Diadal velúrradírral tavaszi eső és partizó egyetemisták felett

Még sohasem volt velúrcipőm, mivel tartottam tőle, hogy túlságosan hamar elpiszkolódik, és tisztítani pedig kilátástalan. Amikor végül mégis rászántam magam pár héttel ezelőtt, hogy megvegyem a képen látható párat, megkérdeztem az üzletben, hogy van-e bármilyen esélyem a tisztításra, tekintettel arra, hogy a színek különösen kényesnek tűnnek. A válasz az volt, hogy természetesen, szerezzek be velúrradírt, és használjam. A képen az előtérben látható fehér téglatest a velúrradír, az alatta látható fekete-sárga téglatest pedig a doboza. 690 Ft-ért szereztem be a Váci utca egyik nagyobb cipőboltjába besétálva. Converse cipők tisztításával foglalkozó posztunk hozzászólásai között is felmerült már ez a téma, hát akkor nézzük, miként muzsikál a velúrtisztító.

Az új pár cipőt amikor először vettem fel, mindennel elégedett voltam. Amikor másodszor vettem fel, hazafelé elkapott egy zuhé. Próbáltam az ereszek alá behúzódni, de hiába, a vízcseppektől apró, sötét foltok lettek a cipőn. Ezek szerencsére csak egészen közelről látszottak. Természetesen megfogadtam, hogy velúrban nem fogok buliba menni, de amikor harmadszorra vettem fel, este 11-kor egy havernál kötöttem ki, ahonnan pedig egyszerűen nem volt már út hazafelé, kötelező volt partiznom, ráadásul egyetemistákkal. Ők természetesen nem vették figyelembe, hogy az alkalomhoz méltatlan lábbelit viselek, és akárhogy is óvatoskodtam, úgy tértem haza, hogy a cipőn, főként az orrán jókora koszfoltok éktelenkedtek.

Vegyük akkor elő a velúrradírt (ennyi idő alatt még csak el se felejtettem, hogy hova pakoltam el). Igaz, ami igaz, maga az eszköz inkább szivacs, mint radír, ezért először kissé megijedtem, hogy esetleg mégse azt sózták rám, amit szerettem volna. "Velúr folteltávolító. Velúr és nubuk anyagból készült cipők, táskák és ruházat tisztítására. Eltávolítja a foltokat, tisztít" - így a doboz meglehetősen szűkszavú használati utasítása. Szerencsére többre nem is volt szükség: a szivaccsal megdörzsöltem a cipőt, igaz, jóval többször, mint ahányszor Aladdinnak meg kellett dörgölnie a csodalámpát, és dzsinn sem hussant elő belőle, viszont az alapos megdolgozás eredményeképpen eltűntek annak a nyomai, hogy egyszer buliban is jártam ebben a cipőben. Sőt - és ezen talán valamivel jobban meglepődtem - a zápor nyomai is kámforrá váltak. Cserébe a tisztítószivacs lett barátságtalan szürke, amit elnézve felmerül az emberben a kérdés, hogy vajon hány menetet lehet majd vele abszolválni. Valószínűleg még egy ilyen tisztítás után már csak azt fogom visszakenni vele, amit előzőleg eltávolítottam.

Önnek is van valami nehezen tisztítható ruhadarabja? Mihez kezd vele, ha bekoszolódik? Kérdéseket és válaszokat egyaránt várunk.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek