataink szerint Olaszországban a pizza sem tölcséres általában, a tiramisú sem pontosan így néz ki, márpedig mi azt rendeltünk a New York Kávéházban az espressónk mellé. Magát a tiramisút egyébként az üvegpohár tartalmazta, és a fenséges mascarpone-krém dominált benne, kávéba áztatott piskóta csak jelzésértékkel volt jelen, alkohol pedig még úgy se (igaz, az olasz wikipedia szerint a tiramisú eredetileg szeszes ital hozzáadása nélkül készül). Az ára 1700 Ft, és jár hozzá egy tisztességes adag karamell-mousse is, amiről ugyan nem értettük, hogy hogy jön a tiramisúhoz, viszont fenséges ízétől kétségtelen, hogy leesett az állunk.

A biztonság kedvéért rendeltünk valami nem olaszosat is, méghozzá egy 1200 Ft-os Sacher tortát. Itt a meglepetések gyakorlatilag elmaradtak, legfelejebb annyi az említésre méltó, hogy a kifogástalan sütemény mögé egy adag vaníliaszószt csöpögtettek oda, eléje pedig két fél epret és egy szelet ropogósan éretlen cukordinnyét (vagy pepinót? vagy galiát?) helyezett a szakács.

Meg kell még említenünk, hogy a kávék mellé egy-egy darabka mandulás "brut e bun" sütit kaptunk, ami szintén kellemes meglepetést okozott. Nem is első sorban azzal, hogy remek ízük tökéletesen illett a kávé utánra, hanem azzal, hogy ezt a kevéssé ismert, Piemontból származó édességet itt, az Olaszországon belül inkább délre koncentráló New York Kávéházban is ismerik, és felváltják vele a kávékísérőnek nem igazán eredeti amaretto kekszet.

Összességében állíthatjuk, hogy a New York egy olyan kávéház, amivel nincs baj, feltéve természetesen, hogy hajlandóak vagyunk személyenként 2000-2500 Ft-ot áldozni az élvezetekre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.05.16 11:19:50Attilajukkaja

    Mi az, hogy nincs vele baj? Te elvinned egy kedves ismerosodet oda? Tudod, hogy a gatyadat is rafizeted, de kapsz erte olyat, hogy aszongyad "Megerte!"? Vagy inkabb elviszed a Szamoshoz, Daubnerhez, Auguszthoz? Fele annyiert!



    Gyerekkoromban jartam utoljara a New Yorkban. Apukam vitt el. Gyonyoru helyiseg volt, lenyugozo elmeny volt, finom sutik. Azota felek oda betenni a labam. Ez a cikk csak igazolja a felelmeimet. Koszonom.

  • 2008.05.16 11:37:25Los Alamuszi

    Nem tudom, biztos régimódi vagyok, de ha egy sütit úgy írnak ki, hogy "tiramisu", akkor az legyen az, és, még ha az íze fenséges, akkor is nézzen ki úgy. Persze, lehet neki valami tiramisus nevet adni, mondjuk tiramisu hab v. krém, de akkor ez nem tiramisu.

    Ahogy a töltött káposzta sem az, ha a leveleket egy tálba rakom, a tölteléket meg közé rétegezem, pedig ízre tkp. ua.

    Persze, a régi, klasszikus recepteket szabad újragondolni, korszerűsíteni, csak akkor a név ne maradjon a régi klasszikus, csak vm. származtatott dolog.

    A pizzatölcsért meg eléggé l`art pour l`art dolognak tartom a leírtak alapján, amiért fizessen ennyit, akinek két anyja volt ;-)

  • 2008.05.16 11:49:55andie

    Na, akkor azt kell mondjam, hogy az oly sok évtizede üzemelő, sokszori átalakítás után is erősen szocreál feelinggel bíró, vásárhelyi Sarokház igazán trendi hely. A múltkor tiramisut kértem, és kehelyben kaptam! :-) És egy kólával együtt fizettem 500 Ft-ot! :-)

  • 2008.05.16 12:00:51Balzsam...

    Miért, mit vártok egy luxuskávézótól? Nyilván, a brutáldrága szálloda mellé nem fognak fapadoskávézót berendezni, és ne felejtsétek el, hogy az említett vendéglátó egység még mindig a hotel vendégeit hivatott kiszolgálni. Aki megfizeti a szálloda árait, annak nyilván van pénze az egyébként tényleg muhaha kategóriájú pizzatölcsérre, és a szemmel láthatóan negyed adagnyi tiramisura is. A bisznisz az biznisz. Én is szeretnék négyszámjegyű összeget kérni egy snassz sütiért.... :-)

  • 2008.05.16 12:02:21gioia

    Nem igaz, hogy az igazi tiramisu szeszmentes.Az eredeti tiramisu Olaszországban Marsalaval készül.(Magyaro. legjobb tiramisuja:B.füred Aranycsillag pizzeria).

  • 2008.05.16 13:14:15Attilajukkaja

    Los Alamusinak melysegesen igaza van!!!



    Balzsam-nak is van nemi igazsaga, de ha en kulfoldon elmegyek egy jobb cukiba/etterembe, akkor nem banom, ha nem csak kulfoldiek ulnek egy-ket asztalnal elszortan. Legyen egy cukraszdanak hangulata, erezzem, hogy most egy igazi patinas helyen vagyok a Belvarosban, ahova a helybeliek is szivesen jarnak. A biznisz hosszutavon lesz igazi biznisz, kiszolgalassal, arakkal, minoseggel egyutt!

    En nem szeretnek negyszamu osszeget kerni egy sutiert,...fizetni meg plane nem!

    Azert persze erzem Balzsam ironiajat,...de ...

    Es itt megallnek egy szora. Mar evek ota csak temetjuk a magyar vendeglatast. A cukraszdakat meg foleg! Vajon mi ennek az oka? Altalanos magyar benasag? Vagy csak kekeckedunk es nincs is vele semmi baj?

  • 2008.05.16 13:32:32Balzsam...

    Sztem egyszerűen csak a megfelelő szemüvegen keresztül kellene nézni ezt a dolgot. A NYK célközönsége nem mi vagyunk, és ez ordít a helyről, ahogy belépsz. Soha nem lesz az a "patinás cuki", amiről Attilajukkaja ír. Tök egyszerű: nem is akar a "mindenki szépemlékű patinás cukija" lenni- a Boscolorésze, és kész. Ennek megfelelő a kínálat, az ár, és (bár nekem volt kifogásom) a kiszolgálás is. Én is vacsiztam ott egyszer, semmi baj nem volt vele, de nem leszek a törzsvendégük, és nem csak az árak miatt. Egyszerű: aki hangulatos sütizésre vágyik, az ne luxuscukiba menjen, hanem a nagyihoz, vagy a legközelebbi, jól bevált helyre :-)

  • 2008.05.16 14:10:32darthyoda

    Alamuszinak egy röpke megjegyzés:

    tudtad, hoy 150 éve a pörköltben nem volt pirospaprika? És 50 éve sem szórták marékszám a húslevesbe a szar ételízesítőket. Megaztán mitől vagy te olyan autentikus abban, hogy a tiramisu eredetileg hogy nézett ki?



    Nemis, mondok jobbat! Töltöttkáposzta szójából, német konzerv savanyú káposztával, klasszikus formába. Most akkor minek mi legyen a neve???





    dy

  • 2008.05.16 14:18:40Attilajukkaja

    Balzsam...



    Hm. Ertettuk. Csak azt nem ertjuk, hogy miert. Hat nem egy olyan igazi patinas cuki lenne a vedjegyunk, amiert meg Amerikabol is szivesen idelatogatnanak emberek? Tudom, hogy lassan, de biztosan kihal a regi 56-os magyar vendegek invazioja, de en mar mastol is hallottam, hogy nem ezt vartak Bp.-tol, mint amit kaptak. Bar nalunk meg istenes a Mc Donald's es a tobbi multi lancetterem terjeszkedese. Felre ne ertse senki, az o helyuk is megvan a taplaleklancunkban,...de nem ez az igazi.

    Vannak kulfoldi barataim, akik kifejezetten az Arnyas Vendegloert vagy a Nancsi Neniert jonnek Magyarorszagra. Na jo, biztosan tuloznak, de az egyszeru/nagyszeru elmenyek barkiben mely nyomot hagynak.



    "Nem mi vagyunk a celkozonseg."



    Ja, ez a masik nagy bajom az itthoni ettermekkel.

    Nyilvan nem hozzajuk viszem vacsizni a negytagu csaladomat. De miert riaszt el engem alapbol egy etterem, hogy akarcsak ki is probaljam? Vagy elvigyem egyik kedves kulfoldi vendegemet?

    Tul sok keseru/rossz tapasztalaton estem mar at, sajnos. Viszont a legvaratlanabb helyeken ettem neha eszveszejtoen jo kajakat!

    Na errol lenne erdemes nyitni egy blogot!

  • 2008.05.16 14:19:33darthyoda

    Alamuszi, csak neked külön:

    Carotte brunoise zöldséglében puhítva, lágy besamell mártással

    Ez egy jó elnevezés?

    Az általam nem igazán kedvelt sárgarépa főzelékről beszéltem, csak kevesebb liszttel, hígabb rántással.



    na szép napot!:)



    dy

  • 2008.05.16 14:28:42Attilajukkaja

    Darhyoda



    A paprika a torokokon at jutott el kis hazankba Indiabol. kb. a XVI. szazadban (oda pedig D.-Amerikabol). De abban igazad van, hogy amit ma magyar konyhanak nevezunk annak semmi koze sincs a szittya magyar etelekhez. Nem is a nyereg alatt puhitott rodthadt husra olyan buszke a Gundel!

    Magyarorszagon ma nagyon kevesen foglalkoznak gasztronomia tortenettel,...de szinte biztos vagyok abban, hogy a porkoltunkben 150 evvel ezelott mar ott volt a paprika! A 1860-as evek gasztronomiajaban mar boven szerepelt a paprika es a porkolt fogalma is.

  • 2008.05.16 14:37:05darthyoda

    Kedves Attilajukkaja!

    Az, hogy ismertük a pirospaprikát, még nem jelenti azt, hogy bele is szórtuk mindenbe (mákos guba, húsleves). Az 1860-as évek gasztronómiájában volt, pörkölt is, meg paprika is. A pörköltben nem volt paprika, amiben meg volt, és hasonlított a pörköltre, azt akkoriban paprikásnak hívták, merthogy tényleg tök más volt a két étel minden szemponból, max. a fő alapanyag volt ugyanaz (borjú, sertés, birka etc.)



    dy

  • 2008.05.16 14:51:42Los Alamuszi

    darthyoda, pl. legyen a neve szójás töltött káposzta?

    Igen, tudtam, hogy amit írok az ortodox nézeteimmel, annak az lesz a vége, hogy valaki gyorsan felhoz olyan ételeket, amiket évszázadokkal (tizedekkel) ezelőtt kicsit másképpen csináltak, de azért gondolom, Te is szélesen mosolyogsz, amikor osztrák vagy cseh honban jófajta gulyást rendelsz, oszt kapsz egy adag másképp értelmezett pörköltöt, knédlivel / knödellel ;-)

    És a legtöbb kaja azért valamennyire variálható, hiszen mi a receptje AZ IGAZI húslevesnek, gulyáslevesnek? Mindenki kicsit máskép csinálja. Ezért nekem bőven belefér az, hogy egy tiramisuban van vagy nincs alkohol. De, ha pohárban tálalják, tkp. krémként, akkor az max a tiramisu által ihletett desszert, de nem AZ.

    Amit onnan tudok, hogy ettem eredetiket az eredeti környezetben (csinálni pl. soha nem is csináltam pont ezért!), és azok valahogy soha nem voltak pohárban. Persze, ha már Olaszország több, nem is turista vidékén se tudják hogy készül a tiramisu, meg itthon mi is rosszul tudjuk, és a glyás az egy főétel és nem leves, akkor csúnyán átvágtak. :-DDD

  • 2008.05.16 14:58:18Los Alamuszi

    Még annyit, hogy van a lassan, (kis)lépésről lépésre változó konyha, ahogy írod (pl. a paprikások pörköltté válása), meg van, amikor jön valaki, és hirtelen az egész receptet a feje tetejére állítja. Pl. manapság tuti, hogy a pörkölt receptje sem úgy kezdődik, hogy végy 30 dkg disznózsírt, hanem belefér nem, hogy az olajon pirított hagyma, de már az oliván pirított is. De, ha innen úgy fejezem be, hogy belevágok még egy adag paradicsomot, egy jó csokor bazsalikomot, némi olivabogyót, és átkeverem tejszínnel, akkor szerencsésebb, ha az alkotást nem pörköltnek hirdetem meg az étlapomon, mert a vendég nem azt kapja, amit elképzelt, és ez bizony csalódáshoz, sőt, reklamációhoz vezethet. Még akkor is, ha esetleg amúgy ízlett is neki az "ihlésem" eredménye.

  • 2008.05.16 15:05:32darthyoda

    Los Alamuszi!

    hááát, nehéz megítélni, hogy az olasz éttermek mennyire autentikusak. Amióta a turisták rákaptak a vastag pizzatésztára, azóta tízből kilenc talján étterem vastag tésztát nyomat, pedig annak semmi köze a pizzához. Szóval mégis lehet, hogy anno a tiramisu pohárban lakott, csak kevés fért a pohárba :) . Nekem speciel a babapiskóta is gyanús...:)))



    dy

  • 2008.05.16 16:24:19rothadó test csimota



    Az ország legjobb tiramusiját



    az én anyukám csinálja



    előrendelést felveszek.



  • 2008.05.16 16:26:46Attilajukkaja

    Darthyoda,

    Olasz honban sem egyforman keszitik a pizzat: a deliek nagyon vekony, az eszakiak vastagabb teszval csinaljak. Na es?

    A magyar paprikas es porkolt sem olyan nagyon kulonbozik egymastol, mint ahogy te sugallod: egyikben van tejfol, a masikban nincs,...de mindkettoben ott a paprika. Ha tevedek, kerlek, javits ki. Sosem szegyen tanulni.

  • 2008.05.16 20:10:17Los Alamuszi

    Nekem sikerült még Rómában is igazi, vékony tésztás pizzát találni. Sőt, itthon is, két helyen! Viszont, sehol, sem turista, sem kis helyi ékszerdoboz helyeken nem ettem tiramisut pohárból. De, nem is a pohárral van bajom, mert az tkp egy tálalási mód. A cikkben viszont az áll, hogy ez a tiramisu inkább csak krém volt, piskóta és alkohol nélkül. Viszont még a wikis definícióban is, mint "cake" azaz torta szerepel. Ezzel az erővel meg ugye, akár a Sachert is adhatták volna pohárban, krémként ;-)))

    Amúgy, mintha a babapiskóta nyilván kényelmi dolog, de nagyon hasonló az alap az eredetiben is (ha még beszélhetek eredetiről ;-), hiszen a savoiardi nevű édes piskóta az alap, ami gyakorlatilag a mi babapiskótánk megfelelője, csak ők "hölgy ujj"-nak hívják.



    Viszont, pont olvastam egy könyvben egy idevágó idézetet. Egy francia hapsi mondja egy angolnak:

    "Amikor Angliában jártam, minden étlapon ott állt, hogy epres creme brulee. De a creme brulee az creme brulee, azaz vanília krém karamell öntettel. Miért nem mindjárt epres baguette? Vagy epres camembert?"

  • 2008.05.16 21:24:05esclave de boulot

    Los Alamuszi,

    Kicsit off



    "Amikor Angliában jártam, minden étlapon ott állt, hogy epres creme brulee. De a creme brulee az creme brulee, azaz vanília krém karamell öntettel. Miért nem mindjárt epres baguette? Vagy epres camembert?"

    Hehe ezt a konyvet franciaul olvastam, jot nevettem rajta, rengeteg igazsag van benne a francia mentalitassrol.

    Hogy a temaba vagjak, a mult heten franciakkal latogattam Budapestre, nagyon tetszett nekik, egyaltalan nem csalodtak, sot a regio legszebb varosanak nevezik (Becs pl nem tetszett nekik). Viszont ami kicsit sokkolta oket az az volt, hogy itt minden sarkon van Meki. :)

  • 2008.05.16 22:55:02falevél

    nem azért a 2 forintért, de nem értem a felháborodásotokat. mit kell kiakadni azon, hogy mennyit kérnek egy sütiért. ki az az elmebeteg aki napi szinten akar itt enni. pont ezt kell megfizetni....a kreativitást, az izeket, a helyet, a kiszolgálást, az apró figyelmességeket. ha ez nem tetszik lehet menni mekibe ahol csak 340 ft egy karamell fagylat és biztos nem ér meglepetés. Én szeretek ilyen helyekre járni és havonta-kéthavonta simán beleférne az itt kommentelőknek is, csak azt a pénzt lehet sokan mekire kölik, s igy nem érvényesül a lényeg, h mennyiség vagy minőség.

  • 2008.05.17 02:58:03drzoidberg

    new york kavehazas tapasztalatok:



    az ocsem az elso fizetesebol vitte el a csaladot

    1. 20 percet kellett sorba allni asztalert mert a pincereknek nem volt kedvuk kinyitni a felso szintet

    2.epres forrocsoki felejtheto, 1200 forintert egy fel szem epret vartam, nem muanyag ontetet

    3. csapviz jart hozza

    4. a szomszed asztalnal egy kulfoldi turista azt mondta:azt keri,amit a szomszed asztalnal esznek.

    a pincer valasza: abbol negyfele van bmeg.



    + tolcseres pizzat ettem pozsonyban az utcan 5oo ftert kb, kulonleges mint egy gyros

  • 2008.05.17 06:57:41gastro, missing in action

    Kell ilyen féle kávéház is...egyébként meg a 700 ft-os espresso egy 5-6 csillagos szállodában nem is drága (nincs 3 EUR)...Mi lesz, ha megnyit a Starbuck, és a középszerű kávéját 1000 ft fölött fogja adni?! akkor mit fogtok szólni?!

    A Sacher szépen néz ki fotón (egy réteg baracklekvárral, ahogy az a nagykönyvben meg van írva...), a tiramisúnak pedig nincs szabvány kinézete, a szeletelt változat csak a kiszerelés/tálalás könnyítése céljából terjedt el..

  • 2008.05.17 08:03:39summarygloss

    Attilajukkaja,



    "Vannak kulfoldi barataim, akik kifejezetten az Arnyas Vendegloert vagy a Nancsi Neniert jonnek Magyarorszagra. Na jo, biztosan tuloznak, de az egyszeru/nagyszeru elmenyek barkiben mely nyomot hagynak."



    Pont ez a kettő, ahonnan kinézik a magyarokat, tuskók a pincérek, szar a kaja és drága is? Miért nem viszed őket valami rendes helyre, pl. a Szépvölgyibe?

  • 2008.05.17 09:59:51falevél

    Az árnyas ultrajó hely. Szuper helyek vannak még a városban, de azt vettem észre, hogy a magyar emberek ha felmennem mondjuk a várba akkor már elötte ugy mennek fel, hogy utbaejtettek egy gyorséttermet, vagy miután fönt végeztek lefelemenet esznek valamit a moszkván. Pedig a várban van pl egy irtóhelyen kis étteremszerűség. az azstalai kifejezetten a korlát mentén vannak, előtted aváros és csak vendégek mehetnek ara a részre. Szerintem isteni és ha eszik az ember egy sütit, meg iszok valami fnomat, megjegyzem a tiramisu itt is isteni, akkor kapott élményt is és 2 fő bőven 2000 ft alatt van. Persze nem meki, ahol ennyiért halálra zabálod magad, de mondjuk aki nem megy ide ben, az nem is olvassa azt amit irok :D hehe próbáljátok ki.....megéri. A gellért hegyen is van egy napernyős teraszos, lábad elött a város hely, isteni pizzával és hatalmas salátával emberi áron...nem tudom az ilyen helyektől mért félnek az emberek, alig van árkülönbség eközött meg az étterem mellett 600 ft-ért fagyit árusitó bodé között

  • 2008.05.17 11:10:24gastro, missing in action

    Attilajukkája, summarygloss



    a külföldieknek süti tekintetében és hírben a Gerbeaud (bár ott a süti nem éppen extra, de a környezet szép) és a várbeli Ruszwurm (ott van, hogy a krémest úgy csomagoltatják be, hogy a repülőutat is kibírja) a népszerű...

    Egy Daubner nekik nem kompetencia ilyen szempontból például. Igénytelenül néz ki a hely és egyszerűen nem értik miért olyan ,amilyen, (hiába) magyarázhatod nekik, hogy ez így jó a magyaroknak...

  • 2008.05.19 19:57:53múvemáccsó

    a pizzatölcsér van a Westendben is Kono néven...

    feleannyiért.....



    ennyi...

  • 2008.05.19 19:58:46múvemáccsó

    Zserbó??????



    tök szárazak az apró sütijei és túl cukros a sütije..

    fújjjj

  • 2008.05.20 22:49:04DKone

    Pizzatolcser 2000 ert... Nevetseges...

    Moszkva nagyobb parkjaiban hetvegenkent 3-400 HUFos aron megveheted... Hot dog vagy hamburger kategoria... az osszes lakotelepi Szasa Masa ezt eszi sorrel... Gaz.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta