OFFLINE

A latin gasztromániás törzshelye

2008. április 5., szombat 08:00

 
Nem könnyű a lelkes háziasszonyka élete, főleg ha étterembe akar menni. Kiszagolom a vegetát, kihányom a gyorséttermet, de legalább nem igénylem a fifikás díszítést és a szép környéket. Embert is rég elkényeztettem, csak hibátlan házikosztot eszünk meg szívesen, így lett a törzshelyünk a Márton söröző. A név ne tévesszen meg senkit, igaz, van sör is, de itt csak vörösbort iszunk, esetleg sangriát. A Márton legalább könnyen megjegyezhető és beszédes (a budapesti Márton utcában van).

 

Az éttermet Sergio viszi, feleségével harminc éve jöttek el Uruguayból. Két éve nyitották a helyet, mi a haverokkal egy éve járunk oda szombatonként ebédelni.

Az étlap rövid, de nem használjuk, az asztal közepére kérjük, illetve szedjük ki magunknak végig az egészet. A konyhát nevezhetjük latinnak, a menü latinamerikai és spanyol ételekből áll, családi receptek szerint elkészítve.

A chorizot Sergio receptje szerint keveri és tölti egy kolbászkészítő, a disznósültről nem hiányozhat a ropogós bőr, a mazsolával fűszerezett húsos táska elragadó, a vegák pedig tonhalas táskának, spenótos palacsintának és csípős krumplival tálalt omlós polipnak örülhetnek.

Kenyeret még sosem ettünk nála, mert van krumplis lepény és friss saláta, ízlés szerint jó fokhagymás chimichurrival meglocsolva, de a chimichurrit ész nélkül öntözzük mindenre, az is házi keverés. Szombatonként Sergio általában készít egy hatalmas serpenyő paellát, de volt már meglepetés-taco is.

Néha mindezt csak előételnek értelmezzük és a végén eszünk egy nagy, véres steaket, mert abban is profi a perui szakács, Maria. A több kiló hús, és fejenként egy üveg Finca Roja eltűntetése után jön a legkeményebb próbatétel; Sergio, flan vagy créme katalan van ma? Mindkettő, hehe.

A flan nem komplikált édesség, de senki sem tudja az állagát olyan sűrűre, de könnyedén remegősre készíteni, mint a latinamerikaiak. A flan mellé muszáj dulce de leche-t (karamellizált sűrített tej) kérni, semmiképpen sem cajetát, mert az az uruguayi szlengben nem csak ezt az édességet jelenti.

 

Sergio créme katalan-ja sem egyszerű alapdarab, egy kiskanálnyi fedezi a napi energiaszükségletet. Néha akad dulce de leche-s palacsinta, sokkolóan édes és mennyei a rápirított nagyszemű cukorral, Olaszországban ugyanennek a nutellás változatával támadnak a mamik.

 

 

A hangulat is pont olyan jó, mint a koszt, a társaság nemzetközi, egyik asztalnál állandó vendég, etióp jóbarát báránysültezik, próbál rábeszélni a kóstolóra, miután már megettem egy féldisznót, a másik aztalnál egy exkubait kell állandóan fegyelmezni, mert szivarozna, hemzsegnek a mókásan efeffel beszélő spanyolok, koreai néni viccel barátaink kisfiával és nemrég szárított tőkehalreceptet tanultam egy portugál nénitől. Szombatonként a pult melletti asztalnál szoktuk vidámra enni-inni magunkat, fejenként 5000 forintból.

Este 10kor záróra és vasárnap egész nap zárva.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.04.05 14:30:00Attilajukkaja

    Kedves Anna!

    Egy valodi vegetarianusnak en nem nagyon ajanlanam a helyet, mert az se halat, se polipot nem eszik. Igy szamunkra elegge leszukul a valasztek. Azert jo tudni, hogy meg egy vega sem halna ehen a Martonban.

  • 2008.04.05 18:10:54joli

    SZERVUSZ SERGIO.

    ÖRÖMMEL OLVASTAM AZ ÉTTERMETEK BEMUTATKÓJÁT.

    GRATULÁLOK.

    SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK TITEKET.

    JOLI./kürtőskalácsos/

  • 2008.04.05 21:59:05heart-shaped.box

    hát ez nagyon-nagyon jól hangzik... éhes vagyok :)

  • 2008.04.05 22:11:56sys

    2008.04.05 14:30:00 Attilajukkaja



    jaja, itt norvégiában is mindig hülyén néznek, mikor közlöm, hogy a hal nem zöldség :)



    jól hangzik pedig a hely, imádom a fűszeres, csípős kaját. is.

  • 2008.04.06 11:15:05arwen

    Nagyon jó a cikk, sok ilyet kérünk még.

    Csak egyet áruljatok el... eredetileg címnek is azt akartátok adni, ami most a linkben szerepel?

  • 2008.04.06 13:53:29Attilajukkaja

    A "Bazi nagy gorog lagzi" (My Big Fat Greek Wedding) cimu filmben volt, hogy a gorog anyosjelolt kiakadt azon, hogy a volegeny vegetarianus: "Mi az, hogy nem eszik hust? Nnnnnna nem baj, majd sutok neki baranyt!" :o)

    Azt a csipos krumplit azonban en is szivesen megkostolnam. Az uruguayi es spanyol konyha nem csipos, a pikans fuszerezes ezek szerint a perui szakacs neninek koszonheto.

  • 2008.04.06 18:48:21majorani

    A férjemmel mi voltunk Sergionál.Ami biztos, hogy mihamarabb viszzatérünk a Márton sörözőbe, mert tényleg fantasztikus.:)

  • 2008.04.07 11:45:26venuswoman

    én vtam itt és nagyon fincsi!!! a bácsi (gondolom ő lesz sergio :D) pedig iszonyat édes és barátságos!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta