OFFLINE

Ízorgiában tobzódtunk díjnyertes csokoládéval

2008. február 29., péntek 12:28


Díjnyertes csokoládét és mennyei csokis-kávés mousse-t kóstoltunk, de nem akárhogyan. Megtudtuk, hogy a csokoládé kóstolásakor mind az öt érzékszervünkre szükségünk van, és hallani kell, ahogy roppan a csoki, mikor eltörjük. Sőt, az is kiderült, hogy a belga csoki nem is a legjobb.

Szégyen-nem szégyen, alig bírtuk megkóstolni mind a három féle csokoládét, kávét és csoki-kávé alapú desszertet, amit a Nespresso-rendezvényen felkínáltak a Segal étteremben. A kóstolásnak akkor láthattunk neki, amikor már megtudtuk az alapvető információkat. Mikor törünk/harapunk egy darabot, hallanunk kell a tiszta, pattanó hangját, ha igazi csokiról van szó. Élvezzük ki az ízeket, de ha több csokit kóstolunk, figyeljünk a sorrendre, ahogy ezt már Gianni is megmondta: a legalacsonyabb kakaótartalmú csokival kezdjük és onnan haladjunk a magasabb kakaótartalmú felé, különben nem éreznénk a kevésbé telt csoki ízét. Azt is megtudtuk, hogy a jó csoki valódi vaníliát és nem vanilint vagy aromát tartalmaz, valamint, hogy minél csillogóbb a felszíne, annál nagyobb gonddal készítették. Ön tudta, hogy a belga csoki nem is olyan minőségi? Állítólag nem ellenőrzött minőségű kakaóbabot használnak fel.

Az Amedei csokoládé, aminek három fajtáját ízleltük meg egy-egy Nespresso-korty között, csodás, erős kakaóízt hagyott a szánkban. A Madagascar nevűvel kezdük, ez egy citrusos ízű feketecsoki, majd a Porcelana következett, aminek már a neve is szép: Venezuelában termő fehér kakaóbabból készül, ami nagyon betegségérzékeny, ezért kevés terem belőle. A szakértő megfogalmazásában ez egy „tejszínes, pirítós kenyérre emlékeztető ízű” csokoládé, ami idén elnyerte a londoni Csokoládéakadémia arany fokozatát. A harmadik pedig a toszkán cég másik csokoládéja, a Chuao volt, ami a többség szerint a legfinomabb: ez egy venezuelai, eredetvédett babból készült feketecsokoládé, ami szintén arany fokozatot nyert az akadémiától. Az Amadei minket meggyőzött, már csak azért is, mert megtudtuk, hogy közvetítők használata nélkül vásárolnak a termelőktől, és egy évre előre kifizetik a babot akkor is, ha az adott évben szárazság miatt kimarad a termés. Egyébként a cég 2008-ban az említetten kívül még egy csokival nyert aranyat, a 63 %-os Toscano feketecsokoládéjával. Önmagukat úgy aposztrofálják, mint az igazi, reneszánsz ízek készítői, szerintünk nem alaptalanul. Magyarországon is lehet kapni, az ára kicsit borsos: 100 grammnyi 63 %-os Toscano 1620 Ft, az 50 grammos Chuao pedig 1800 Ft.

           70%-os csokoládé ganache Cosi kávéval, grillázslapokkal

Megtapasztaltuk azt is, hogy Segal Viktor séf mit tud az Amedei csokoládéval és a kávéval művelni. Elsőként egy mogyorófagylaltot ízleltünk lime-os karamellel és Arpeggio kávéval meghintve. Ez lenyűgöző volt, a legfinomabb, dús, olasz fagylaltokat idézte. Ezután nehezen vettük fel a kesztyűt a 70 százalékos csokoládé ganache-sal, amit lebutítva úgy írhatnánk le, mint egy nagyon tömör csokoládétorta, a tetején tejkaramellára emlékeztető vékony réteggel. Ezután pedig egy remek Maldon sós Chuao mousse következett Ristretto-krémmel, ebből három kicsi kanál elég volt ahhoz, hogy kibontakozzon az ízorgia, de a gyomrunk már jelezte, hogy később gondok lesznek, ha folytatjuk. És belegondoltunk, milyen jó is volna, ha legalább egy szerény, de ínycsiklandó csokoládétortát elő tudnánk állítani otthon. De olyat, aminek folyékony a belseje!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta