OFFLINE

Összegyűjtötték a divatszakma öt legfurcsább munkáját

2008. április 11., péntek 13:00

Aki látta Az ördög Pradát visel című filmet, vagy a Betty, a csúnya lány sorozat egy részét, az tisztában van azzal, hogy aki a divatszakmában dolgozik, annak néha a legmegalázóbb és legbizarrabb feladatokat is teljesítenie kell. Már ha nem akarja, hogy a főnöke a Jimmy Choo cipőbe bújtatott lábával penderítse ki a trendi irodájából. A The Indepedent című lap egyik szerzőjének barátja mindezt személyesen tapasztalta meg. Egyszer például az a szerencse érte, hogy rábízták Karl Lagerfeld kedvenc 2B-s ceruzáját. Ezen felbuzdulva a cikk írója összegyűjtötte az öt legfurcsább munkát, amit a szakma nagykutyái bíznak az alkalmazottakra.

A fonatok királynője
 

Az egyik 1947-ben alapított párizsi divatháznál dolgozik egy 75 éves hölgy, aki kézzel készít fonatokat, zsinórokat és szegélyeket a kabátokhoz, táskákhoz és övekhez. Ez a szakma valószínűleg a múlté lesz, ha az idős hölgy jobblétre szenderül, ugyanis eddig senkinek nem sikerült eltanulnia tőle a különleges technikát.

Női szemmel
 

A világ legkeresettebb divatfotósai meglehetősen nagy stábbal dolgoznak. A slepp egyik tagjának például csak az a feladata, hogy egy beállításról, egy pózról, egy képről megállapítsa, vajon elég szexinek találják-e majd a női fogyasztók. Bár nyilvánvalónak tűnik, hogy ezt a feladatkört egy hölgy látja el, a művészek néha sokkal jobban megbíznak az erősebbik nem egy képviselőjének ítélőképességében. Gondoljunk csak bele, a leghíresebb séfek, fodrászok és divattervezők döntő többsége bizony férfi.

Dadus a kütyüknek
 

Manapság semmi különös nincs abban, ha valaki egy, vagy akár két márkás mp3-lejátszó boldog és büszke tulajdonosa. Természetesen a divatszakma fenegyerekei nem érik be ilyen szerény mennyiségű iPod-dal, nekik egy egész kollekcióra van szükségük. Az egyik divattervezőnek a híresztelések szerint száz ilyen lejátszója van. Így talán nem is csoda, hogy egy külön ember felügyel a rengeteg kütyüre, illetve az azokra feltöltött tartalmakra.

Két lábon járó jegyzettömb
 

A szakma talán egyetlen jeles képviselője sem venne a tervezési fázison kívül egy olyan divatjamúlt eszközt a kezébe, mint a ceruza, a toll, vagy a jegyzettömb. Bár nemrég olyan fantasztikus találmányok lepték el a műszaki boltok polcait, mint a kézi számítógépek, vagy az okos telefonok, egy igazi főnök számára nincs nagyobb öröm, mint amikor az alkalmazottjának lediktálhatja csodálatosabbnál csodálatosabb ötleteit, amit természetesen a jegyzetelő stilisztikailag és helyesírásilag kicsit fogyaszthatóbbá tesz. Vagyis nem árt elvégezni egy gyors- és gépírótanfolyamot, mielőtt arra adjuk a fejünket, hogy egy divatguru asszisztensei leszünk.

Keresztanyák és keresztapák
 

Miután A Tervező és segédei kemény munkával megalkotják a következő kollekciót, nem várhatjuk el tőlük, hogy azon ötleteljenek, vajon milyen nevet is adjanak gyermekeiknek. Mivel egy rossz név akár a bukást is jelentheti, ezért egy verbálisan kellőképp fejlett embert bíznak meg azzal, hogy találjon ki egy-egy nevet a kollekciónak, illetve a különböző öltözékeknek, ruhadaraboknak. Egy jól csengő kifejezés ugyanis biztosan hozzátesz pár száz dollárt a ruhaköltemény amúgy is borsos árához.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.11 18:30:12vidéki suttyó

  A leghíresebb séfek, fodrászok, divattervezök bizony buzik. Csoda, hogy kevés közöttük a nö? :)

 • 2008.04.12 07:28:07Kolompár Winettou

  Na ezeket a dolgokat próbálják utánozni a magyar munkaadók, a fizetés nevű fingért cserébe...

  Beszélj több nyelven, legyél informatikus, kamionos, raktáros és bérszámfejtő - udvaros bérért! De ha kell javítsd meg a főnök édesapja rádióját is! Na, mindezeket én megtettem! Tapasztalat...

 • 2008.04.12 17:23:02Bedekó

  Velem a volt főnököm csirkenyakat szokott vetetni a macskájának. Egyszer pulykanyakat vittem, mert elfogyott a csirke.

  Visszavitette velem a boltba, mert a macska nem tudja elrágni.

 • 2008.04.14 12:04:04Coccinella Septempunctata

  én egyszer megkaptam ukázba, hogy milyen tampont vegyek a főnökpicsának, de nem volt akkora (XL-es, hehehe) méret. úgyhogy nem vettem. a hülye kurvája vágott egy pofát, de nem mert semmit sem szólni, mert biztos szájonvágtam volna.  de ezenkívül kellett még vennem korrektort, szemkihúzót, szájceruzát, videokazettát a baba ultrahangos felvételéhez, szoptatós teát, pelenkát, macskakaját a macskájának, kellett kölcsönadnom 80 ezret másnapig, mert nem volt pénze a kocsiját leelőlegezni (érdekes módon a fele akkora fizetésemből mindig tudtam félretenni, de amikor fizetésemelést kértem, akkor az minek nekem...) mekiből krumplit majonézzel csokis sékkel, elintézni a pelenka árának egészségpénztári jóváírását, kimenni érte óbudáról zuglóba, hogy utána elszállítsam a picsáját bécsbe a saját költségemen, utána hazahozni... expat köcsög picsának a szarját kellett bevinni az ántsz-be, hogy megkapja az igazolást a tartózkodási engedélyhez...  szóval vannak érdekes emberek. javaslom, hogy az ilyen extrém kívánságoknál az első alkalommal mondja meg az ember, hogy lófasz a seggedbe, mert ha az elsőt teljesíted jófejségből, utána nincs megállás a követelőzésekben. érdekes, én még akkor is szégyellem magam, ha megkérem az asszisztensemet, hogy hozzon nekem fel kaját lentről, ha már úgyis odamegy...

 • 2008.04.14 12:04:36Coccinella Septempunctata

  szóval a devil wears pradát azt hiszem az én életemről mintázták. azóta felmondtam.

 • 2008.04.17 14:23:03trollkotze

  "XL-es, hehehe" És akkor mi van? Ha netalán a "méretre" gondoltál; nem, nem a méreten múlik, hanem a menstruáció erősségén. Ezért van az, hogy a legtöbb nő egy menstruáció folyamán többféle nagyságú (és nedvszívó képességű) tampont is használ.

  Csak gondoltam, eloszlatok egy közkeletű tévhitet.

  Ez persze nem változtat azon, hogy csicszkáztatott.

 • 2008.05.05 11:14:28Coccinella Septempunctata

  fortisszima,  lányból vagyok, tudom, mire-hogyan való a tampon, de engedtessék már meg nekem, hogy a debella főnököm xl-es méretű tamponján kárörvendjek egy jót...

 • 2008.05.05 11:42:39Szelíd hangorkán

  Coccinella: én asszem a szarnál mondtam volna fel (de előtte még a hajára öntöttem volna). :-D

 • 2008.05.05 13:26:16Sue

  CS nem irigyellek, hihetetlen, hogy ezt meg merte tenni, de amúgy miért nem lehet nemet mondani egy határ után? Hisz semmi joga sincs a magánéletével kapcsolatos dolgokat a munkájába ilyen szinten belevinni. Ha te főnök leszel, nem veszel fel bejárónőt, bébiszittert, majd az alkalmazottad elintézni? A helyedben ezt jelentettem volna. Nem tudom, hol dolgoztál, de a fogyasztóvédelmiseknek valamit kellett volna tenniük az ügyben...vagy amikor eljöttél, akkor kellett volna jól beköpnöd a nőt náluk. Sok szivatásról hallottam már, de ez tényleg durva. Egyébként a tamponos megjegyzésen meg a stíluson ahogy leírtad ezt a sztorit én is kicsit kiakadtam, ahogy Fortisszima, de biztos csak azért volt, mert nagyon rossz emlékekkel gondolsz vissza rá.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta