OFFLINE

Sherry és borjúvér: megint egy andalúziai vacsora

2008. április 19., szombat 09:00

 

Indulás előtt gyorsan előkészítettem egy vodkás-tejszínes pennét füstölt lazaccal, nehogy kitörjön a palotaforradalom a konyhaasztalon hagyott cetli láttán: Andalúz vacsorára mentem, nélküled, már megint. A Lucullus Baráti Társaság a vadonatúj Artesano-ban rendezte a vacsorát. A férfiasan berendezett éttermet kedves és felkészült személyzet teszi barátságossá, a férfi vendégek egy színpadra illő mozgáskultúrával megáldott pincérlányt sasolhatnak. A ma esti menű megtalálható lesz az étterem étlapján. Sztorikat és bő étkeket kaptam.

A társaság elnöke, Turóczy Gábor mellé kerülök az asztalnál, aki mérhetetlenül lelkes és nem kimondottan szűkszavú, így kapok a kandírozott narancsos kagylótorta alá egy sztorit a Góbi sivatagból, kényelmetlen lovakkal és erőszakos koreai csajokkal. Szemben egy közvetlen, vidám kolléga, mellette cuki pár, a másik oldalamon közlékeny és jókedvű emberek, a Lucullus Baráti Társaság elnevezése nem téves, idegenként érkezve is jól éreztem magam.

Itthon még nem elég elterjedt az órákig tartó csipegetés, amit a Lucullus támogat a nálunk népszerű köretkultúra ellenében. Mindenkinek ajánlom egy hosszú és átgondolt menü kipróbálását, mert kiváló mulatság betegre zabálni magam faggyús birkapörkölttel, de kidolgozott ízkompozíciók próbálgatása a megfelelő borokkal szintén szórakoztató. A kiváló minőségű élelmiszerek, a zsírtól a kaviárig mind csodásak, ami szar, az a meki.

 

Az előétel rögtön megvicceli a csapatot, a kis blinin nyers tojássárgája vár aljas módon a szétpukkanásra. Ezt csak a túlméretes falat egészben benyelésével lehet megelőzni, ami nem mindenkinek sikerül és a finom sárgája odavan, folyik szét a tányéron, közben sandítva figyeli mindenki a másik bénázását. A tapát díszítő kaviár elveszik a remek tojás és a tömény sonkaszeletke ízében, kár érte.


 

A falatka lényege a tojás, megnyugtató érzés, hogy nekem van háziforrásom, ha akarom, anyáméknál futhatok tojáskeresőversenyt Ariellel, a beagle-el. Bolti tojásból nem érdemes nekiállni.

 

 

 

A kandírozott narancsos kagylótorta meglepően hangzik, a kagylót nem tudom édesen elképzelni, nem is édes. A kandírozott narancs egészen mélyen és keserűen érezhető, a tejszínes öntet harsányan fokhagymás, ami nekem öröm, másokat megriaszt. A torta elnevezés bájos, a halmocska, bonbon, mignon, kiskanál célravezetőbb lenne, de nem ez a lényeg.

Az articsóka-garnélarák párossal engem könnyen meg lehet vásárolni, bár az articsókát éppenhogy megpárolva szeretem, ebben a fogásban túlcsinálták, lágy és kultúrált lett. Ami a rák megkóstolása után értelmet nyer, mert az szenzációsan gazdag, édes a sonkacsíkoktól sós és tökéletes.

A következő fogást átkozott rucola-allergiám miatt kihagyom. Ó igen, nem árt tudni, hogy még egy olyan ártalmatlan zöldség, mint a rucola is mérgező nagy mennyiségben. A dédi szerint a petrezselyem képes magzatelhajtásra, csak a mennyiséget kell eltúlozni. Ő csak tudta, barátnője nyolcvan évesen mérgezte meg agresszív férjét –egy nyolcvanöt éves bácsit képzeljenek el- csattanómaszlaggal ízesített zöldbabfőzelékkel. Türelmes asszony volt, addigra lett elege, nem úgy, mint a Hukklében szorgoskodó kollégáinak.

Egy kiló rucola vajas ciabattával betermelése garantáltan orvosi ügyeletre juttatja a fuldokló kis torkost. A túladagolás óta egy levélkétől kiborul a szervezetem, ezért a rucolalevelek alatt és rucolamártás felett elhelyezett halszeletbe csak Zsebmusztángot engedtem bele. Az étellel muszáj legalább játszani.

A menűt különböző sherryk kisérték végig, a borjú előtt érkezett a csúcs, a Pedro Ximenez szőlőből készült édes sherry. Az esszencia-töménységű, férfiasan édes desszertbor remekül előkészítette a terepet a húshoz.

 

 

 

 

 

A narancsos-fokhagymás öntettel tálalt borjút lázasan elkezdtük cserélgetni, a hús alá folyó véres lé valakit elriasztott, más csillogó szemmel kapott utána, én is. A rózsaszín és lédús borjú puha és omlós, öntet nélkül is megállt volna.

 

A desszert, mandulatejben áztatott kenyér, fagylalttal a legszolidabb pontja a menűnek, semleges és egyszerű, az édes sherry többszörösen leabálja, csak egy finom szivar hiányzik mellé.

A gasztronómiai estekről a Lucullus Baráti Társaságnál lehet érdeklődni, az andalúz menűsorról a szerdán nyitó Artesano étteremben.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.04.19 09:39:19nyuszómuszó

    Baromira érdekelt volna igenis az ára egy ilyen mókának, mert így nem igen tudom hova tenni sajnos.. megnézhetem az étterem honlapját, de az ilyen szervezett izé attól még lehet máshogy, pl. ha én beesem az utcáról, ugyanezt kapom, tehát ez a standard adag, vagy kifejezetten nekik lett így kitalálva?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta