OFFLINE

Indul az Öltözz pirosba-mozgalom

2008. április 15., kedd 13:30

"Ez nem csak szép piros ruha. Ez vörös riadó" - ez a Szív Világszövetsége jelmondata, amellyel a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeire akarják figyelmeztetni a világot. Májusban lesz az idei Szív Világkongresszus, amit Buenos Airesben rendeznek és a Világszövetség most hozta nyilvánosságra azokat az adatokat, amik az Öltözz pirosba-mozgalommal kapcsolatosak. Ezt a jelszót először az Amerikai Szív Szövetség adta ki, amikor egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államokban a nők halálozási statisztikáinak az élén a szív- és érrendszeri betegségek állnak.

Ez a jelenség a világon mindenhol jellemző, de nem köztudott: Ausztráliában például a megkérdezett felnőttek 97 százaléka nem tudta, hogy nemcsak a legtöbb férfi, de a legtöbb nő is valamilyen szívbetegség vagy szélütés miatt hal meg. Több mint négyszer annyi hölgy hal meg ilyen betegségben, mint emlőrákban - az Egészségügyi Világszervezet statisztikái is ezt bizonyítják. A magas vérnyomással szorosan összefüggő agyi érkatasztrófák, a szívinfarktus okozta halálozás következtében világszerte több nő veszti életét, mint minden fajta rosszindulatú daganat, AIDS, malária és tuberkulózis miatt együttesen. Az Öltözz pirosba-mozgalom azt célozta meg, hogy mindenfelé fölhívja az emberek figyelmét a szomorú igazságra: a legfontosabb közegészségügyi tennivaló a nők egészségének védelme a különféle szív- és érbetegségek ellen.

A Szív Világszövetség ebben az évben Ausztráliában, Finnországban, Jamaicában, Szingapúrban, Dél-Afrikában, Svédországban és az Egyesült Államokban rendez nagyszabású akciókat, programokat a női szívbetegségek megelőzése végett. Tavaly Chile volt az első dél-amerikai ország, ahol ez a mozgalom elindult.

Jelképük a piros ruha, és a Szív Világszövetség büszkén közli a mozgalom szóvivőjének fényképét: a világhírű Catherine Zeta-Jones mosolyog a nézőre. Az Egyesült Államokban a hölgyek szívbetegsége ellen szervezett harc legfőbb támogatója a First Lady. Laura Bush lányával, Barbarával jelent meg ez év elején azon a divatbemutatón, amit a mozgalom jelszavával szerveztek. A piros ruha tavaly Milánóban is megjelent a szokásos divatheteken, ahol óriási sikere volt annak a négy méter hosszúságban egyik terem közepén függő piros kosztümnek, amelyet egyik fiatal tervező, Margherita Paglia alkotott. (forrás: MTI)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta