OFFLINE

Minden, amit a trüffelről tudni akartál, de nem merted megkérdezni

2008. április 9., szerda 08:00

Új sorozatunkban a csokoládéról lesz szó, részletesen, Wagner Beától, budapesti csokirajongótól.

 

Nem tudom, ki hogy van vele, a csokoládék közül én a bonbonokért vagyok leginkább megveszve. Egy ilyen icipici, másfél dekás csodának egyszerűen lehetetlen ellenállni: az íze, az illata, a formája, az állaga még a legállhatatosabb fogyókúrázót is megingatja. Elvégre egyetlen kicsi csokiból még nem lehet baj…

Amikor az ember egy pralinés pult előtt álldigál, és ott kelleti magát 20-30 fajta ilyen apró csoda, akkor bizony nehéz a döntés. Hogy melyik is legyen? A marcipános? Vagy a nugátos, esetleg a gyümölcsös, a grillázzsal töltött? Fehércsoki, étcsoki vagy tejcsoki? Máris megkönnyíti a döntést – legalábbi s nekem – ha ott lapul a többi között egy jelentéktelen, kakaóporba hempergetett, szabálytalan kis gömb, minden bonbonok legcsokoládésabbika, a trüffel. 

A trüffel jó esetben nem más, mint tömény csoki, méghozzá abból is a legjobb minőségű. Amúgy maga a név, azon túl, hogy utal a szarvasgombára, amelynek formájára ez csoki emlékeztet, a töltelékre is vonatkozik. Ez alapesetben nem más, mint a ganache krém, azaz étcsokoládé és tejszín elegye, amelyhez gyakran vajat is adnak. Egy a lényeg: csakis a legjobb alapanyagot szabad beletenni. Hogy aztán melyik készítő mivel ízesíti ezt az alapkrémet, és milyen csokoládét használ fel magához a krémhez, illetve a bevonathoz, na az a művészet.

Csak ízelítőül, néhány trüffel a nagyvilágból:

A nagyhírű londoni L’Artisan du Chocolat például külön trüffelkollekciókat kínál. Náluk a favorit a sóskaramellás trüffel. Egy nagy dobozos válogatásért nem restellnek elkérni 100 fontot, ami óvatos átszámolással is több, mint 30 ezer forint. Igaz, a nagy piramis alakú dobozba egy kiló finomság fér…

Az itthon is ismert, de a magyar piacról időközben kivonult belga Godiva cég 15 féle trüffelt kínál, hagyományos felfogásban, de kifogástalan minőségben. Náluk nincsenek sokkoló kompozíciók, talán még a körtés tűnik a legkirívóbb összeállításnak.

Nem úgy a kaliforniai Eclipse Chocholat-nál! Náluk szezonális a trüffelkínálat, és mi tagadás, minden évszak ajánlatában szerepel pár meghökkentő párosítás. Nekem a borsos fügés – kecskesajtos párosítás tűnik a legizgalmasabbnak, de érdekes lehet a málnás balzsamecetes – borsos trüffel is. A tavaszi kollekció egyik érdekes darabja a feketeszezámos-ánizsos trüffelgolyó. 

Itthon is hozzá lehet ám jutni finom trüffelgolyókhoz, de érdemes a kézműves változatot előnyben részesíteni az előrecsomagolt, dobozolt helyett. Elkészíteni sem boszorkányság, egy-két óra alatt össze lehet dobni egy elég rendes mennyiséget. Egy a lényeg, az alapanyag, vagyis a csoki nagyon jó minőségű legyen. Egy életre kivívható a vacsoravendégek ájult tisztelete, ha desszertként néhány csinos trüffelgolyót szervírozunk!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.04.09 09:51:49Cosmo

    Kár, hogy kimaradt az elkészítés módja. Magam is megszállott trüffel rajongó vagyok, úgyhogy szívesen megismerném az otthoni elkészítés titkát.

  • 2008.04.09 17:24:20ze11

    Például...:

    Másfél dl tejszínt felforralunk egy rúd vaníliával, kicsit hagyjuk hűlni. Közben 20 dkg minőségi csokoládét gőz fölött felolvasztunk, belekeverünk 3 dkg vajat, illetve ízlés szerint 1-2 evőkanál likőrt, majd beleszűrjük a tejszínt. Alaposan lefedve mehet a hűtőbe dermedni, majd másnap apró golyókat formálunk belőle, amiket szintén ízlés szerint forgathatunk kakaóporba, kókusz- vagy csokireszelékbe, darált dióba, vaníliás cukorba, stb. majd a kész golyókat mignonpapírra rakjuk, és készen is vagyunk.

  • 2008.04.09 20:16:22nyuszek

    Én a hűtőben való megdermedés után még fel szoktam habverővel verni, hogy krémesebb legyen és könnyebb legyen formázni. Nagyon nehéz feladat a formázás, sokszor kell vízbe mártani a kezünket, az a titka :)

    Amúgy, én narancosat is szoktam csinálni: narancsos 75%os csoki és egy narancs kifacsart leve. Tényleg nagyon lehet érezni benne. De a családnak a rumos a kedvence, vajon miért...;)

  • 2008.04.09 20:22:20Fifone

    +++

  • 2008.04.09 22:38:08prali-né

    ze11 receptje tök jó alap. Nyuszek, próbálj meg habzsákból kis gömböket kinyomni! Semmi flanc, egy levágott sarkú zacskó is megteszi. És sokat dob rajta, ha formázás-hűtés után, de a kakaóban való hempergetés előtt olvasztott csokiba mártjuk. Utána jöhet a kakaópor, érdemes kipróbálni a 100%-os változatot...

  • 2008.04.09 22:57:39t3v, az okostojas

    Másfél deci tejszín és 20 deka csoki = nyakig kulimász.



    Igazán nem az önreklám miatt, de az étcsoki és a trüffel a szívügyem, ide belinkeltem pár rózsavölgyi receptet is:

    href.hu/x/5ahn

    A következő vsz. egy diónugátos kísérlet lesz, ha Anát ráveszem, hogy küldjön nekem a Keserédesből, már egy ideje csorgatom a nyálam.



    Az ott leírtakhoz hozzátenném, hogy aki szereti az étcsokit, annak magas kakaótartalmú csokiból a legjobb, de tömeges fogyasztás esetén (ami nem ritka) nem létszükséglet a havi apanázst az alapanyagra költeni, működni standard csokikból is működik.

  • 2008.04.10 08:21:32Katarina

    t3v, az okostojas: köszi az ötletet, megnéztem a recepteket, isteniek, alig várom, hogy kipróbálhassam. Trüffel-rajongó vagyok, a legfinomabb trüffelgolyót életemben eddig Bécsben, a Kertneren, a k.u.k. cukrászdában ettem, mennyei volt az élmény.

  • 2008.04.10 09:56:25prali-né

    t3v, na, abban egyetértünk, hogy Csiszár Kati csinálja itthon a legjobb trüffelt :)

    A saját receptemben a másfél deci tejszínhez 45 deka étcsoki jön, és még 20 deka vaj. És a tejszínbe belefőzve egy fél chili...

  • 2008.04.10 13:09:09ze11

    Mentségemre legyen mondva, fejből/emlékeim alapján írtam (régen próbáltam) -- az összeöntés során el kell találni a megfelelő sűrűséget, attól függően, hogy krémet, vagy "önhordó" golyócskákat akarunk alkotni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta