OFFLINE

Gusztusos ételfotó? Csalás!

2008. május 14., szerda 08:00

Nagyon bosszantó tud lenni, mikor az ember lánya megsüti a legszebb pitét a szakácskönyvből, mindent pontosan a leírás szerint csinál,  az ízére nincs is panasz, de a küllemére csak nem kevés jóindulattal lehet rámondani a hasonlóságot az eredeti fotóval. Persze tisztában vagyok vele, hogy azok a fotók nem valódi, ehető ételekről készülnek, de akkor mégis hogyan?

A fagylalt fotózása például különösen nehéz, hiszen pillanatok alatt megolvad. Nem is fagylaltot fotóznak, hanem növényi zsiradék, szirup, és ételfesték keverékét, sőt van aki krumplipürét. Ha szükséges, kevernek bele egy kevés gyümölcsöt, tesznek rá habot, majd fagylaltos kanállal kiporciózzák. Nem olvad, nem csepeg, legfeljebb megszárad, de aki annyi idő alatt nem képes lefotózni, az magára vessen!


A gabonapehely pillanatok alatt elázik, megduzzad, egy perc elteltével már egyáltalán nem nyújt kívánatos látványt. Erre is van persze megoldás, méghozzá a papírragasztó. Ilyenkor a képen látható tejet ragasztóval helyettesítik, amit nem tud felszívni a gabonapehely, lassan csöppen le a kanálról, vagyis tökéletesen fotózható.
A gyönyörű egyforma, cukkínivel körbetekert formák is egy hengeres konzervdobozt rejtenek, kár, hogy ehetetlenek! Szegény háziasszony hiába próbálkozik otthon, hogy a képhez hasonlatos szabályos falatkákat gyártson, hiszen ő zöldségeket akar körbetekerni, a képen pedig láthatatlan dobozok vannak.
A formás, fügére rátapadt pármai sonka pedig igazából vajdarabokra tapad olyan szépen. A fügének csak a teteje igazi, alatta jól formázható, tapadós vaj található, rosszabb esetben gyurma. Kicsit rányomják a sonkát, máris tökéletes a látvány.
A gusztusos, hatalmas steak, pedig teljesen nyers, a grillrács nyomát pedig kiszuperált vasalóval égetik bele. Pedig én ezzel mennyit próbálkoztam! sütöttem vékony, sütöttem vastag rácson, sütöttem grill serpenyőben, de az eredmény soha nem lett annyira szép, mit az amerikai bbq könyvekben.
És számomra a legbosszantóbb dolog a meggyes pite! Azért nem potyog ki a meggy, mert krumpi pürébe nyomkodják bele! Rendesen kibélelik a piteformát tésztával, majd a magasság ¾ részéig megtöltik pürével. Csak a legfelső sor valódi meggy. Pár percig sütik, hogy a tészta kapjon egy kevés színt, majd felszeletelik. A szelet oldalából kikaparnak egy kevés pürét, és a helyébe meggyszemeket nyomkodnak. Sehol egy félbevágott, vagy elguruló meggy. Így könnyű, kár, hogy nem lehet megenni.
Persze én megeszem amit főzök, sajnos nem is ennyire profik a fotóim.
További írások a Fűszer és Lélek blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.14 08:24:07garázdabillegető

  (Negatív) szenzációs! Szóval nemcsak Paris Hiltont fotosoppolják, hanem a kajákat is.

 • 2008.05.14 08:29:00Fűszer és Lélek

  Photoshopról még nem esett szó, ez a plasztika része :-)

 • 2008.05.14 08:44:38maxt

  Spanyolviasz?

  Persze lehet, hogy csak nekem volt szerencsém olyan fotóst ismerni, aki ezeket a dolgokat alkalmazta, és alkalmazza a mai napig.

  Valami hihetetlen kincs tud lenni egyes képeknél a habszivacs, és a borotvahab...

  Bár előbbit néha a cukrászok is alkalmazzák a sokemeletes tortáknál, ezért versenyeken külön tiltani kell a nem ehető összetevőket...

  Ez már egy ilyen hamis világ, de legalább szép...

  Közelebb van a szobrászathoz, mint a gasztronómiához...

 • 2008.05.14 09:40:10yz

  De ami ennél még sokkal nagyobb csalás, hogy ha egy filmben lelőnek mondjuk valakit, az tökre nem is hal meg igazából, csak úgy csinál, és nem is igazi vér, ami kifolyik, hanem festék  Sőt, Dart Vader se létezik, hanem állítólag valaki beöltözött  Ez ám az igazi csalás!  Undorító, hogy hogyan csalnak egyesek  Mindenki monnyon le

 • 2008.05.14 10:06:22level.up!

  a gusztusos csillogást (steak, sült csirke, miegyebek) pedig a vazelin kölcsönzi..  hellómi

 • 2008.05.14 10:17:34Ngelina

  vazelin, vagy néha bútorlakk :-)

  Egyébként a gyönyörű paradicsomok is attól kívánatosak, hogy nem egyszer mignonégővel vannak belülről megvilágítva...

 • 2008.05.14 10:21:18nyuszek

  Én arra lennék a legkíváncsibb hogy a zacskóslevesekkel mit csinálnak:) Az vajon mi lehet a fotón?:)

 • 2008.05.14 10:28:10Fűszer és Lélek

  Hát, nem az ami a zacskóban van, az biztos

  :-)

 • 2008.05.14 10:42:05AP

  Teljesen elképedtem..

  Ezt így lehet?

 • 2008.05.14 12:52:49vackor

  Az is szóljon, aki kapott már olyan hamburgert, mint amilyet a hirdetésekben látni.  Valaki perelt is emiatt, de elvesztette. A bíró szerint tudnia kellett volna, hogy a reklámfotózásnak nem a valóság bemutatása a célja...

 • 2008.05.14 13:05:46MORK

  Én egy fotóstúdióban dolgozom, többekközött food-stylisti feladatokat is végzek. Amik a cikkben "leleplezésnek" minősülnek, az a "nagy Magyar gagyi". Tény, hogy használunk ilyet is, de igazán élen ebben amerika jár. Komplett üzlethálózatok foglalkoznak mű dolgokkal. A mű grillcsirkétől a sörhab-porig, a zselésített mű-vízig (!!!) a kávégőz kapszula, cigifüst-kapszula és sorolhatnám.

  De tegye mindenki a szívére a kezét: Amikor megkap egy olyan feladatot, hogy Glóbusz Löncs-húst kell fotózni, vajon merné-e naturálisan a megrendelő elé tárni a ternék összes dzsuváját???

 • 2008.05.14 13:45:33Fűszer és Lélek

  Lehet, hogy amerika jár élen ebben, de ott készülnek az igzán gusztusos ételfotók is.

  Sajnos egy olyan magyar főzős újság sincs, ami hozná a nyugat európai, vagy az amerikai szinvonalat fotók terén :-( De akár csak megközelítené azt.

  A jó öreg löncshús...

  Miért nem elég ráírni, hogy mi van benne?

 • 2008.05.14 13:59:27énis

  A Tibicsokira csak rá van írva :-D, de a bébiételre miért fotóznak gyereket? :-O

 • 2008.05.14 14:06:20Los Alamuszi

  Egy szakácskönyvben piszkosul nem zavar, ha ilyen manipulált fotók vannak, pl. nem hiszem azt, hogy a gabonapelyhem nem fog szarrá ázni 2 perc alatt, meg ilyesmi.

  Ami felháborító, azok a (fél)készételeken, pl. pizzákon lévő fotó: megveszed a sonkásat, a dobozon sok sonka, paradicsom, paprika, oliva, aztán a dobozt felnyitva akár valami meghatározhatatlan pirosas masszából kiáll 2 négyzetcentiméternyi sonka kocka, egy mikronnyi paprika, paradicsom, és rajta valami, korábban már félig emésztett sajt.

  De ugyanez a helyzet a fagyasztott zöldségmixekkel: dobozon szépen vegyesen minden zőccség, mikor kinyitod, akkor a drágábbak csak nyomokban fellelhetők, a többi meg vagy ehetetlenül nagy, vagy morzsálékosan kicsi darabokban.

 • 2008.05.14 14:16:21clonefish

  2008.05.14 13:45:33 Fűszer és Lélek

  Sajnos egy olyan magyar főzős újság sincs, ami hozná a nyugat európai, vagy az amerikai szinvonalat fotók terén :-( De akár csak megközelítené azt.  Hidd el, nem a szakértelem hiányzik Mo-on. Csak míg egy amerikai magazin több százezer példányban elfogy, addig itt ezres nagyságrendekkel számolnak.

  Ezért nincs pénz/idő/igény a rendes munkára.

  Ez az ami az összes magyar magazinon meglátszik. És ez nem csak a kajafotókra vonatkozik.

 • 2008.05.14 15:50:48bostonmama

  Bocsanat, de a higyjen szo helyesirasa higgyen. Vagy mar nem?

 • 2008.05.14 16:04:24Fűszer és Lélek

  De igen, de én nem írtam ilyet. Hol olvasod?

  Clonefish, igazad lehet, de csak a fotókra, és a papír minőségére foagom el amit írsz. A Magyar konyha pl. a 80-as évek közepéig remek újság volt, igaz feketefehér, meg gagyi fotókkal, de kiváló írásokkal, némelyik szinte már irodalmi színvonalat súrolta. Azóta ez is annyira leromlott, hogy két percet ér meg, amíg belelapozok az újságosnál.

  Ez nem pénz kérdés, de sajnos nem tudom mi. Ha tudnám, már csinálnám.

  :-)

 • 2008.05.14 16:07:39édeskörte

  Eszter, magad és az újságod alatt vágod a fát! :) Amíg te ilyen blogokat írsz, meg Chili is, addig én nem veszek meg semmilyen újságot! Sokat spóroltok nekem!

 • 2008.05.14 17:25:26mrssolis

  Vackor, jelentkezem! Én egyszer ettem olyan hamburgert, amilyen a reklámokban van, csak sajnos ezt a szöuli reptéren sikerült átélnem, az ottani Burger Kingben, úgyhogy az esélyem, hogy újra megéljem a csodát, elég kicsi. Volt is meglepetés rendesen, mikor nem bírtuk megenni a Whoppert, mert akkora volt, egy isteni, szaftos, tökéletesen sütött marhahús-pogácsával, minden zölséggel, ami kell bele, és egyáltalán. Az volt az első észrevételem, hogy "jé, ilyen hamburgerek vannak otthon is a fotókon!":) Egyébként alapból igazad van, ez csak egy üdítő kivétel volt, ha nem ette volna ugyanazt a férjem is boldogan mellettem, akkor azt hinném álmodtam!

 • 2008.05.14 18:14:27MORK

  egyébként a manipulálást védendő:

  Egy valamirevaló fotózás (mondjuk nem újságillusztráció, hanem pl egy nagyfelhesználású reklámfotó) elkészítése nem annyi, hogy odateszem és lefotózom. Van, hogy egész napig variálunk amire az ügyfél elfogadja. Beállítás, szög, világítás, díszítés, hiába volt layout, a fotózás közben jönnek az újabb ötletek. És ez kb így megy: lefényképez, kicsinyít, emilben átküld, ügyfél ránéz, megmutatja XY illetékesnek, visszahív, elmondja hogy mi nem jó, és kezdődik előlről. És néha ténleg 5-8 órán keresztül. És mindeközben sokezer wattszekundumnyi fény alatt állnak ezidő alatt a kaják (is). Nincs az a kaja, ami ennyi ideig friss maradna, ezért is elengedhetetlen a manipulálás. Kell a műjég, a műpára, a mű friss csillogás, a műgőz és még sorolni lehet. De egy szakavatott szem a fotóra nézve ezt simán megmondja, egy "amatőr"-nek meg összefut a nyál a szájában, és pl egy reklámfotónál úgyis illúziót és nem terméket kell eladni.

  Üdv a fogyasztói társadalomban :-)))

 • 2008.05.14 22:37:44framboise

  A végkifejlettel egyet értek MORK , csak a felütéssel nem. Nem ott válik el a vértől a szar (ó bocs ez egy rózsaszín viszkóz blog)hogy reklámfotó vagy újságillusztráció ( ez mit jelent könyörgöm, mert ugye a reklámfotó is az), hanem hogy a fotós milyen jót akar csinálni oszt' ennyi. Az mondjuk igaz , hogy a megrendelő szeret szopatni a pénzéért de attól még nem lesz jobb a kép.

 • 2008.05.14 22:48:14édeskörte

  Ezek szerint mégiscsak van olyan fotó, ami több óra alatt készül el Magyarországon is. Hát, a képeken ez nem látszik, Ezekszerint mégiscsak van pénz.

  Egyébként a cikk a szakácskönyvek, és a mezei háziasszonyok viszonyáról szól. Nem a fogyasztói társadalom nagy titkairól.

  Kitartok annál, hogy valami baj lehet a hazai fotósok tudásával, mert nőket gyönyörűen tudnak fotózni, de ételt úgy tűnik csak az amatőrök.

 • 2008.05.14 23:07:55termokontroll

  Nekem ennek nincs olyan nagy jelentősége, hogy az az étel fotó valóban ételt ábrázol-e. Ahogy az első benyomást a személyes találkozásnál a kézfogás úgy egy újságban vagy szakácskönyvben a látvány jelenti. Az már akár fél siker is lehet...aztán jönnek a hozzávalók, de ebbe nem mennék bele.

  Annyi mű van ebben a világban, miért is pont a mű ételfotókon vagyunk kiakadva?

  Engem ettől jobban felháborít a sok mű nő, aki szépségversenyen vesz részt és szinte semmi nem igazi rajta, mégis tágra nyílt szemmel gyönyörködünk bennük...(már, aki)

 • 2008.05.15 12:32:16clonefish

  Egyébként meg tényleg ne legyetek már ilyen álnaívak, az emberek szeretik(nék) hogy elkápráztatssák és igényes vizuális környezettel vegyék körül őket az ezzel foglalkozó szakemberek.

  Aki erre rácsodálkozik, az hol él? Minden erről szól körülöttünk, de ez akkora közhely hogy csak ide merem leírni... • 2008.05.15 22:19:49Lilienfeld

  Van egy Lajos Mari-Hemző Károly karácsonyi süteményeskönyv, na, annak a fotóin sztem nem lehetne fogást találni: nyálcsordítóak. Éééés, megsütöttem a banános gyümölcskenyeret, ami pontosan úgy nézett ki élőben, mint a fotón. (Hatalmas sikerélmény!) És tényleg finom volt.

 • 2008.05.17 12:29:40Macaroon

  Los Alamuszi

  Rossz helyen vásárolsz és rossz minőséget:o)

  Nekem vannak ilyen szempontból jó tapasztalataim is: pl Lidlben a premium termékek, pizza tényleg jóízű és finom, ugyanígy az 500 forintos zöldségmixük is nagyon finom, tele bébikukival miegymás, de az Igloról is el tudom mondani ezt, csak az assze, ha jól emlékszem 700 Ft.

  M.

 • 2008.05.17 12:56:49Bedekó

  Macaroon, te nagyon beteg vagy! Bébikukit eszel?? Komolyan mondom, az osztrák rém kispályás hozzád képest.

 • 2008.05.17 14:42:07busuloo

  Bedekó: :)))))

 • 2008.05.17 15:09:22Macaroon

  Bedekó, meg kell mondjam mélyen hozzászóltál a témához. Asszem már egyszer volt egy ilyen menetünk, de megint elmondom: a felesleges beszólás nem más mint saját nyomorunk kivetítése másokra:-)))

 • 2008.05.17 15:30:32egészen nedves víz

  macaroon  ezt tényleg ilyen komolyan kell venni?  te szerencsétlen

 • 2008.05.17 19:38:09Marion ette

  Hát ez nagyon nagy volt!! Jót röhögtem rajta.  Tényleg elég szerencsétlen dolog manapság ez a becézősdi.

  Macaroon, meg olyan depi lett, hogy mindjárt öngyi lesz :-DDD  Macaroon, most te Macarooni, vagy Macari lennél?

  Én is szoktam a Lidliben vásárolni. Ma serti husit vettem, s serti pörit csináltam belőle. Este meg tejcsit iszom ;-)  Bébikukit én speckó kihagynám. Ezt én még mindig kukoricának hívom.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta