OFFLINE

Ittuk, mint a bort: ásványvízteszt a savanyútól a sótlanig

2008. május 3., szombat 12:00

Évről-évre több ásványvizet iszunk, de legtöbbünk véletlenszerűen választja ki azt a márkát, amit leemel a polcról. Sokat hallottuk azt is, hogy érdemes magas ásványianyag-tartalmú vizeket keresni, ezzel is pótolva szervezetünk nyomelemhiányát, de a legújabb kutatások szerint semmi szükség ilyesmit pluszban fogyasztani, amennyiben kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozunk. Egy jó tanácsot minden ásványvízfogyasztó fontoljon meg, érdemes havonta cserélgetni a márkákat. Teszteltünk is tíz félét, egyenlő esélyt adva a buborékosnak és a szénsavmentesnek. Olvassa el, mit tapasztaltunk, a hajtás után.

A csapvíz tisztaságával, minőségével nincs baj Budapesten, mégis előszeretettel iszunk ásványvizet, annyi rosszat hallani a klórról, illetve a fogamzásgátlók hormontartalmáról, ami visszakerült az ivóvízbe. Ennek ellenére senkit nem ismerek, aki ásványvízből főzné a levest, és csak pletykalapokban olvasok olyat, hogy némely elvetemült nőszemély Evian vízzel mos hajat.

Ásványvíznek nevezhetjük azokat a vizeket, amelyek összetétele literenként 500 és 4600 mg közötti oldott ásványi anyagot tartalmaz, vagyis kalciumot, magnéziumot, nátriumot, fluoridot, hidrogén-karbonátot, kloridot, szulfátot. Az ásványvíznek szennyeződéstől mentes földrétegből kell származnia, amit kötelező a víznyerő helyen, levegőztetés után, de tisztítás nélkül palackozni.

Sokat hallani mostanában arról is, hogy a szénsavas víz káros az egészségre.
Egyik cikkben állítják, hogy felborítja a szervezet sav-lúg egyensúlyát, a másikban cáfolják ugyanezt. Múlt héten fogorvosnál jártam, neki is feltettem a kérdést, szerinte elvileg valóban károsíthatja a fogzománcot a szénsav, de senki nem azzal öblöget, és pl. egy valódi citromos limonádé sokkal rosszabbat tesz a fogainkkal, mégse beszélne le senkit róla. Vacsora után pedig határozottan ajánlják egy pohár buborékos víz elfogyasztását, ugyanis könnyíti az emésztést. Nos, én szeretem a buborékos vizet, úgyhogy annál maradok.

Öt szénsavas, és öt szénsavmentes vizet teszteltünk, és volt egy kakukktojás is, mégpedig a csapvíz, de mind a hatan rögtön felismertük, úgyhogy nem igaz sokak vádaskodása, miszerint sima csapvíz lenne a rózsaszín kupakos palackokban.
Igyekeztünk egyenlő esélyt adni minden víznek, 24 órát tároltuk őket a hűtőben, majd igazi vizespohár hiányában fehérboros pohárból kóstoltunk, közben üres zsömledarabokat majszoltunk, ezt találtuk a legsemlegesebb ételnek. Kezdjük a szénsavmentesekkel:

Primavera, összes ásványianyag-tartalom: 476 mg/l
Rögtön az első víznél ért minket egy kis meglepetés, ugyanis a víz bizony egy picit pezsgett, a fiúk fel is kiáltottak rögtön, hogy ez biztosan valódi. Enyhe, talán savanykásnak nevezhető illatát éreztük, mégis nagyon kellemesnek találtuk.
8 pont

Evian, összes ásványianyag-tartalom: 496,8 mg/l
Arra senki nem jött rá a vakteszt alatt, hogy a kettes sorszámú víz lehet az Evian, ami többszöröse árban bármelyik magyar víznek, de kóstolás után szinte egyszerre kiáltottunk fel, hogy mintha édeskés lenne egy picit. Az Evian egyébként gleccservíz, és 15 évet tölt a felszín alatt állítólag.
Nagyon megosztotta a tesztelőket, volt, aki csak 6 pontot adott rá, és volt, akinek annyira ízlett, hogy 11-et adott volna a maximum 10-ből.
8 pont

Mohai 1374, összes ásványianyag-tartalom: 1933 mg/l
Szénsavmentesek között ez szerepelt a legjobban, pedig ennek is van egy picike savanykás íze, de csak kortyolás közben, utána semmi mellékíz nem érezhető. Mindenkinek a 40 fokos hőség ugrott be elsőnek, és az, hogy ez a víz mennyire kellemes lehet abban a kánikulában. Utólag utánaolvasva, a víz nagyon gazdag kalciumban és magnéziumban.
9,5 pont

Margitszigeti kristályvíz, összes ásványianyag-tartalom: 1042 mg/l
Ennek a víznek is van egy pici szénsavtartalma, amit volt aki érzett, volt aki nem, de pár perc állás után egyértelműen látszott a pohár falán az enyhe buborékosság. Kellemes, jó ízű víz.
9 pont

Óbudai gyémánt, összes ásványianyag-tartalom: 687 mg/l
Lehet, hogy be kell látnunk, hogy az ásványvíz nem bor, és nem is úgy kell kóstolni, de már ezen az úton indultunk, nem térhettünk le róla. Ennek a víznek bizony a második korty után volt valami furcsa illata, amit inkább az ízlelőbimbóinkkal éreztünk. Ki is alakult egy kisebb vita arról, hogy ez most jó nekünk vagy rossz, de többen voltak, akik nem szerették annyira.
7,5 pont

Következzenek a buborékos vizek. Sokkal nehezebb dolgunk volt, mint a mentes vizeknél, ugyanis a szénsav miatt kevésbé lehetett érezni az ízeket, de még az illatokat is. Azért megoldottuk a feladatot, de le kell szögeznünk, a szénsavas vizek sokkal jobban estek mindnyájunknak.

Theodora kereki, összes ásványianyag-tartalom: 904 mg/l
Ezt a vizet ketten is felismerték, pedig semmi különleges illata, vagy íze nincs, mégis erre mondták a legtöbben, hogy gyakran vásárolják. Bevallom, én nem ismerném fel egyik buborékos vizet sem, de voltak nálam sokkal rosszabbul szereplők is, ti. két dohányos barátunk nem talált semmi különbséget egyik víz között sem, csodálom, hogy a buborékokat észrevették.
Kellemes, a közepesnél jobban buborékos víz.
8,5 pont

Visegrádi, összes ásványianyag-tartalom: 1297 mg/l
Bár a teszten ez nem volt szempont, és nem is látszott, meg kell említeni, hogy ennek a víznek volt a legszebb a csomagolása. Magyarország legmélyebb kútjából, 1300 méter mélyből feltörő víz. Nagyon kellemes, mondhatni finom víz. Döntetlen első helyen végzett a következő vízzel együtt. Talán ha egy egészen picikével több szénsav lenne benne, még hibátlanabb lenne. Érdekes, hogy nem kaptunk 0,5l-es palackot, csak 0,75-öset, de megbeszéltük, hogy nyáron ez tökéletes mennyiség.
10 pont

Balfi, összes ásványianyag-tartalom: 1803 mg/l
A római időkben felfedezett ásványvíz. Hibátlan íze és illata van. Ez volt a legbuborékosabb víz. Többen rozé bor után kiáltottunk kóstolása közben. A másik nyertes, és érdemes megjegyezni, hogy az Evian kivételével nagy különbségek nem voltak a vizek árában, de a Balfi volt a legolcsóbb.
10 pont

Szentkirályi, összes ásványianyag-tartalom: 520 mg/l
Azt hiszem, ez az igazán trendi víz az utóbbi időben, annyit hallani róla. Minden évben nagy díjakat nyer, nálunk mégsem ő lett a befutó. Nem találtuk elég szénsavasnak, sőt egyikünk „sótlannak” nevezte. Én a Szentkirályin is éreztem egy enyhe édes ízt, mint a mentes Evianon.
Hibáját nem találtuk, de az előtte kóstoltakhoz képest nem szerepelt túl jól. Pedig 2950-ért Swarovski-kristályokkal díszített üveget is rendelhetünk. Már ha látjuk ennek bármi értelmét…
8 pont

Apenta, összes ásványianyag-tartalom: 583 mg/l
Ez a víz is picit édeskés, sőt van egy enyhe íze is, ami egyáltalán nem zavaró, talán csak annak tűnik fel, aki a szódához van szokva. Itt bizony érezni valami kellemes ásványosságot. Kellemes, jó ízű víz.
8,5 pont

A teszt tanulság az volt, hogy aki nem csak szomjoltás céljából, hanem az íze miatt is issza az ásványvizeket, az igyon inkább szénsavmenteset.

További írások a Fűszer és Lélek blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.05.03 15:18:58Colette

  Én valamiért a buborékos Mohait szeretem a legjobban. A Theodorának érzem egy olyan mellékízét, amitől nem tudom meginni, vagy legalábbis nem szívesen. Egyébként hajrá Fűszeres Eszter!

 • 2008.05.03 16:35:12Los Alamuszi

  Én elvetemült vagyok, és azokat az ásvnyvizeket szeretem, aminek nincs íze pluszban.

  Ezért a Mohait nem tudom meginni, a Theodórát sem kedvelem. Ha nagyon muszáj, Margitszigeti v. Visegrádi jöhet, de még őket sem iszom, csak, ha nincs más.

  Nekem a Szentkirályi meg a Jana jön be.

  Azon meg franciaországi tartózkodásaink során elgondolkodtam, hogy miért ennyire drága itthon az Evian. Legalábbis ott pár eurocentes különbség van a többi ásványvízhez képest, és nem csak lefelé, mert vannak nála drágábbak is!.

  De épp a napokban néztem egy prágai hiperben is, hogy ott sem olyan jelentős az árkülönbség a többi vízhez képest, bár azért ott is drágább.

  A másik dolog az Eviannal, hogy nem tudom, miért sztárolják ennyire. Itthon mondjuk ki nem próbáltam volna ennyiért, mert ennyire nem lehet jó, de a fentiek miatt Franciaországban ittam (ez volt a kikötőben a legolcsóbb ;-), és egy korrekt, nekem ízlő, ízmentes ásványviz volt, de semmi extra.

  Azaz: éljen a marketing!

 • 2008.05.03 16:54:49Atina

  Angliában viszont olcsóbb az Evian. Ezért ott ittam. Semmi extra. Én sem értem, itthon miért annyira drága.

 • 2008.05.03 17:32:28busuloo

  Én úgy tudom, hogy 600 mg/l összoldott ásványi anyag tartalom felett nem ajánlott napi fogyasztásra az ásványvíz. A szervezet ugyanis nem tud mit kezdeni a benne lévő anyagokkal, ami szépen lerakódik. Evian tényleg semmi extra. Nagy napi vízfogyasztásnál pedig inkább víztisztító kütyü. Olcsóbb is és környezetkímélőbb is.

 • 2008.05.03 17:51:20Fűszer és Lélek

  Van olyan köztetek, aki használ víztisztítót?

  Csak a szennyeződést szűri ki a vízből, vagy az erős klórszagot is eltünteti? Hullámokban klórszagú nálunk a víz, de néha brutálisan. Én főleg akkor érzem, ha a gyerek fürdővizét engedem, mert mi általában zuhanyozunk, úgy nem olyan feltűnő.

 • 2008.05.03 17:58:31busuloo

  Fűszer és Lélek, szerintem ez vízszűrőnként változó. Van olyan szűrő pl, ami csapra szerelhető és gyakorlatilag holt vizet csinál a csapvízből. Az tuti hogy a klórt is kiszűri :D

  antalvali.hu/leiras_vizszuro én ezzel a rendszerrel kacérkodom, sok jót írnak itt róla.

 • 2008.05.03 17:58:53yamahakata

  Szia! Múlt héten a Kossuth rádió Napközben c. műsorában ez (is) volt a téma. :)

  Szerintem érdemes meghallgatni (keress vissza a weboldalukon), nagy átkúrás az egész! Minden fél nyilatkozik, körbejárják az ügyet...

 • 2008.05.03 18:04:41Fűszer és Lélek

  Busuloo, köszi.  Yama, melyik, az ásványvíz, vagy a víztisztító?

 • 2008.05.03 18:10:28yamahakata

  :) a víztisztító.... :D  Egyébként én nem szeretnék senkit lebeszélni róla, viszont a műsor végén "megegyeztek" a felek abban, hogy teljesen felesleges pénzkidobás!

 • 2008.05.03 18:13:14Fűszer és Lélek

  Egészségipar. :-(

 • 2008.05.03 18:22:53theba

  nekem a kedvenc vizem a visegrádi,nagyon frisítő,kellemes íze van és a nagy nyári melegben a lehető legjobb hűsítő és állítólag a magas magnézium tartalma segít a fáradékonyság legyőzésében.

 • 2008.05.03 18:26:18yamahakata

  Az sztem is finom (visegrádi)!

  Amiből viszont a legtöbbet meg tudok inni, az a Jana, vmiért "itatja magát"...kár, hogy b@szott drága... :(  Fűszer és Lélek-nek: sikerült megtalálnom Neked a Kossuth rádiós anyagot (víztisztítókról), pontosan április 24-én volt adásban reggel 9-kor. A hangtárra kattintva meg lehet hallgatni, nagyon jó. :)

 • 2008.05.03 18:30:43Fűszer és Lélek

  Köszönöm, este lefektetem a gyereket, és meghallgatom.

 • 2008.05.03 19:15:53nyomasek_bobo

  Theodorához annyit fűznék (amellett, h. nálam top 3-ban van a Balfival és a Kristályvízzel), hogy 3 fajta is van belőle: a mentes és az enyhe a Kékkúti, a Kereki a szénsavas valamit a Nestlé Cédrust is ők készítik (melyből mellesleg a dús is csak alig szénsavas).

 • 2008.05.03 19:34:40sklasse

  Én Vöslauert iszok (mentes), és trendi, vagy nem, a Szentkirályi is bejön. A Theodorát kerülöm (én is érzek vmi mellékízt), a Balfi meg szóba sem jön...Egy időben hoztunk az erdei forrásból vizet, de ha sokat állt (6-7nap) bemohásodott.

  Egyébként, ha jelentősebb mennyiségben iszik az ember napi szinten, akkor tényleg vigyázni kell az ásványi anyagtartalomra, egyik barinőmnek pont emiatt volt eü-i problémája.

 • 2008.05.03 20:22:36Amarcord

  Én csak szénsavmentes vizet iszok és nálam az abszolut favorit a Theodora.

 • 2008.05.03 21:41:54nafretiti

  busuloo,én úgy tudom,hogy ez az érték,már 450 felett érvényes!

 • 2008.05.04 11:03:35Blossom

  Erdekes,hogy arrol emlitest sem tett a cikk, hogy mi a szensavas vizek igazi hatranya. Pedig egyre koztudottabb, amit a taplalkozas-tudomanyi egyetemen mar evtizedek ota oktatnak is(legalabbis Angliaban,ahol en elek, de nem tudom elkepzelni, hogy a tudasban europai orszagok kozt lenne lenyeges kulombseg), miszerint a szensav olyan erosen idegen anyag, hogy a szervezetnek nagyon nehez azt feldolgozznia, de megoldja, viszont a feldolgozashoz kalciumot von ki a szervezetbol,(csontokbol)ezert nem ajanlott a rendszres fogyasztasa. Ez barmilyen szensav tartalmu italra ervenyes.

  (Egyebkent,csak zarojelben ugyanez mondhato el a tejrol is)

 • 2008.05.04 12:15:16KaaTie

  nekunk van viztisztitonk, 3 fajta is.  amikor mind3 rendszeren vegigmegy a budos kloros csapviz, eredmenykent egy valami eszmeletlenul finom folyadek jon ki!

  Olyan finom ize lesz a viznek, hogy az ember szivesen fogyasztja!

 • 2008.05.04 13:24:06Skeptical

  Blossom:

  tevhit! amirol te beszelsz, az a foszforsav tartalmu italoknal szokott megemlitodni (kola, stb). a szensav rendkivul gyenge sav a gyomrodban talalhato sosavhoz (HCl) kepest. a gyomor igen jol szabalyozza a sajat pH-jat.  erdemes utanaolvasni.

  www.madsci.org/posts/archives/apr99/924734712.Me.r.html  egyebkent a szensav jo reszet szepen kibüfögi az ember :)

 • 2008.05.05 15:47:42lanina

  mi pl hasznalunk vizszuros kancsot, ami mechanikusan szuri a vizet. szerintem igy finomabb a viz. igaz, olyan helyen elek ahol nem klorozzak agyon...

  masreszrol itt nem divat az asvanyviz, 2-3 marka ha van a polcokon, inkabb palackozott csapviz es forrasviz van a polcokon. szensavasat meg leginkabb izesitett formaban lehet kapni, vagy olasz kavezoban szoda neven. :)

 • 2008.05.07 13:52:36hallohallo

  britta vízszűrős kancsónk van, tuti valamit csinál a vízzel, mert nagyon finom (kicsit édes) lesz szűrés után az erősen klórszagú, -ízű (nálunk is hullámokban ilyen) csapvíz is.

  viszont kiütéseket kapok tőle. ez komoly.

  átnéztem a papírját, és vannak betegségek, amik mellett nem ajánlják a használatát.

  palackozott vizet elvi okokból nem veszek, a palackok, a kitermelés és a szállítás terhelik a környezetet. arról nem is beszélve, hogy sok cég - köztük mo.-on leghírhedtebb a theodorát kitermelő - túl sokat, a szerződésbeli limitet bőven meghaladva termel ki, ezzel súlyosan károsítja a természetet.

 • 2008.05.07 21:04:50esclave de boulot

  Nekem is Britta kancsom van, de egyreszt a szuronek egsy ido utan penetrans uszoda szaga van es nem akarom ezen atszurni a vizet, masreszt 36 euro egy 6-os filter, szal ennyi erovel vizet is vehetek.

 • 2008.05.07 21:24:34hitomi

  ha már ásványvíz, akkor nálam a Naturaqua a nyerő, meg a Szentkirályi (trendi ide vagy oda...), meg a Nestlé Aquarel - mindegyik szénsavas változatban.

 • 2008.05.07 23:01:57busuloo

  nem trendi a szentkirályi? pedig finom :) mmint normáis víz íze van.

 • 2008.05.08 09:16:12Dmilla

  Én szinte mindig csapvizet iszom. Nincs baj az ízével, olcsóbb, és nem kell tonnaszámra cipelnem/kidobnom az üres palackokat.  Amúgy ásványvizek közül nálam a Margitszigeti a favorit (a mentes), ha szökőévente egyszer veszek ásványvizet, akkor ilyet. Szeretem még a Theodorát is, a karakteressége miatt.

  A Szentkirályinál én sem értettem, miért sztárolják annyira; azt tényleg összekeverném a csapvízzel, annyira nincs íze.

  Nem szeretem a Naturaquát sem, mert túl édes.

 • 2008.05.08 09:46:10Atina

  Trendi egy ásványvíz??? Na ne!

 • 2009.07.26 09:44:50Firiszman

  én eddig nem figyeltem oda az ásványvízek ízére :D szerintem színtelen szagtalan löttyök, szomjas vagyok és iszom, mindegy melyiket

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta