OFFLINE

Fülétől a farkáig: újra menő a húsevés Amerikában

2008. április 8., kedd 12:15

Roppant izgalmas témát jelentenek az étkezési kultúra hátterében meghúzódó elméletek és eszmék. Manapság különösen nagy a kavalkád ezen a téren, és tessék, úgy néz ki, megint új fejezet nyílik a végeláthatatlan "Ki mit miért (nem) eszik" történetben. A fejezetnek mi a "Fülétől a farkáig" címet adnánk, és a középpontjában, amint azt a képből nyilván kitalálták, a húsevés, illetve annak némileg meglepő terjedése áll. Az elmélet követői ezt próbálják ugyanis összeegyeztetni az állatok tiszteletével, amiből kiindulva eddig ugye általában a vegetarianizmushoz volt szokás elérkezni. Nos, Amerikában már vannak, akik, bár nagyon tisztelik az állatokat, mégis megeszik őket. A hajtás után kiderül, hogy mit gondolnak közben, és megígérjük, hogy nem lesznek henteses-trancsírozós elrettentő képek.

Az új generáció filozófiája azt mondja, hogy a természet törvénye, hogy az élőlények egymást elfogyasszák, így aztán önmagában a húsevéssel nincsen semmi probléma. Ők felháborítónak azt találják, hogy - főleg egy olyan modern országban, mint az USA - az evés céljára leölt állatoknak milyen kis részét fogyasztják el. Szerintük aki tiszteletet érez az állatok iránt, az ugyan elfogadja azt, hogy más megegye őket, de azt nem, hogy azért tartsák és mészárolják le őket, hogy testük nagy részéből egyszerűen szemetet csináljanak a szakácsok és hentesek, és kidobják őket a többi szerves hulladékkal együtt. Márpedig manapság gyakran ez történik. Aki lelkiismeretes, az úgymond a "fülétől a farkáig" mindenét megeszi áldozatának, és nem él mondjuk kizárólag csirkecombon.

Innen kiindulva bizony nemcsak a halfejnek, hanem mindenféle más állati belsőségnek is elérkezett a reneszánsza, tehát talán nincs messze az a kor, amikor a nemzetek le fognak borulni a magyar (vagy mexikói) pacal vagy körömpörkölt nagysága előtt. Egyelőre itt még nem tartunk, viszont Amerikában már sorra nyílnak az olyan éttermek, mint például San Franciscóban az Incanto, amelyek büszkén hirdetik, hogy ők az agytól a beleken keresztül a szívig mindent felszolgálnak. Természetesen a weben is terjed a belsőségevés divatja, az egyik legnagyobb ennek szentelt site-ot itt találhatják, természetesen angolul. Mert hát persze most, hogy már "szabad", rögtön megint ízlik is. (Fotó: Bryan Patrick/Sacramento Bee/ZUMA Press.)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.08 13:32:57ZöPö (inda)

  Velőrózsa rántva, tartárral, sült krumlival, hmm? :-)  Pacalpörkölt kenyérrel? Sajtos pacal knédlivel, ahogy a szlovákok eszik, hmm? :-)  Halászlé haltejjel és ikrával, hmm? :-)  Az is hülye, aki ezeket nem szereti!

 • 2008.04.08 16:11:08Riti

  Akkor én hülye vagyok, de nagyon nem zavar. :)  És nemcsak a hús része fújfúj, hanem a tartár is, a sült krumpli is....  A hal az jöhet! :) • 2008.04.09 09:50:28Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K.

  Háát, én sem lelkesedem a belsőségekért, de egye,aki szereti:)

 • 2008.04.09 12:27:05Sáfrány

  Kakastökepöri nagyon finom, de a csirkepaprikásban is gyerekkorom óta kedvencem a farhátból kivillázható vese, mmmm.. Csirkeszárny (bár nem belsőség, kissé offtopic) meg ezerféleképp elkészíthető, olcsó és egészséges, és egy csomó olyan ízületvédő zselatin van benne amiért a "tiszta" húsok rajongói súlyos pénzeket fizetnek étrendkiegészítő formájában.

  Újabban birkaalkatrészekkel fogok kísérletezni terveim szerint, szív-máj-vese-fej vonalon, biztos finom.

 • 2008.04.09 19:53:39Yuriko

  Nem hülye, csak nem szereti, tartsuk tiszteletben egymás ízlését.

 • 2008.04.09 22:16:44sys

  "megígérjük, hogy nem lesznek henteses-trancsírozós elrettentő képek."  miután már a főloldalra ki van baszva egy. kösssz....

 • 2008.04.10 14:15:45pantufül

  "Az is hülye, aki ezeket nem szereti!"  Én nem hülye vagyok, csak vegetáriánus. A kép undorító, ZöPö(inda) pedig kicsit primitív. (és nem a hús evés miatt....)

 • 2008.04.10 14:58:49Juliet

  A máj az egyik kedvencem :)  Amúgy a halászlébe mi beletesszük a tejet és az ikrát is, ezen meglepődtem egy kicsit. a halat nem szeretem, ezért én kapom az ikrát, és az nagyon fincsi :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta