A túró a legjobb arckrém, az ecet a legjobb hajfény

Minden kornak megvan a maga tuti módszere, amivel széppé varázsolja a bőrt, csillogóvá a hajat, csábítóvá a pillantást. Az msn lifestyl.de összegyűjtött néhány alaptalan legendát a szépségápolásról, mi pedig annak jártunk utána, mik az örök érvényű kencék.

Legenda: a pattanást fogkrémmel kezeljük


Csokievés után fogkrém- ez legfeljebb a fogápolás esetében helyes sorrend. A pattanásokon egyáltalán nem segít a fogkrém, sőt, a fluortartalma inkább gyulladást elősegítő hatású, a pattanás csak még kövérebb és makacsabb lesz tőle. A pattanásos vagy aknés bőrre való arclemosó termékek rendszeres használatánál semmi sem biztosabb módszer.

Legenda: a körömlakk káros

Az állandó lakkozás valóban ártalmas? Manapság már minden körömlakk tartalmaz ápoló összetevőket, amelyek tartást adnak a körömnek. Tehát semmi sem állhat a színes és vagány körmök útjába. A tartósan ápolt és szép körmök érdekében viszont érdemes acetonmentes körömlakklemosót választani, mert ez nem vonja el a nedvességet a körmöktől.

Legenda: hajvágással az erős hajért

Bármennyire szeretnénk is, a dolog nem ilyen egyszerű. Az erős és vastag szálú haj leginkább gének és a hajhagyma állapotának kérdése. A frizura optikailag mégis dúsabbnak tűnik, ha az elvékonyodott és sérült végeket rendszeresen vágjuk és ápoljuk.

Legenda: a citromlé szőkít

A citromsav fakító hatása úgy a hajra, mind a nyári szeplőkre nézve elhanyagolható. Az, hogy a citrommal ápolt haj szőkébbnek hat, annak tudható be, hogy a citromsav hatására a haj pikkelyszerkezete bezáródik, így a fényt jobban visszaveri, és világosabbnak hat. Nagymama receptje, miszerint a hajat napjában százszor át kell kefélni, hogy csillogó legyen, szintén nem teljes mellényúlás, bár ez a módszer a fejbőr vérkeringését élénkíti, így az még több zsírt termel. Ezen kívül a rossz minőségű kefe többet árt, mint használ, felsértheti a haj külső szerkezetét, ami töredezett hajhoz vezethet.

Legenda: a szempillaspirál tönkreteszi a szempillát

Ha ez az állítás igaz lenne, a nők nagy részének valószínűleg már kihullott volna az összes szempillája. Szerencsére a modern szempillaspirálok proteint tartalmaznak, ami védi az érzékeny szempillákat. Az esti sminkelmosást azonban nem tanácsos elfelejteni, mert a rajtunk felejtett szempillaspirál tényleg roncsolja a pillákat.

Legenda: a borotválás erősíti a szőrt

Első lábborotválása után nyilván mindenki figyelte már aggódó tekintettel az újonnan kisarjadó szőrszálakat, vajon tényleg erősebbek és vastagabbak lesznek-e, mint elődeik. Ez a benyomás azonban nem több mint optikai csalódás. Bár az újra növő szőr vége tényleg vastagabb, mint a korábbi, már lekopott szőrszálak, de ahogy hosszabbak lesznek, ismét visszaáll a régi állapot- már ha hagyjuk. Könnyen megmagyarázható az is, miért sötétebb az újra növő szőr: a friss szőrzet melanin tartalma még normális, de idővel csökken.

Összegyűjtöttunk néhány olyan szépségápoló csodaszert is, amelyek bizonyítottan kiállták az idő próbáját; nagyanyáinknál éppúgy beváltak, mint nálunk. Nem kell értük messzire menni, elég benézni a hűtőbe vagy a spájzba.

Tej

A tej regenerálja a fáradt bőrt, magas magnéziumtartalma semlegesíti a fölösleges zsírt. A tej- maszk pedig a kitágult hajszálerek eltüntetésére is ideális módszer. Öntsünk egy tálba negyed liter langyos tejet, mossuk meg vele arcunkat, majd hagyjuk rászáradni, ezután öblítsük le langyos vízzel. Egy macskajajos ébredés után pedig a tej nemcsak belsőleg, de külsőleg alkalmazva is segít átlendülni a kezdeti nehézségeken, a jégtejes borogatás ugyanis gyorsan rendbe hozza a fáradt és karikás szemeket. Nem kell más hozzá, csak negyed bögre tej, negyed bögre víz és néhány jégkocka, meg egy vatta, amivel a tejet feltunkoljuk, majd 10 percig hatni hagyjuk a szemünkön.

Túró

A túró hidratál, segíti a vérkeringést, és megnyugtatja a bőrt. Egy stresszes nap után segít ismét hamvassá és rózsássá változtatni az arcszínt. Tíz gramm túróból, egy kevés mézből és egy evőkanál búzacsíra olajból egyszerű hidratáló maszk készíthető. Hagyjuk hatni 15 percig.

Méz

Táplálja és puhítja a bőrt, enzimei segítségével feszesebbé teszi, organikus savai fertőtlenítik. Kenjük fel bőrünkre, majd tíz perc után öblítsük le. Ajkunkon alkalmazva megvéd a kiszáradástól és kirepedezéstől.

Ecet

Egy kis ecet segítségével a legbozontosabb haj is könnyen fésülhetővé válik. Az almaecetes öblítés megvéd a száraz hajvégektől, és csillogóvá teszi a hajat. Ecetes pakolást is készíthetünk töredezett fürtjeinkre, ha egy csésze meleg vízbe egy evőkanál mézet és ugyanennyi ecetet keverünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra