OFFLINE

Csokis a szád! Mexikói csokit kóstoltunk

2008. április 25., péntek 12:00

Csokikóstoló? Most nem hagyhatom otthon mexikói páromat, pláne, hogy az első tétel tradicionális mexikói csokoládé lesz, majd jól lerántjuk róla a leplet.

BKV-sztrájktól kihalt városon keresztül tekertünk a kóstoló helyszínére, az Artesanóba. Sztrájkmentes napokon is ritkán vagyunk olyan hülyék, hogy a belvárosban kocsival erőlködjünk, így a rácsodálkozás elmaradt. Évek óta tudjuk, lehet Pesten haladni.

Bringával.

Minden tányéron tíz bonbon fogad minket, alig egy marék csokoládé. Kevésnek tűnhet, de nem az, ezek a csokik nem a gazdaságos ballasztokkal egyenértékűek.

A kóstolót vezető Szántó Tibor idejében figyelmezteti a társaságot termékei fajsúlyára, tőlem szokatlan bölcsességgel, a negyediktől már felezem az adagot. Egy csokoládékóstolón kell rájöjjek, a mohó hülyegyereket már valamikor régebben kiöltem magamból.

Tibor a Cacao D'Oro csokoládémanufaktúra tulajdonosa és csokoládémestere, mellesleg borász és mintha kicsit megszállott is lenne.

A csokik előtt felvázolja a csokoládét, külön hangsúlyozva, amit a boltban olcsón kapunk, távol áll a valódi csokoládétól. Külön kiemeli a Mikulásokat és csokinyuszikat, nem is beszélve a sztaniolos Jézusokról, amiknek előállításánál én is jelen voltam. Ezek a termékek a törvény előírta 10 %-nál nem tartalmaznak több kakaót. A többi 90 % sem kakaóvaj és cukor, hanem hidrogenizált növényi zsírok és a szokásos mocsok. Anyukák ezt jól jegyezzék meg!

Egy tisztességes keserűcsoki 40-60, étcsoki 30-40 % kakaót tartalmaz, a fennmaradó összetevőket a kakaóvaj, cukor, és a massza kezelhetőségét elősegítő szójalecitin adják. A fehércsokiban kakaóvaj van csak, azért fehér, nem is csoki igazán.

A csokoládé Mexikóból származik, az ős-csokit ott piacokon érdemes keresni, gömbölyű nénik gyúrják otthon durva cukorból, mandulából, fahéjból és kakaóból. Szemcsés és durva az állaga, nagyon szeretem. Tibor ennek a De Luxe változatát készíti, őscsokit elsőrangú alapanyagokból, szenzációs, le vagyunk nyűgözve. A következő, levendulás kompozíciót Tibor lecsajosozósbonbonozza, tényleg kifejezetten nőies, elegáns a csokoládéban rejtőző illatos levendula.

Egy tömény feketecsokoládé után érkezik Tibor szívügye, az aszúszemes trüffel. A gazdag aszúszemeket jól kiegészíti a selymes fehércsoki, különleges termék, magyar vonatkozással.

A kóstoló zárta a Lucullus Baráti Társaság Andalúz hetét, ezért készültek bonbonok spanyol témában is. A narancsos-sáfrányos trüffel mesés, Tibortól közben mindent megtudunk az aranyárban mért sáfrányról, ami kis sárga pontokként is ragyogóan muzsikál a csokiban. Kedvencünk a feketeolívás borzas bonbon lett.

Mexikóban már megismertem a csokoládé sós életét, kellemes emlékeket idézett fel a sós, erős olívabogyó és a fekete csokoládé találkozása, sőt, ez tetszett a legjobban.

 

A csokoládékhoz sherryket társítottak. A csokoládé kiváló borgyilkos, alapos bevonatot képez a szájban, ezért nem könnyen párosíthatók. A magas cukortartalmú, olajosan tömény Pedro Ximenez boroknak semmilyen csokoládébevonat nem tud ellenállni, gyilkosságról szó sem volt.

Tibor bonbonjai 160-200 forintos darabáron vásárolhatók meg, a nyolc darabos kiszerelés 1600 forint, bővebben itt érdeklődhetnek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.25 17:39:49galli

  pont versenydiétán vagyok, nem kellett volna megnéznem a képeket :((((most szenvedek, nagyon guszták!

 • 2008.04.25 17:43:06galli

  pont versenydiétán vagyok, nem kellett volna megnéznem a képeket :((((most szenvedek, nagyon guszták!

 • 2008.04.25 19:46:17red ribbon

  jaj nekem...pedig annyira nem is vagyok csokipárti. Inkább sós...de most meggondoltam magam :)))

 • 2008.04.27 07:55:28prali-né

  Jé, ezen én is ott voltam.

  Nekem is nagyon ízlett a mexikói csoki. Mondjuk azzal a kitétellel vitatkoznék, hogy "egy tisztességes keserűcsoki 40-60, étcsoki 30-40 % kakaót tartalmaz". Maradjunk a minimum 50, de inkább 60 %-nál, az már nem csak "tisztességes", hanem jó is :)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta