Minden, amit a trüffelről tudni akartál, de nem merted megkérdezni

Új sorozatunkban a csokoládéról lesz szó, részletesen, Wagner Beától, budapesti csokirajongótól.

 

Nem tudom, ki hogy van vele, a csokoládék közül én a bonbonokért vagyok leginkább megveszve. Egy ilyen icipici, másfél dekás csodának egyszerűen lehetetlen ellenállni: az íze, az illata, a formája, az állaga még a legállhatatosabb fogyókúrázót is megingatja. Elvégre egyetlen kicsi csokiból még nem lehet baj…

Amikor az ember egy pralinés pult előtt álldigál, és ott kelleti magát 20-30 fajta ilyen apró csoda, akkor bizony nehéz a döntés. Hogy melyik is legyen? A marcipános? Vagy a nugátos, esetleg a gyümölcsös, a grillázzsal töltött? Fehércsoki, étcsoki vagy tejcsoki? Máris megkönnyíti a döntést – legalábbi s nekem – ha ott lapul a többi között egy jelentéktelen, kakaóporba hempergetett, szabálytalan kis gömb, minden bonbonok legcsokoládésabbika, a trüffel. 

A trüffel jó esetben nem más, mint tömény csoki, méghozzá abból is a legjobb minőségű. Amúgy maga a név, azon túl, hogy utal a szarvasgombára, amelynek formájára ez csoki emlékeztet, a töltelékre is vonatkozik. Ez alapesetben nem más, mint a ganache krém, azaz étcsokoládé és tejszín elegye, amelyhez gyakran vajat is adnak. Egy a lényeg: csakis a legjobb alapanyagot szabad beletenni. Hogy aztán melyik készítő mivel ízesíti ezt az alapkrémet, és milyen csokoládét használ fel magához a krémhez, illetve a bevonathoz, na az a művészet.

Csak ízelítőül, néhány trüffel a nagyvilágból:

A nagyhírű londoni L’Artisan du Chocolat például külön trüffelkollekciókat kínál. Náluk a favorit a sóskaramellás trüffel. Egy nagy dobozos válogatásért nem restellnek elkérni 100 fontot, ami óvatos átszámolással is több, mint 30 ezer forint. Igaz, a nagy piramis alakú dobozba egy kiló finomság fér…

Az itthon is ismert, de a magyar piacról időközben kivonult belga Godiva cég 15 féle trüffelt kínál, hagyományos felfogásban, de kifogástalan minőségben. Náluk nincsenek sokkoló kompozíciók, talán még a körtés tűnik a legkirívóbb összeállításnak.

Nem úgy a kaliforniai Eclipse Chocholat-nál! Náluk szezonális a trüffelkínálat, és mi tagadás, minden évszak ajánlatában szerepel pár meghökkentő párosítás. Nekem a borsos fügés – kecskesajtos párosítás tűnik a legizgalmasabbnak, de érdekes lehet a málnás balzsamecetes – borsos trüffel is. A tavaszi kollekció egyik érdekes darabja a feketeszezámos-ánizsos trüffelgolyó. 

Itthon is hozzá lehet ám jutni finom trüffelgolyókhoz, de érdemes a kézműves változatot előnyben részesíteni az előrecsomagolt, dobozolt helyett. Elkészíteni sem boszorkányság, egy-két óra alatt össze lehet dobni egy elég rendes mennyiséget. Egy a lényeg, az alapanyag, vagyis a csoki nagyon jó minőségű legyen. Egy életre kivívható a vacsoravendégek ájult tisztelete, ha desszertként néhány csinos trüffelgolyót szervírozunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek