Már kapható a szivárványszínű karfiol

A lila krumpliról már írtunk, most pedig szivárványos karfiolt hozott forgalomba egy svájci cég - a Rainbow Cauliflower rózsái a fehéren kívül zöld, narancssárga és lila színben pompáznak. Andrew Coker, a karfiolt forgalmazó Syngenta cég képviselője szerint a szokatlan színösszeállítást nem genetikai módosítással, hanem több évtizedes hagyományos növénynemesítéssel érték él.

Ízre a szivárványos karfiol semmiben sem különbözik hagyományos társaitól, annál inkább esztétikailag, hiszen a rózsák főzés alatt sem színtelenednek el. Ám ami a legfontosabb, a zöldség szivárványos változatának egészségvédő tulajdonságai vannak. A narancssárga rózsák a fehérszínűeknél 25-ször több bétakarotint tartalmaznak: a vegyületből a szervezetben bőrvédő A-vitamin képződik. A lila színt anthocyanin festékanyag jelenléte okozza, amely egyebek közt véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Narancssárga karfiolt néhány évvel ezelőtt a New York Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomásnak kutatói is sikerült előállítaniuk egy természetes növénymutáció révén. Brit kollégáik a narancssárgán kívül zöld karfiolt nemesítettek ki, ám a mostani eset az első, amikor a szivárványos zöldség kereskedelmi forgalomba kerül. Egyébként a nemesítők nem először változtatják meg a növények színét. Ki hinné, hogy a 17. századig az európai fogyasztók a fehér, sárga és lila színű sárgarépát ismerték.

A ma természetesnek számító narancssárga változatát holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették. Az utóbbi néhány évben Nagy-Britanniában újból feltűnt a lila sárgarépa az ugyancsak lila burgonya, valamint a sárga paradicsom társaságában. Ön főzne a színes zöldségekkel? (forrás: MTI)

Oszd meg másokkal is!
Mustra