Kancatejjel az ekcéma ellen

Csoportos kézkrémtesztünk során sem találtunk olyan krémet, amely minden tekintetben megfelelő lett volna: többségük vagy enyhítette a szárazságot vagy viszonylag gyorsan beszívódott a bőrbe, de a kettő kombinációja ritka volt, mint a szólásbeli fehér holló. Kipróbáltam egy olyan krémet is, amelynek valójában az egyik összetevője keltette fel az érdeklődésemet, meg az, hogy bio. A figyelemfelkeltő összetevő a kancatej. Az ebből készült nappali krémet, sampont és ápoló fürdőt nem ajánlom azoknak, akik émelyegnek a savanykás szagoktól, viszont akik szeretik gazdag krémmel átitatni a bőrüket, azok fel lesznek dobva tőle.

A nappali krém, a hajsampon és a tápláló fürdő közös jellemzője az, hogy mindegyik tartalmaz kancatejet, és hogy összetevőik – különféle arányban ugyan - ellenőrzött biominőségűek. Használatuk során azt tapasztaltam, hogy a kancatej miatt sokkal erősebb illata van a termékeknek, mint az átlagos, és gyakran agyonparfümözött kozmetikumoknak. Elképzelhető, hogy ez valakit elriaszt a krém használatától, pedig az inkább problémás lehet, hogy ez a kence sem szívódik be a bőrbe túl gyorsan. Célszerű tehát inkább estefelé használni, ilyenkor nyilván kevésbé zavaró, ha az ember keze 50 dekával nehezebbnek érződik a krémbevonat miatt. Ugyanezt a krémet arcbőrre kenni viszont nem volt olyan jó ötlet, mert az arcom hosszú ideig nagyon zsírosnak hatott.
 

A sampon furcsasága, hogy az első mosásnál szinte egyáltalán nem habzik, másodszorra viszont elég egy babszem nagyságú csepp is a  fülig érő haj megmosásához. Kellemes illatú lett tőle a hajam és puhább, bár a valódi eredményről hosszú hónapok után tudnék csak beszámolni. A táplálófürdő ugyanazzal a savanykás illattal árasztotta el a fürdőszobát, mint a másik két termék, és a bőrt is bevonta egy kis viaszos réteggel, ami által, gondolom, táplálta is. A kancatej mellett a fürdőbigyó (nem olaj és nem zselé) mézet, rózsa- és napraforgóolajat is tartalmaz.

Ha hiszünk benne, hogy Kleopátra többek között azért volt gyönyörű, mert kancatejben fürdött, tehetünk egy próbát a Sanoll-termékeivel. A cég azt írja a honlapján, hogy a kanca tejének összetétele hasonlít leginkább az anyatejhez, méregtelenítő hatású és erősíti a szervezet ellenállóképességét. "Az érzékeny, problémás, valamint az ekcémás, pikkelysömörös bőrt is megnyugtatja, ápolja." A termékek egyáltalán nem olcsók, 150 ml sampon 3060 Ft, 200 ml tápláló fürdő 4180 Ft, 50 ml nappali krém pedig 5340 Ft, de amikor egészen tinédzser koromig elég durva ekcémával küzdöttem, biztos kipróbáltam volna. Mondjuk akkor még nem én fizettem.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek